Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upućeno pismo premijeru

'KBC Osijek je obmanuo ženu. Kašnjenje menstruacije objašnjeno je kao posljedica COVID-a'

Inicijativa Dosta!
Foto: Kruno Galjar
1/3
Autori: Dora Taslak, Hina
03.06.2022.
u 12:02

Tri tjedna nakon zahvata pacijentica je doznala da je i dalje trudna te se ponovno obratila istoj bolnici, gdje su joj tumačili da zbog navodne infekcije, za koju pacijentica tada prvi puta doznaje, pobačaj nije bio moguć

Predstavnici organizacija civilnog društva okupljeni oko inicijative Dosta! danas od 12 sati na Trgu sv. Marka čitali su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u povodu slučaja pacijentice kojoj je uskraćen pobačaj u KBC-u Osijek.

– Poštovani premijeru Plenkoviću, vrijeme je da i vi kažete ''dosta''. Obraćamo vam se uime svih onih žena kojima se sustavno uskraćuje zdravstvena skrb u Republici Hrvatskoj, koje su žrtve neprofesionalnog postupanja, obmana i manipulacija u javnim bolnicama zbog čega se ugrožava njihovo zdravlje pa i život – pročitala je uvodno Branka Mrzić Jagatić iz Udruge Roda.

– KBC Osijek obmanuo je ženu i odbio napraviti pobačaj. Žene u Hrvatskoj, njihove obitelji, ali i šira i stručna javnost s pravom su zabrinute zbog devastacije zdravstvenog sustava kojim upravljaju ministar zdravstva i ultrakonzervativni ginekolozi koji nanose štetu ugledu onom dijelu zdravstvenih radnika i radnica te ustanova koji svoj posao obavljaju profesionalno i u skladu sa zakonom – dodaje se. 

Naime, pacijentica M. obratila se KBC-u Osijek u veljači ove godine kako bi napravila kirurški pobačaj koji je navodno i napravljen, o čemu svjedoči otpusno pismo pacijentice, ističu iz inicijative. Tri tjedna nakon zahvata pacijentica je doznala da je i dalje trudna te se ponovno obratila istoj bolnici, gdje su joj tumačili da zbog navodne infekcije, za koju pacijentica tada prvi puta doznaje, pobačaj nije bio moguć. Tom prilikom doznala je i da je navodno prošao rok u kojem je moguć pobačaj na zahtjev, iako to, kažu iz inicijative, nije bilo točno.

– Kašnjenje menstruacije objašnjeno je kao posljedica COVID-a. Tjedni su prolazili pa tako i 12. tjedan od začeća kada je zakonski dozvoljen pobačaj u Hrvatskoj. U bolnici u Zagrebu više nije bilo moguće napraviti pobačaj pa smo je vodile u inozemstvo – kazala je Sunčana Kursan iz mreže Hrabre sestre.

Nakon što joj je odbijena zakonom zajamčena zdravstvena zaštita, pacijentica je o svom trošku otišla na zahvat u Nizozemsku.

Predstavnici organizacija civilnog društva okupljeni oko inicijative Dosta! u otvorenom su pismu pozvali premijera Plenkovića da osigura ispunjenje zahtjeva koje je u svibnju ove godine uputilo 120 organizacija civilnog društva. Na konferenciji za medije naveli su zahtjeve: 

  • osigurati hitno donošenje smjernica i protokola za siguran prekid trudnoće u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije
  • hitno objaviti cjelovite podatke o kapacitetima svih zdravstvenih ustanova u RH u odnosu na pružanje zdravstvene skrbi u području reproduktivnog zdravlja, i to specifično usluge prekida trudnoće te ustanoviti javni registar zdravstvenih radnica i radnika koji se pozivaju na priziv savjesti 
  • osigurati da zdravstveni radnici i radnice te bolnička povjerenstva poštuju trenutačni zakon koji regulira prekid trudnoće te istražiti odgovornost zdravstvenih radnika i radnica koji/e uskraćuju ili pružaju netočne informacije te ženama onemogućavaju prekide trudnoće na zahtjev 
  • osigurati dostupnost prekida trudnoće svim ženama u skladu sa zakonskim okvirom, uz pokrivanje troškova iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te osiguranjem dovoljnog broja medicinskih timova za obavljanje prekida trudnoće u svim zdravstvenim ustanovama koje su dužne omogućiti ovu vrstu zdravstvene skrbi kako bi se prevenirao institucionalni priziv savjesti

Također, tražimo da hitno pokrenete proceduru izrade akcijskog plana za zdravlje žena za iduće trogodišnje razdoblje te barem time pokažete da ovo Vlada štiti dostojanstvo žena i njihovo pravo na život bez nasilja, uključujući reproduktivno i institucionalno nasilje. Tražimo da pozovete na odgovornost ključne osobe u zdravstvu radi štetnih, nestručnih i neistinitih izjava u medijima, navode. 

Otvoreno pismo u cijelosti možete pročitati u nastavku: 

VIDEO Osijek: Prosvjed "Dosta!" u znak solidarnosti za prekid trudnoće Mirele Čavajde

Ključne riječi

Komentara 16

CR
CROLINDA
10:28 03.06.2022.

pobačaj nije pravo nego ubojstvo - tako kaže činjeničnost znanost i moral

IL
ilustrator
11:14 03.06.2022.

tama, mrak? ne hvala, za svjetlost, za život!

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
10:57 03.06.2022.

''Nakon što joj je odbijena zakonom zajamčena zdravstvena zaštita''....čovjek izgleda uči dok je živ, jer do sada nisam znao da je trudnoća bolest i da zdrave majke koje u svojoj utrobi nose zdravo dijete imaju pravo na liječenje od te bolesti zvane trudnoća i to tako da se to dijete raskomada i izreže iz njezine utrobe poput karcinoma te spali s ostalim medicinskim otpadom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije