Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Velika analiza Vladinih mjera: Poduzetnici dobili značajnu pomoć

Isplata minimalne plaće i plaćanje doprinosa za radnike čije tvrtke ne mogu raditi apsolutno je najvrednija mjera koja će se, prema procjenama odnositi na približno 600.000 radnika. Sa oprostom poreznih davanja u kombinaciji sa tromjesečnim odgodama za poduzetnike koji će imati manji pad prihoda Hrvatska prednjači pred ostalim zemljama.
01. travnja 2020. u 18:38 47 komentara 11378 prikaza
Zagreb: Premijer Andrej Plenković predstavio novi paket mjera za gospodarstvo
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Plenkovićeva je vlada odlučila podebljati ekonomske mjere,  te se odlučila na oprost plaćanja javnih davanja državi svim malim poduzetnicima čiji su prihodi smanjeni više od 50 posto. Poduzetnicima s godišnjim prihodom manjim od 7,5 milijuna kuna  i padom prihoda između 20 i 50 posto ostaje pravo na tromjesečnu odgodu plaćanja poreznih obaveza dok će se tvrtke čiji će prihodi  pasti manje od 20 posto moraju snaći.

Zagreb: Premijer Andrej Plenković predstavio novi paket mjera za gospodarstvo PREMIJER PLENKOVIĆ: 'Radnicima plaće od 4.000 kn, većina poduzeća oslobađa se plaćanja poreza'

Veliki poduzetnici, a takvih je oko 7 posto, dobivaju  pravo na  oslobođenje i odgodu poreznih davanja proporcionalno smanjenju prihoda. Primjerice, ako im je prihod pao 70 posto bit će toliko oslobođeni, a preostalih 30 posto platit će  nakon odgode. Radi se o porezu na dobit, dohodak i doprinose,  dok će se PDV uplaćivati tek kad se naplate izdani računi. Velik je to ustupak poduzetnicima, od kojih će, sudeći prema podacima porezne uprave o izdanim fiskaliziranim računima, većina moći koristiti ili oprost ili odgodu osim možda  trgovina svakodnevnim potrepštinama kojima je dopušteno da rade.

Dramatičan pad prometa dogodio se hotelijersko-ugostiteljskoj branši od čak 93 posto, a  preostalih 7 posto zadržala je očito dostava hrane u kući.  Ostalima se prošli tjedan prodaja prepolovila. Mjere bi se odnosile na travanj, svibanj i lipanj. Minimalnu plaćudosad su zatražili poslodavci za 400.000 radnika, a  državna potpora će se od 1.travnja povećati na 4000 kuna. Novost je da će osim neto  plaće država uplatiti i doprinose za sve radnike i to 1460 kuna po osobi, za štoće  u naredna tri mjeseca trebati oko 8,5 milijardi kuna.

VIDEO Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

Novac Jedino mirovine sigurne Plenković: Pravi rezovi slijede s plaćom u svibnju

Predstavljajući tu mjeru premijer Andrej Plenković kazao je da Vlada šalje snažnu poruku da želi sačuvati radna mjesta, ali je poslodavcima poručio da  ne otpuštaju i da vode računa o radnicima.  Premijer je pozvao jedinice lokalne samouprave i javna poduzeća da prate mjere vlade.  Uz uvođenje odgode i oprosta poreznih davanja otvorit će se velik manjak u proračunu koji će, pretpostavljamo, ministarstvo financija prvo pokušati naći kod kuće jer je velika gužva na svjetskom terenu budući da se  zadužuju svi. Premijer kaže da će nastojati  iskoristiti dobar položaj i kontakte te krenuti u razgovore s međunarodnim institucijama.  Slobodnih neraspoređenih sredstava u bankama trenutno  ima više od trideset milijardi, a  uzde je dosta popustila i Hrvatska narodna banka koja je upumpala  na desetke milijardi kuna kroz nekoliko poteza iz svoje domene. Pretposavka je da se taj paket ne računa u ukupnu vrijednost vladinih mjera. Raste pritisak i na guvernera Borisa Vujčića da Vladi prepusti države rezerve  Hrvatske narodne banke, za što (zasad) nema uporišta ni u propisima, a guverner smatra da za to nema ni potrebe.

