Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo zatražilo očitovanje

Ravnateljstvo KBC-a Osijek: Pacijentica se nije javila na kontrolni ultrazvučni pregled

Osijek: Ulaz u KBC Osijek dozvoljen samo kroz trijažni šator
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
03.06.2022.
u 15:46

Zamoljen da pojasni stav bolnice prema obavljanju pobačaja, Zubčić je kazao kako je stajalište osječkog KBC-a da i dalje obavlja pobačaje

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić odbacio je u petak medijske tvrdnje da je pobačaj pacijentici, kojoj je i nakon zahvata potvrđena trudnoća, obavila medicinska sestra te je najavio da će Ministarstvu zdravstva danas uputiti očitovanje o tome slučaju.

Zubčić je izjavio novinarima da sporni zahvat nije obavila medicinska sestra ističući kako "nije praksa u osječkom KBC-u da medicinska sestra radi takve zahvate".

Rade ih liječnici, kao i u svakoj drugoj ustanovi, i to ćemo tijekom dana odlučno demantirati u priopćenju za javnost, poručio je Zubčić.

Ministarstvo zdravstva je danas, u redovnoj proceduri, poslalo zahtjev za očitovanjem svih koji su sudjelovali u tome zahvatu, pa će tijekom dana dobiti odgovor KBC-a.

Na upit novinara zašto je pacijentici odbijen zahtjev za ponovnim pobačajem Zubčić kaže kako iz medicinske dokumentacije proizlazi da se, nakon obavljenog zahvata, pacijentica nikada nije javila na kontrolni pregled u osječki KBC.

"Da se javila na kontrolni pregled u našu ustanovu, bio bi urađen kontrolni ultrazvuk i vjerojatno bi bila naručena na ponovnu hospitalizaciju", rekao je.

Osječki KBC i dalje obavlja pobačaje

Na pitanje zašto pobačaj nije uspio Zubčić odgovara da je, prema mišljenju ginekologa i stručnih osoba iz KBC-a, u pitanju jedna od opisanih komplikacija, uslijed kojih se može dogoditi da zahvat ne uspije, i u tom slučaju se zahvat ponavlja.

Što se tiče mogućnosti da je pacijentica došla prekasno, jer joj je u bolnici rečeno da je prošao 11. tjedan trudnoće, Zubčić je kazao kako o tim stvarima odlučuje Etičko povjerenstvo KBC-a, koje se sastoji od liječnika, bolničkih stručnjaka i pravnika, koji odlučuju o konkretnom slučaju.

Zamoljen da pojasni stav bolnice prema obavljanju pobačaja, Zubčić je kazao kako je stajalište osječkog KBC-a da i dalje obavlja pobačaje.

Kod nas trećina svih specijalista ginekologa obavlja pobačaje, mogu reći da dobar dio pacijentica dolazi u osječki KBC jer taj zahvat ne mogu obaviti u manjim centrima u Slavoniji i Baranji, istaknuo je ravnatelj osječkog KBC-a.

Ravnateljstvo KBC-a Osijek: Prekid trudnoće obavili specijalizant i specijalist

Ravnateljstvo KBC-a Osijek je priopćilo da su prekid trudnoće kod pacijentice obavili specijalizant i nadležni specijalist, a ponovni pobačaj nije joj odobren jer se nije pravodobno javila na kontrolni pregled.

Navode kako je 4. ožujka pacijentici učinjen namjerni prekid neželjene trudnoće te kako je u "informiranom pristanku za prekid trudnoće pod komplikacije izričito navedeno da se može dogoditi da trudnoća ne bude uklonjena".

Pacijentica je vlastoručnim potpisom na obrascu suglasnosti potvrdila kako je upoznata s istim te da je razumjela gore navedeno, navode u Ravnateljstvu.

Napominju kako su zahvat prekida trudnoće proveli specijalizant i nadležni specijalist, uz prisutnost medicinske sestre instrumentarke, u potpunosti odbacuju navode pacijentice da je zahvat učinila medicinska sestra.

Uvidom u otpusno pismo proizlazi kako je pacijentici naloženo učiniti kontrolni ultrazvučni pregled za 10-14 dana, kod izabranog ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali se, unatoč ovoj uputi, pacijentica javila na pregled u privatnoj ginekološkoj ambulanti tek 31. ožujka ove godine, gdje je utvrđena jednoplodna vitalna trudnoća. Isti dan pregledana i u osječkom KBC-u gdje je također potvrđena trudnoća, kažu u bolnici.

Na dan kada je pregledana u osječkom KBC-u pacijentica je podnijela zahtjev nadležnom Povjerenstvu za odlučivanje o zahtjevu za privremeno ili trajno sprječavanje neželjenog začeća.

Povjerenstvo je istoga dana odbilo zahtjev jer se radilo o urednoj trudnoći starijoj od 10 tjedana, a pacijentica se nije javila na kontrolni ultrazvučni pregled, kako je i preporučeno, u vremenskom roku u kojem bi imali i prostora za učiniti traženi zahvat.

Ravnateljstvo također ističe kako u odluci Povjerenstva postoji uputa o pravnom lijeku, odnosno o pravu na žalbu drugostupanjskoj komisiji KBC-a Zagreb, što pacijentica nije učinila te stoga zaključuje kako su "navodi iz medijskih natpisa su u cijelosti neosnovani".

VIDEO Osijek: Prosvjed "Dosta!" u znak solidarnosti za prekid trudnoće Mirele Čavajde

Komentara 4

PK
Posljednji Komšikanac
14:21 03.06.2022.

Dakle, drugarica i drugarice ne samo da traže egzekuciju zdravog ploda već i lažu protiv doktora.

BE
bezvrijedanyugodinar
14:14 03.06.2022.

Koja hajka na one koji se bore za svaki nerođeni život, strašno.

RA
radolizem
14:16 03.06.2022.

Zadnjih mjesec dana samo pišu o neobavljenim abortusima i ne pruženoj psihološkoj pomoći...ima li koja druga tema u 2022.godini?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije