Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski brod

'Radio 92 FM+' uskoro kreće s emitiranjem programa

radio
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/4
05.02.2014.
u 22:07

Nova radio postaja zaposlit će šest pofesionalnih novinara i voditelja, a za prvu godinu financiranje i oprema su u cijelosti osigurani iz sredstava Europske unije

U Slavonskom Brodu uskoro će s emitiranjem započeti prva neprofitna radio postaja u Hrvatskoj koju pokreće asocijacija osoba s invaliditetom. Postaja će se zvati "Radio 92 FM+", a program će emitirati na frekvenciji 92 MHz. Inače, ovo je treća radio postaja u gradu i za svoje slušatelje morat će se izboriti u konkurenciji s dvije profitne (komercijalne). Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije osnivač je i nositelj ovog velikog projekta koji je u cijelosti financiran sredstvima Europske unije u sklopu programa IPA - 4, dodjele bespovratnih sredstava.

Nova radio postaja zaposlit će šest pofesionalnih novinara i voditelja, a za prvu godinu financiranje i oprema su u cijelosti osigurani iz sredstava Europske unije. Nakon prve godine postaja će normalno nastaviti s radom, ali uz potporu Udruge Radio 92 FM+, koja će sredstva osiguravati kroz brojne nove projekte i natječaje EU fondova kojih ima dovoljno i daju se nanatječajima u segmentu neprofitnih društvenih organizacija. Upravo to je prvom neprofitnom radiju, koji ć e biti pravo osvježenje u slavonskobrodskom eteru i zasigurno napredak na gradskoj medijskoj sceni, dovoljna garancija za siguran rad dugi niz godina.

Foto: Ivica Galović/Pixsell

- Projekt otvaranja radio postaje napisali smo prije nešto više od dvije godine, a lani, u srpnju potpisali smo ugovor i za projekt dobili sva sredstva koja smo tražili. Moramo se pohvaliti da smo uopće prva asocijacija osoba s invaliditetom u Europi koja je dobila mogućnost i sredstava za otvaranje radio postaje. Procedura je u završnoj fazi. Uskoro očekujemo službenu dodjelu radijske koncesije od agenciji za elektroničke medije, nakon čega radijski program ide u eter. Samom prijavom na natječaj morali smo napraviti programsku shemu, koja je usvojena, ali još dodatno dorađujemo detalje. Funkcionirat ćemo vrlo jednostavno, kao i svaki drugi radio s tim što u sklopu projekta imamo i određeni broj emisija koje smo dužni napraviti i emitirati. To su primjerice emisije o nacinalnim manjinama, osobama s invaliditetom, emisije o zapošljavanju, očuvanju kulturne baštine, školstvu, djeci i mladima i sl. Osnovni naglasak je taj da će radio biti gradski i prvenstveno namjenjen građanima Slavonskog Broda - kaže Željko Pudić, nositelj projekta i predsjednik Udruge multiple skleroze Brodsko-posavske županije.

- Sredstva koja smo na osnovu dobro osmišljenog projekta dobili od Europske unije u potpunosti pokrivaju trošak dokumentacije i svih potrebnih dozvola za rad, nabavku suvremene radio oporeme, prostora i plaće djelatnika kroz prvu godinu dana, što je sasvim dovoljno da postaja stane na vlastite noge. Bitno je reći da su to nepovratna sredstva, a riječ je o nešto više od milijun kuna. Naša tendencija je da priča oko radija preraste u neprofitnu udrugu koja će i dalje ostati neprofitni radio. Ne želimo ući u profitni sektor, jer nam ovo otvara daleko širi prostor rada u grupaciji u kojoj se nalazimo i želimo djelovati. Želja nam je raditi s organizacijama civilnog društva, i dalje se natjecati na natječajima EU i osiguravati sredstva na taj način. Ne želimo se bazirati samo na marketing i reklamu kao osnovno sredstva za financiranje. Sav prihod koji eventualno ostvarimo od marketinga usmjeravat ćemo u suvremeniju opremu, djelatnike i sve ono što je potrebno kako bi se program realizirao i bio što kvalitetniji. U trenutku kada dobijemo koncesiju ona vrijedi devet godina. Prvu godinu imamo financijski pokrivenu, a dalje kroz nove projekte moramo osiguravati sredstva za rad. To nam neće biti problem, jer imamo vrlo iskusnu ekipu kada su u pitanju europski projekti. Iza nas je velik broj odrađenih projekata i već sada imamo na stolu nekoliko ideja za buduće. Ove godine po prvi se puta pojavljuju natječaji koji su namjenjeni upravo neprofitnim medijima, a upravo u njima vidimo dio svog prostora - ističe Tomislav Goll, glavni i odgovorni urednik budućeg slavonskobrodskog neprofitnog Radija 92 FM+.

>>Najslušaniji Kas, Šokci, Tamburaši slavonske krvi i Salaš

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije