Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ribić se sukobio s poduzetnikom: Prema kome da budemo solidarni, prema kapitalistima?

Jedan dio poduzetnika radi pošteno, drugi hoda po rubu kriminala, rekao je Ribić što se nije svidjelo Hrvoju Bujasu iz Inicijative Glas poduzetnika
01. travnja 2020. u 23:28 42 komentara 18792 prikaza
Vilim Ribić
Foto: Screenshot HRT

Premijer Andrej Plenković danas je predstavio nove gospodarske mjere koje će Vlada sutra na sjednici donijeti, a idu u korist poslodavaca koji su pogođeni krizom pod utjecajem koronavirusa.

Novac Jedino mirovine sigurne Plenković: Pravi rezovi slijede s plaćom u svibnju

O tim mjerama govorilo se u večerašnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u gdje su gostovali Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika i Hrvoje Bujas, Inicijativa Glas poduzetnika.

Ministar Aladrović je rekao kako mjeru isplate 3.250 kuna ne bi nazvao minimalcem, već je taj iznos za o čuvanje radnih mjesta po zaposleniku.

– Zamisao je bila da poslodavci ne otpuštaju radnike, a mi im za to dajemo određenu sumu novaca, kako bi lakše prebrodili krizu, kako bi lakše isplatili plaće, te kako bi njihovo poslovanje bilo omogućeno, rekao je ministar i dodao kako današnjom mjerom se onih 3.250 kuna podiže na 4 tisuće kuna i retroaktivno za ožujak, te se snose troškovi doprinosa i za travanj i svibanj.

SSSH, Mladen Novosel OD VLADE TRAŽE 12 MJERA Čelnik SSSH-a: Uz sve mjere potpora, poslodavci krše prava radnika

Ribić je rekao kako je jasno da je gospodarstvo u velikom problemu te kako nema dvojbe da je državna intervencija nužna, zato što ona spašava osim gospodarstva i cijelo društvo. No, kako je rekao, treba se vidjeti jesu li te intervencije dobro pogođene.

Rekao je i kako sindikati ne mogu biti ne solidarni.

– Mi smo sindikat, ne možemo biti ne solidarni, ali je pitanje prema kome trebamo biti solidarni. Prema kapitalistima? Jedan dio poduzetnika radi pošteno, drugi hoda po rubu kriminala.  S radnicima trebamo biti solidarni, ali nema razloga da ni prema jednom poduzetniku budemo solidarni. Oni će sebe lako zaštititi – rekao je Ribić, no to je zasmetalo Hrvoju Bujasu.

– Riječi kapitalist, klase, pokušajmo ući u 21. stoljeće. Ajmo prestati pričati o lažnoj solidarnosti. Mi desetljećima plaćamo poreze, prireze, namete, to su i mali i mikro poduzetnici, ne voze Bentleyje. Mali poduzetnici i obrtnici voze Peugeote, Renaulte itd., plaćaju ih na leasinge – rekao je Bujas. 

Zagreb: Premijer Andrej Plenković predstavio novi paket mjera za gospodarstvo Hrvatske mjere prednjače u EU Velika analiza Vladinih mjera: Poduzetnici dobili značajnu pomoć

Rasprava između njih dvojice i kasnije se nastavila, a zbog prekidanja gosta reagirao je i voditelj Mislav Togonal koji je opomenuo Ribića.

– 31 godinu govorite, ja sam tu prvi put, dopustite mi da minutu duže govorim – rekao je Bujas Ribiću kada ga je on prekidao dok je govorio.

– Vrlo ste nepristojni i bezobrazni – rekao je Ribić Bujasu na što mu je on uzvratio jednakom mjerom.

VIDEO Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Catalonia:

    Ribic je najveći uhljeb na svijetu. Rihetko bahata i arogantna osoba. Vjrvtno u zivotu nije digao nista teze od zlice i vilice.

  • diazrm:

    Što se tiče gospodarstva, mi smo još u socijalizmu i živimo od turizma. Zato danas jesmo gdje jesmo jer nismo razvijali ni jedan drugi sektor. Imamo preveliku i preskupu državu, koju plaćamo preko ogromnih poreza. Država je previše umiješana u ... prikaži još! gospodarstvo, loše javne nabave na kojima se gube ogromni novci. I loši sindikati s lošim liderima.

  • stefj:

    Evo, sada vidite kakav je Ribić, što veća kriza to se bolje vidi... On i njegovi su jedan od glavnih razloga zašto smo na samom dnu EU-a, već godinama s politikom dogovaraju smjer gospodarstva... Da je i jedan jedini podatak ... prikaži još! koji on prezentira točan, onda danas ne bismo imali 4000 novih nezaposlenih, već najmanje 204.000, a bili bismo raj za investitore. Kao što vidimo investitori nas izbjegavaju poput otoka gubavaca, baš radi Ribića i njegovih... Ako vlada ovaj puta ne iskoristi ovo stanje za uvođenje reda u državne i javne službe, nakon krize nam slijedi neviđen egzodus, a pad standarda će biti nenadoknadiv. Stalno se trenira neka strogoća na realnom sektoru, a birokrati se ponašaju kao carevi... No to je tako - puno propisa, regulativa, procedura, to znači veliku i "važnu" državnu i javnu službu, što odmah znači visoki nivo korupcije, nepotizma, klijentelizma, negativne selekcije, to znači i visoke poreze, parafiskalne i ostale namete...