Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ribić o ulasku u eurozonu: Suicidalno je napustiti svoju valutu

HDZ takvom politikom nanosi ozbiljnu štetu nacionalnim interesima zemlje i odgovoran je za buduću stagnaciju i iseljavanje, a time i daljnje zaostajanje Hrvatske, poručuje Ribić.
14. lipnja 2020. u 15:20 27 komentara 1824 prikaza
Vilim Ribić
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, kao član Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, usprotivio se u nedjelju najavljenom uvođenju eura i ulasku Hrvatske u eurozonu, jer smatra kako ne samo da Hrvatska nije spremna za eurozonu, već ni eurozona nije spremna za nju.

nedjeljom u 2 Ribić: Plaće u javnom sektoru ne smiju se smanjivati, a svoju plaću ne otkrivam

Budući da nikada nije obavljena poštena rasprava u javnim medijima sa zastupnicima drugačijeg mišljenja o temi uvođenja eura, nužno je upozoriti na moguće katastrofalne posljedice ishitrenog i nepromišljenog srljanja Vlade HDZ-a u eurozonu, ističe Ribić u priopćenju.

Nije moguć bezbolan izlazak iz eurozone

Ulaskom u eurozonu nije moguć bezbolni izlazak iz nje za slučaj da naknadnom pameću ustanovimo kako je to bila pogrešna odluka (primjer Grčke). Zbog toga treba imati "prethodnu pamet", kao druge zemlje EU-a koje namjerno koče svoj ulazak u eurozonu - Češka, Poljska, Mađarska, Rumunjska, Švedska, Danska…

Do nedavno su samo dvije najzaostalije zemlje u EU-u intenzivno radile na proceduri uvođenja eura, Hrvatska i Bugarska, a sada je ostala samo Hrvatska jer su i Bugari zakočili, upozorava Ribić.

Sve više hrvatskih stranaka  zagovara usporavanje ulaska u eurozonu jer Hrvatska nije spremna za euro, međutim, one još nisu osvijestile puno veću opasnost, tj. da eurozona nije spremna za Hrvatsku.

Mladen Novosel, Krešimir Sever i Vili Ribić Poruka Vladi Sindikati: Ograničite rad nedjeljom, minimalna plaća 4000 kuna, Ribić: Dobio sam prijetnje smrću

Upućene politike znaju da euro projekt nije postavljen na zdravim nogama, a to je razlog zašto te zemlje koče ili odustaju od svog pristupanja eurozoni, naglašava Ribić.

EU je suočena s mogućim raspadom u ovoj krizi napustila svoja vlastita pravila, ali nije napustila svoju ekonomsku filozofiju, koja je Europi nanijela toliko štete, a perifernim zemljama najviše jer je bila okidač egzodusa njihovih stanovnika.

Pravila eurozone su uzrok zastoja i zaostajanja u razvoju 

Sve mjere koje se sada lansiraju, kao i odluke Europske komisije, posljedica su napuštanja pravila i ograničenja koje inače traži eurozona (ograničenja deficita i javnog duga, fiskalna konsolidacija, proračunske restrikcije i sl). Nakon krize, ta pravila će se ponovno primjenjivati, a upravo su ona uzrok zastoja u rastu i razvoju i povećanju razlika među zemljama, tvrdi Ribić.    

Glavni je problem uvođenja eura za Hrvatsku i slične zemlje u tome da eurozona nema mehanizme za intervenciju pomoći zemljama koje upadnu u ekonomsku krizu zbog objektivnih okolnosti (npr. zbog poremećaja cijena na svjetskom tržištu, zbog disbalansa u trgovinskim odnosima ili zbog politike kamatnih stopa koje vodi Europska centralna banka u interesu velikih tržišta, a ne Hrvatske).  

Kada je Slavonija u teškoćama može od Vlade dobiti milijardu kuna pomoći, jer je Hrvatska država i solidarnost se predmnijeva. Eurozona nije država, a postoji stalni otpor javnog mnijenja najvećih zemalja spram bespovratnih intervencija u druge ekonomije, uvođenju euroobveznica ili osiguranju depozita na razini EU-a. 

Vilim Ribić Burno u Otvorenom Ribić se sukobio s poduzetnikom: Prema kome da budemo solidarni, prema kapitalistima?

HDZ o tome nema pojma, a nije imao niti priliku shvatiti budući da je zatvorio putem medija javni dijalog o tome, kaže Ribić.   

U zemlji koju pogodi kriza nastupa pad proizvodnje, zatvaraju se firme, raste nezaposlenost, slabo se puni proračun, raste javni i privatni dug i prijeti bankrot. Tada dolaze MMF ili ECB i nameću mjere proračunske štednje, jer drugih mehanizama nemaju, a te mjere samo produbljuju krizu.

Ishod pozitivan za zapadne banke, katastrofalan za stanovništvo

Krajnji ishod je pozitivan za najveće zapadne banke i katastrofalan za lokalno stanovništvo, koje se u uvjetima liberalizacije radne snage masovno iseljava.

Zemlje koje imaju svoju valutu takvim pojedinačnim kriznim poremećajima lako pariraju, jer promjenom tečaja potiču svoj izvoz radi spašavanja proizvodnje i radnih mjesta, i destimuliraju svoj uvoz, naglašava Ribić

Radi političkih razloga, interes je EU-a i financijskih krugova da Hrvatska uđe u eurozonu, ali to nije interes Hrvatske. Suicidalno je napustiti svoju valutu kao ruku kojom si možemo pomoći u krizi i razvoju te prihvatiti pravila nedovršenog sustava eurozone, kojom nam imobiliziraju obje ruke.

Vilim Ribić, sindikalni čelnik nakon sjednice Ribić se obratio svojim sindikalistima: Optužbe poduzetnika na mjere Vlade su ishitrene

HDZ takvom politikom nanosi ozbiljnu štetu nacionalnim interesima zemlje i odgovoran je za buduću stagnaciju i iseljavanje, a time i daljnje zaostajanje Hrvatske, poručuje Ribić.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • kejzimir:

  Službeni tečaj Kune na Euro 7.45 Podižem Njemačkom maestro karticom na bankomatu tečaj je 6.81. Pitam Vas tko opet profitira na Kuni. Šta to građani gube uvođenjem eura?

 • Avatar NenadNikolic
  NenadNikolic:

  Pa nije to neka visoka matematika Lobačovskog. Kuna je fiksirana u odnosu na euro. Pa se može uzeti euro bez problema kao valutu i tada nema više raznih nameta za transfer iz kuna u euro i obrnuto. Odmah nam sve ... prikaži još! transakcije između dviju valuta postaju besplatne jer ih više nema, postoji samo euro. Ne plaćamo dalje stranim bankama, jer svojih više nemamo, njihovo posredništvo.

 • Glavica:

  Podrzavam Ribica hrvatska valuta se mora sacuvat to tije kao ime i prezime