Rezerve služe za održavanje vanjske likvidnosti zemlje, odnosno omogućavaju državi održavanje domaće potrošnje, financiranje uvoza u situaciji snažnog pada izvoza i nemogućnosti zaduživanja na međunarodnim financijskim tržištima. Vujčić ističe da se Hrvatska i dalje može zaduživati iako su se uvjeti zaoštrili.  

- Pričuve ćemo znatnije trošiti tek u slučaju eventualne eskalacije krize. Ako se to i dogodi, bit će znak da su devizne pričuve poslužile svrsi i da smo uspjeli očuvati domaću potražnju, veli guverner.

SSSH, Mladen Novosel OD VLADE TRAŽE 12 MJERA Čelnik SSSH-a: Uz sve mjere potpora, poslodavci krše prava radnika

Premijer Andrej Plenković rekao da će država financirati samo nužne rashode,  u travnju će biti isplaćene plaće i mirovine kako je i planirano, no Vlada će pozvati sindikate na razgovor kako dalje. O isplatama u svibnju i lipnju ćemo razgovarati sa sindikatima, poručio je Andrej Plenković koji je apelirao na sve da pokažu solidarnost, odgovornost i snagu zajedništva.

– Spašavamo živote, ništa nije važnije od zdravlja, osnovna je poruka premijera Plenkovića.

Isplata minimalne plaće i plaćanje doprinosa za radnike čije tvrtke ne mogu raditi apsolutno je najvrednija mjera koja će se, prema procjenama odnositi na približno 600.000 radnika. Sa oprostom poreznih davanja u kombinaciji sa tromjesečnim odgodama za poduzetnike koji će imati manji pad prihoda Hrvatska prednjači   pred ostalim zemljama.  Analitičari Instituta za javne financije Vjekoslav Bratić i Josip Franić  naveli su o svojoj analizi da u prvom valu mjera -prevladavaju odgode plaćanja poreza (npr. u Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Španjolskoj i Sloveniji), izuzeća od plaćanja predujma poreza (npr. u Austriji, Češkoj i Njemačkoj) te nekažnjavanje u slučaju kašnjenja poreznih prijava (npr. u Češkoj i Estoniji). Tek nekolicina se europskih zemalja odlučila na potpuna porezna oslobođenja najugroženijih tvrtki. Jedino je  Mađarska   80.000 tisuća obrta oslobodila poreza, a  tvrtke iz najugroženijih sektora plaćanja doprinosa na plaću radnika (s izuzetkom doprinosa za zdravstveno). U Grčkoj je na snazi oslobođenje od doprinosa i obustava plaćanja PDV-a  dok je Ujedinjeno Kraljevstvo sve tvrtke u maloprodaji, turizmu i industriji zabave oslobodilo plaćanja poreza na imovinu tijekom sljedećih 12 mjeseci.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

Koprivnica: Krizni stožer na otvorenom predstavio najnovije odlučne mjere zbog koronavirusa KOPRIVNICA Pomoć gospodarstvu: Poduzeća, obrti i radnici bez posla oslobođeni plaćanja računa

Razmjerno je mali broj europskih zemalja smanjio porezne stope. Grčka je za proizvode od vitalne važnosti stopu PDV-a snizila s 24 na 6%, Norveška je privremeno smanjila porez na dohodak za 4%, a Turska je stopu PDV-a za domaće letove snizila s 18 na 1%.. Većina članica EU-a subvencionira troškove plaće. U Danskoj i Nizozemskoj do 90% plaće, u Češkoj do 80%, u Latviji do 75%, dok u Bugarskoj taj udio iznosi 60%.

Lauren Lapkus
VELIKI IZNOS
Otvoreno milijunsko pitanje u 'Milijunašu', znate li odgovor?
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
  • Tomisl:

    Svaka cast nasoj Vladi i Drzavi , ministrima ,ustanovama i organizacijama od pocetka ove krize redovito objestava narod o situaciji. U ovoj bogatoj i naprednoj Njemackoj ih nigdje nema.

  • Petokoronaš:

    Mjere Vlade Hrvatske su odlične, u danim okolnostima. Bravo za našu najbolju Vladu od osamostaljenja. #ostanidoma#

  • vlada1:

    Do sad su uhljebi isisavali, a sad kad i mi privatnici počnemo sisati, sad bu kravica krepala.