Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikati: Ograničite rad nedjeljom, minimalna plaća 4000 kuna, Ribić: Dobio sam prijetnje smrću

Predllažu Vladi da potpore isplaćuje izravno na račune radnika, a ne poslodavaca
30. travnja 2020. u 13:49 8 komentara 891 prikaza
Mladen Novosel, Krešimir Sever i Vili Ribić
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Čelnici triju sindikalnih središnjica pozvali su u četvrtak Vladu da ograniči rad nedjeljom i blagdanima, te da do kraja godine minimalna plaća iznosi 4000 kuna.

Zagreb: U zgradi NSK održana  227. sjednica Vlade RH Vlada donijela plan reformi Plenković prvi put otkrio: Očekujemo pad BDP-a od 9,4 posto

"Inzistiramo da se donese Zakon o ograničavanju rada trgovina nedjeljom i blagdanima, pozdravljamo ovu privremenu odluku stožera da se nedjeljom ne radi", rekao je novinarima na Markovu trgu predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Pozvao je Ministarstvo financija te Državni inspektorat da kvalitetno provode nadzor nad provedbom mjera i sredstvima koja će se dodijeliti poduzetnicima, "jer ćemo svi zajedno taj novac kasnije morati vratiti".

Zavod za zapošljavanje treba transparentno nadzirati mjere

Također traži da Zavod za zapošljavanje i dalje bude transparentan kod provođenja mjera, da minimalna plaća do kraja godine bude minimalno 4000 kuna, te da sustav kolektivnih pregovora u budućnosti bude jedini alat za izmjene radnog zakonodavstva.

Novosel je ustvrdio da je Hrvatska jako dobro odgovorila na pandemiju koronavirusa, najviše zahvaljujući javnom zdravstvenom sustavu. "Taj javni zdravstveni sustav treba čuvati kao zjenicu u oku i ne treba pomišljati na ideje o privatizaciji", kazao je.

Najavio je novu vrstu sindikalnog prosvjeda, a s obzirom na zabranu okupljanja pronašli su način kako da se usprotive najavama o izmjenama Zakona o radu.

SUSJEDI ŽELE DOĆI 'Dopustite da dođu naši ljudi koji imaju 110.000 vikendica u Hrvatskoj'

"Putem aplikacije Zoom pokušat ćemo sutra napraviti jedan prosvjed pod nazivom 'Radnicima hvala, ali prvo i prava'. Ukoliko nam to dozvoli aplikacija i veze, to će biti ograničen prosvjed na 500 sudionika", istaknuo je Novosel.

Sever: Isplaćujte potpore izravno na račune radnika

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorio je da su mnogi poslodavci radnike stavili na prisilne godišnje odmore, a oduzimali su od godišnjeg i onima koji su radili od kuće.

"Dio radnika je pritiskan da potpiše sporazumne raskide ugovora o radu, što dovodi do situacije da nisu imali pravo na naknadu s burze. Dio je pritisnut da potpišu ugovore o radu koji su iznosili 3250 kuna. Sada će to biti 4000 kuna, opet se radnike pritišće da potpišu ugovor na taj iznos kako poslodavci ne bi morali isplaćivati razlike", upozorio je.

Predlože stoga Vladi da potpore isplaćuje izravno na račune radnika, a ne poslodavaca.

"Pred 1. svibnja vrlo jasno želimo reći da neće prolaziti nikakve promjene Zakona o radu pod krinkom bolesti covid-19", poručio je Sever.

Koronavirus Koronavirus u Hrvatskoj 16 županija bez novooboljelih. Beroš: Postotak zaraženih u odnosu na broj testiranih u padu

Ribić: Sindikati pod žestokom paljbom javnosti, dobio sam prijetnje smrću

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti Vilim Ribić istaknuo je da su sindikati zbog krize pod žestokom paljbom javnosti, a tvrdi da je dobio i prijetnje smrću.

"Sindikati su svjetionik koji pokazuje kojim putem u budućnost trebamo ići. Hoćemo društvo smanjenih nejednakosti, društvo socijalne sigurnosti i socijalne kohezije i uzajamnosti, je li to prošlost ili budućnost", upitao je Ribić odgovarajući na kritike poslodavaca.

Ustvrdio je da propaganda maksimalno radi svoj posao te da su sindikati prepreka onima koji ih smatraju reliktom prošlosti.

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • stefj:

    Koliko god znamo da nas prijedlozi sindikata uvijek vode u propast, i ovaj puta će vlada postupiti po njihovim naputcima. Kako li je samo brzo napravila popis poduzeća koja su dobila potporu, samo da im se umile... Ma nema, srljamo ... prikaži još! u katastrofu. Opet se gospodarska politika vodi dogovorom sindikata državnih i javnih službi s politikom. Opet će biti isto kao i 2008. opet ćemo najviše pasti i nasporije i najlošije se oporavljati...

  • than:

    Samo jako Ribiću. Kada bolje razmislim, između sindikata i Vlade nema nikakve razlike. I jedni i drugi guraju državu u propast. Još im samo nedostaje Lovrinović sa helikopterskih 4000 kuna.

  • bolnaistina:

    Ribič stalno tupi gluposti. V. Ribić sa plaćom od 18500 kn neto mjesečno, pogledaj u oči svojim sindikalistima. Nikad u životu nisi ništa radio, nikad nikog zaposlio nisi, nikad od svog rada nisi stvorio dodanu vrijednost, samo si se hranio ... prikaži još!o na državnoj sisi, na leđima članova. Moraš branit uhljebe, da ostaneš na tom uhljebničkom mjestu.