Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
subvencijska prijevara

Ravnateljice lagale o poslovima mobilnih timova za socijalno ugrožene građane, jedanaest prijavljenih

Lisice - ilustracija
Foto: Pixabay
1/2
01.08.2022.
u 12:26

Europski socijalni fond oštećen za 4,2 milijuna kuna.

Policijska uprava varaždinske je temeljem naloga Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu dovršila kriminalističko istraživanje nad jedanaest osoba iz Centra za rehabilitaciju u Varaždinu. Terete ih da su počinili kaznena djela subvencijske prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su od listopada 2013. do kolovoza 2016. godine tri ravnateljice u dobi od 55, 44 i 40 godina provodile projekt Europskog socijalnog programa kroz socijalne mobilne timove. Za pružanje socijalnih usluga osigurana su novčana sredstva iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od oko 563.000 eura. Kao odgovorne osobe, svjesne da članovi mobilnih timova u dogovoru s njima nisu izvršili projektima predviđeni broj posjeta krajnjim korisnicima, neistinito su ih prikazali izvršenima u potrebnom broju.

Po nalogu ravnateljica, zaposlenice stare 35, 45, 40, 34, 36, 42, 32 i 49 godina su kao ovlaštene osobe za provođenje projekata krivotvorile isprave, odnosno lažno su prikazivale da je više usluga odrađene od stvarno izvršenih posjeta. Također su tijekom obnašanja dužnosti kao ravnateljice, jednoj državnoj instituciji kao posredničkom tijelu podnijele zahtjeve za isplatu osiguranih novčanih sredstava, priloživši im potpisne liste s neistinito iskazanim podacima o broju posjeta korisnicima, a na temelju kojih podataka je na račun Centra ukupno isplaćen novac u iznosu od oko 1.400.000 kuna - kažu u PU varaždinskoj.

Visina materijalne štete Europskom socijalnom fondu procjenjuje se na oko 4.200.000 kuna.

Protiv svih jedanaest počinitelja je podnesena kaznena prijava zbog počinjenih kaznenih djela subvencijske prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave. 

VIDEO: Uz pomoć izotermalnih deka, snizila je temperaturu u svom domu za četiri stupnja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije