Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ADVENT 2020.

Prepustite se duhu tradicije najboljeg božićnog sajma u Europi

Zagrebački Advent
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/4
17.12.2020.
u 05:00

Zagrebački Advent tradicionalno obuhvaća niz događanja i sadržaja koji udovoljavaju ukusima i potrebama najzahtjevnijih posjetitelja iz svih krajeva svijeta, zbog čega je tri godine zaredom hrvatska metropola proglašena najboljom adventskom destinacijom Europe.

Zagreb se tijekom cijele godine izdvaja brojnim manifestacijama zbog kojih je neizostavna destinacija mnogih putnika, no naistaknutije događanje naše metropole nesumnjivo je Advent. Iako će ove godine biti nešto drugačiji od prehodnih izdanja, svojim će sugrađanima i gostima pružiti jednako čarobnu i toplu dobrodošlicu u lampicama osvijetljen grad, s naglaskom na odgovorno ponašanje te poštivanje svih mjera nadležnih institucija u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom.

Dobitnik trostruke nagrade za najbolji Advent Europe svake godine iznova osvaja srca sugrađana i posjetitelja savršenim spojem tradicionalnog i modernog pa tako i ove sezone imamo priliku uživati u prepoznatljivim tradicionalnim aktivnostima, ali i inovativnim modernim programima.

Advent u Zagrebu započeo je 28. studenog i trajat će do 1. siječnja 2021.

Najljepše zagrebačke tradicije

Iako je 2020. godina uvela nova pravila, nije ugasila adventski duh, pa je Zagreb zablistao okićen i romantičan, a poznate lokacije u centru grada krase maštovite blagdanske instalacije. S prigodnom glazbom u pozadini, grad je i ove godine ukrašen lampicama i šarenim dekoracijama koje stvaraju jedinstven božićni ugođaj te podižu raspoloženje svakom prolazniku.

Sjaj tisuća lampica i ove godine obasjava čarobni perivoj parka Zrinjevac
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Uz tradicionalni adventski vijenac oko Manduševca i božićne borove na Trgu sv. Marka i na Trgu bana Josipa Jelačića, idealan bijeg od svakodnevice pružit će vam perivoj parka Zrinjevac s alejom stoljetnih platana čije velike krošnje za vrijeme Adventa svijetle posebnim sjajem tisuća bijelih lampica, a prigodno je uređen i Trg kralja Tomislava.

Na Trgu Republike Hrvatske dočekat će vas čarobni svijet Orašara u okrilju zagrebačkog simbola kulture i umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta, dok ćete na vječno romantičnom Gornjem Gradu moći uživati u Parku Bele IV. koji se transformirao u pravi dječji kutak, kao i na Strossmayerovom šetalištu na kojem su uprizoreni tradicionalni zagrebački božićni ručak te muzička i dnevna soba, idealne za stvaranje dragocjenih uspomena. Za kraj ne propustite zagrliti i poljubiti voljenu osobu ispod imele na Platou Gradec i usnimite najljepšu ljubavnu ili obiteljsku fotografiju ovih blagdana.

Osim prepoznatljivog adventskog ruha, Zagreb će i ovih blagdana obilježiti brojna glazbena događanja, od festivala adventskih i božićnih pjesama, preko bisera klasične glazbe zagrebačkih solista i orkestara, do bajkovitih koncerata s božićnih balkona.

Jedna od najljepših zagrebačkih tradicija svakako je paljenje plinskih lanterni na Gornjem gradu koje je u adventskom periodu prožeto posebnom čarolijom te popraćeno najljepšim božićnim pjesmama iz hrvatske i svjetske glazbene riznice. Pridružite se nažigačima srijedom i četvrtkom od 16:30 do 17 sati i uz pjesmu doživite ovu posebnu tradiciju u jedinstvenom adventskom duhu.

Paljenje lanterni na Gornjem gradu
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Ni ove godine neće nedostajati kulturnih programa pa vas tako očekuju izložbe, predstave za djecu, muzej vlakića, Polarni advent u Divljem srcu grada itd. Neizostavan dio svake adventske čarolije svakako je baletna bajka Orašar u zagrebačkom HNK koja će vas povesti u božićni svijet raskoši, šarenila, veselja, mašte, prinčeva i vila te neodoljivih slatkiša. Ukoliko još niste imali priliku pogledati jedno od najljepših djela klasične baletne umjetnosti, iskoristite ovaj Advent za tu posebnu kulturnu poslasticu.
I najmlađi se s čarobnim svijetom Orašara tijekom prosinca mogu upoznati u Gradskom kazalištu Trešnja.

Atraktivne inovacije

Osigurati sigurnost građana i posjetitelja bio je osnovni preduvjet za održavanje ovogodišnjeg Adventa, a inovativni pristupi Turističke zajednice grada Zagreba prilikom kreiranja adventske ponude osigurali su, da se kroz prilagodbu ovoj izvanrednoj situaciji, posjetiteljima ponude atraktivne novosti i istovremeno očuva duh najboljeg europskog božićnog sajma.

Jedan od ovogodišnjih noviteta jest da će velik dio adventskog programa biti dostupan online, što će omogućiti širokoj publici diljem Hrvatske i svijeta da uživaju u čaroliji Adventa iz udobnosti i sigurnosti vlastitog doma.

Ove će se godine i poseban doživljaj svim posjetiteljima pružiti kroz sadržaj proširene stvarnosti, odnosno izložbu „Virtualni božićni prozori“. Dvadesetak lokacija diljem grada, uključujući gradske parkove i trgove, oživjet će kroz AR tehnologiju na pametnim telefonima građana i posjetitelja koji će moći iskusiti bogat animirani sadržaj. Izložba “Virtualni božićni prozori” ujedno će gostovati u Splitu, Rijeci, Puli i Osijeku te na taj način prenijeti dio čarolije Adventa Zagreb i u druge dijelove Hrvatske.

Advent je ove godine oplemenjen i projektom „Svjetlost Adventa“ u sklopu kojega je Turistička zajednica grada Zagreba s institucijama na Gornjem gradu inicirala ukrašavanje svojih i njihovih prozora u blagdanskom duhu, čime su svi zajedno uputili sugrađanima najljepšu pozivnicu da ukrašavanjem vlastitih prozora sudjeluju u inicijativi te pošalju dobre želje sa zagrebačkih prozora. Cilj ovog projekta je pokretanje tople priče, pozitivnih emocija, kreiranje osjećaja zajedništva i, u konačnici, poticanje svih sugrađana da se uključe i time daju svoj doprinos Adventu.

Hrvatski institut za povijest jedna je od ustanova koje su podržale inicijativu Svjetlost Adventa
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Još jedan novitet su Zagrebačke jaslice, odnosno online izložba fotografija crkvenih božićnih jaslica nastalih od 2007. do 2020. godine. Bit će to virtualno predstavljanje bogatstva božićnih jaslica zagrebačkih crkava unatrag 15-ak godina kroz arhivu dr.sc. Tvrtka Beusa, a više detalja bit će dostupno uskoro na službenoj internet stranici Advent Zagreb.

Turistička zajednica grada Zagreba sve je ovogodišnje aktivnosti, kako one tradicionalne, tako i sve novitete, osmislila s ciljem prenošenja poruka optimizma, zajedništva, topline i pravog duha blagdana. Iako drugačiji od prijašnjih nagrađivanih izdanja, Advent je i ove godine stigao u svom prepoznatljivom i čarobnom ruhu, a njegovo svjetlo nas grije, širi radost i nadu u bolju budućnost. Kroz sadržaj prilagođen aktualnim epidemiološkim uvjetima i uz naglasak na odgovorno ponašanje i virtualne aktivnosti, Zagreb je odlučio podijeliti sreću i toplinu ovog posebnog dijela godine i s osmijehom ispratiti ovu izazovnu godinu. Prepustite se čaroliji Adventa i dajte svoj doprinos duhu zajedništva koji nam je svima u ovom trenutku najpotrebniji.

Sve novosti i detalji pojedinih programa dostupni su na službenoj internet stranici Advent Zagreb: www.adventzagreb.hr.

TZGZ moli sve sugrađane i posjetitelje da se zbog svega navedenog dodatno informiraju na svim dostupnim platformama (web stranice, društvene mreže). Također, mole se svi sugrađani i posjetitelji da se prije dolaska na određeni program/koncert informiraju o broju mjesta, obzirom da je isti ograničen, te apeliramo na sve da se drže propisanih epidemioloških mjera i uputa Stožera.

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Želite prijaviti greške?