Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Škola prijateljstva

Razumijem papu Franju, s istog smo kraja svijeta

Papa Franjo
VL
16.05.2013.
u 12:00

Ovom knjigom sam vas želio potaknuti na to da se naučimo ispravno gledati jer vjerujem da papi Franji to uspijeva

Napisao sam knjigu “Franjo – papa s kraja svijeta” koja je ispovjedne naravi i na temelju dubokog poznavanja papine biografije i društvenog i političkog konteksta iz kojeg dolazi. Pošto papu poznajem, s obzirom na to da je stvorio sustav u kojem sam se sredinom osamdesetih godina obrazovao uz pomoć otaca isusovaca (gdje je rektor bio otac i profesor Jorge Bergoglio), te imajući u vidu sve što je papa napravio za dobrobit sirotinje, Crkve i demokracije u Argentini, jamčim da njegova misija neće ostati samo na imenu i programu “Franjo”, odnosno vjerujem da se Kristova crkva i svijet opet moraju prisjetiti one logike ljubavi, praštanja i darivanja koja se ne smije ukalupiti u logiku profita, moći, netolerancije i nasilja.

Messi kao metafora

Nudim osnovne životopisne podatke novoga poglavara Katoličke crkve, sažetak njegove misli, dokumente o papinim prvim gestama i poruka koje su nas toliko oduševile, reakcije hrvatskih (nad)biskupa i kardinala te drugih uglednika, neka razmišljanja o tome kakvu je Crkvu stekao i što od pape očekujemo. Na kraju, donosim i osobni osvrt jer sam zahvalan i kao novinar i kao kršćanin i kao teolog koji je došao iz iste zemlje iz koje je papa Franjo, iz daleke Argentine, s kraja svijeta.

Kada sam je počeo pisati, knjizi sam dao radni naslov: “Papa Franjo – ‘Messi’ među Kristovim apostolima”. Možda ćete se načuditi zbog toga, ali Lionel Messi, papin i moj sunarodnjak, sinonim je za vrhunski nogomet (koji papa obožava) i za odličnost općenito, pa sam želio poručiti da smo od njega, kao Kristova vikara i nasljednika apostola Petra, dobili ono što je genijalni Messi, ako se smijem koristiti tom metaforom i slikom, među nogometašima – ono najbolje!

Papa ima čist pogled, sa suzama ili bez njih. A znam da je plakao, sa žrtvama i nad njima. Ima pogled po kojem nas, inače, ljudi mogu osjetiti nježnima, skromnima, predanima, velikodušnima, mirotvornima, darežljivima, ljubaznima, radosnima, bliskima. Znamo, čisto oko dobro i ispravno vidi jer gleda iz čistoga srca. A čisto srce je ono u kojem nema prijetvornosti ni podlosti, ni ičega tomu sličnog. Čisto srce odražava se u očima. Usta mogu varati, ali oči ne. Iz očiju se čita prezir ili dobrohotnost, podmuklost ili, jednostavno, dobrota.

Treba imati oko za oko. Treba znati gledati. Prigoda da vidimo kako valja i da nam se dogodi milost, sasvim su realni.

Svijet će biti bolje mjesto?

Ovom knjigom sam vas želio potaknuti na to da se naučimo ispravno gledati jer vjerujem da to Papi uspijeva.

Pa biste takvim pristupom, pozitivnim mislima ili molitvom mogli pridonijeti strašnoj odgovornosti kakvu je na sebe natovario papa Franjo.

Moramo znati da se Isusova škola prijateljstva događa među nama. To je prijateljstvo koje se širi i ovom knjigom, a može, budete li odvažni prihvatiti ispruženu ruku pape Franje, učiniti ovaj svijet boljim mjestom za život.

>>Papa Franjo sasvim osobno!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije