Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Tebra

Pušten nakon godinu i pol, optužnica nije potvrđena, a spis ide novom sucu

Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/5
22.12.2020.
u 16:19

Riječ je o slučaju koji ima 15 optuženika, neki od njih imaju i po dva odvjetnika pa nije bilo dovoljno velike dvorane u koju bi se uz poštivanje epidemioloških mjera smjestilo gotovo 60 ljudi

Nakon godinu i pol dana Đorđu Vuletiću i Karlu Picku, optuženicima u akciji Tebra, ukinut je istražni zatvor u kojem su bili od uhićenja u srpnju 2019. Obojica su iz istražnog zatvora izašla koncem prošlog tjedna, a obojici su izrečene i mjere opreza. Moraju se javljati u mjerodavnu policijsku postaju, dok je Picku zabranjeno napuštanje zemlje, jer uz hrvatsko ima i državljanstvo BiH.

Droga i paleži

Istražni zatvor ukinut im je na zahtjev njihovih obrana, pa je tako Vuletićeva obrana tražila da mu se istražni zatvor ukine jer je on unutra već godinu i pol dana, ima više od 50 godina te zdravstvenih problema, a kao razlog za ukidanje istražnog zatvora navedena je i sve gora epidemiološka situacija u zemlji. Obrana Karla Picka navela je pak da je riječ o mladoj osobi koja je u istražnom zatvoru već oko godinu i pol te koja nema namjeru bježati iz Hrvatske, a državljanstvo BiH stekao je jer mu preci potječu iz te države.

>> VIDEO Ljubo Pavasović Visković o policijskoj akciji Tebra

Argumenti obrana očito su bili uvjerljivi optužnom vijeću kojim presjeda sudac Tomislav Juriša pa je Vuletiću i Picku istražni zavor ukinut. Inače, optužnicom u slučaju Tebra obuhvaćeno je 15 optuženika koje USKOK tereti za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su krijumčarili najmanje 16 tona marihuane vrijedne oko 11 milijuna eura.

Osim krijumčarenjem droge, skupina se, prema navodima USKOK-a, bavila i paležima vozila pa ih se tereti da su vozilo zapalili i Krešimiru Antoliću, šefu sigurnosti Dinama, ali i da su planirali premlatiti Igora Kodžomana, bivšeg šefa uprave Dinama. Kao glavne likove u toj priči USKOK je označio već spomenutog Vuletića te Tomislava Sablju i Tomislava Sučića. Sabljo i Sučić su i dalje u istražnom zatvoru, s tim da se Sabljo seljaka od Remetinca do bolnice jer ima problema s kralježnicom zbog koje mora na operaciju.

Optužnica u akciji Tebra podignuta je u srpnju i još nije potvrđena i pitanje je kada će biti. Sjednica optužnog vijeća bila je zakazana polovinom listopada i tada je odgođena jer je USKOK dobio rok za očitovanje o zahtjevima obrana. One su pak tražile da se kao nezakoniti dokazi izdvoje snimke tajno snimljenih razgovora, izlisti tih razgovora te pretrage koje su provedene kod optuženika. USKOK je dobio rok za očitovanje, no sljedeća sjednica optužnog vijeća nije održana zbog – epidemioloških razloga. Naime, riječ je o spisu koji ima 15 optuženika, neki od njih imaju i po dva odvjetnika pa nije bilo dovoljno velike dvorane u koju bi se uz poštivanje epidemioloških mjera smjestilo gotovo 60 ljudi.

Opetovana je to priča koja se s pogoršanjem epidemiološke situacije ponavlja u svim velikim predmetima na zagrebačkom Županijskom sudu. Tako je neki dan odgođeno suđenje Vladi Rajiću i ostalima optuženima za odavanje tajni iz najtajnijih istraga jer su na raspravi bile nazočne 34 osobe pa se u sudnici od 107,8 metara kvadratnih nisu mogle poštovati epidemiološke mjere, odnosno nužna kvadratura po osobi u zatvorenom prostoru.

Usput, prije desetak dana bilo je najavljeno iz Nacionalnog stožera civilne zaštite da će se za sudove donijeti posebne epidemiološke mjere, s obzirom na različita tumačenja o tome vrijedi li i za sudnice preporuka o 25 ljudi u zatvorenom prostoru. No koliko je poznato, ta preporuka još nije donesena.

Novi ZKP

Nadalje, što se slučaja Tebra tiče, dodatan problem je što sudac Juriša, koji treba odlučiti o pravomoćnosti optužnice od 1. siječnja odlazi na Visoki kazneni sud, što znači da će spis Tebra, kao i druge spise suca Juriše dobiti novi sudac ili sutkinja kojem će trebati neko vrijeme da se upozna s opsežnim predmetom. Stoga je malo vjerojatno da će optužnica biti tako skoro potvrđena, posebno s obzirom na zahtjeve za izdvajanje nezakonitih dokaza. Jer, kakva god odluka suda bila, nezadovoljna strana ima pravo žalbe, a žalbeni postupci znaju potrajati i do godinu dana.

Iz svega bi mogli profitirati Sabljo i Sučić kojima je blokirana imovina. Naime, ako optužnica ne bude potvrđena dvije godine od pokretanja istrage, što će biti u srpnju 2021., imat će pravo tražiti skidanje blokade i tom će zahtjevu vjerojatno biti udovoljeno. Sudac Juriša sudi i u slučaju Vlade Rajića pa će i taj spis dobiti novi sudac i sve će formalno krenuti iz početka.

No zadnjim izmjenama ZKP-a omogućeno je barem da se konfrontirani dokazi ne moraju izvoditi ponovo, što znači da će se, ako ništa, iskazi barem do sada saslušanih svjedoka moći pročitati, odnosno te se svjedoke neće morati pozivati ponovo. Novog suca ili sutkinju dobit će i Branimir Glavaš jer i sutkinja Tana Pavelin odlazi na Visoki kazneni sud.

Komentara 31

KU
Kultura
16:53 22.12.2020.

Zatvor je za sirotinju a ne za ove koji svercaju 11 miliona eura vrijednu drogu ili za kovacevica i slicne. Sirotinju trpaj unutra. Ove ne diraj.

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
16:35 22.12.2020.

Jedino u stakoraskoj rupi zvanoj Hrvatska dokazano nesposobni suci ne dobivaju nogom u dupe nego se promoviraju na vise pozicije.

LA
lamborgini
17:13 22.12.2020.

Zivilaaaaaa Hrvatskaaaaaaaaa !!!!!! Zato ce babu od 85 god staviti u prdekanu 8 miseci zbog neplacanja Tv pristojbe.I ove sto su zamracili 10 -tak mil € nakon 3 miseca odmaranja u Remetincu pustaju kuci.Opet glasajmo za ove na vlasti oniti oni imaju iskustva u zamracivanju para,afera,lopovluka ......neznam vise cega ne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije