Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krvavo Valentinovo

Svakih 60 sati pucnjava u američkim školama!

Pucnjava u Parklandu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
16.02.2018.
u 08:18

Bivši učenik Nicolas Cruz (19), opsjednut oružjem, u školi na Floridi strojnicom AR-15 ubio 17 i ranio nekoliko desetaka učenika i profesora

Nakon krvavog masakra koji je u srijedu poslijepodne izveo s poluautomatskom strojnicom i dimnim granatama u svojoj bivšoj srednjoj skoli Marjory Stoneman Douglas u Parklandu, 19-godišnji Nikolas Cruz tereti se za 17 ubojstava s predumišljajem. Cruz je aktivirao požarni alarm i pričekao da učenici pohrle van na dvorište, a potom krenuo u ubilački pohod po zgradi, koju jako dobro poznaje, natopivši hodnike i učionice krvlju.

Vođja bjelačke grupe nazvane Republika Florida, militantne organizacije bijelih nacionalista, Jordan Jereb potvrdio je da je Nikolas Cruz bio njihov član, ali da oni nemaju nikakve veze s njegovim činom.

Otvorio Pandorinu kutiju

Dvanaestoro nedužnih žrtava ubijeno je u školi, dvoje u dvorištu, jedno na ulici, a dvoje je preminulo u bolnici. Za sada policija bez suglasnosti obitelji ne otkriva njihove identitete, no Amerika je ponovno zavijena u crno: iako je tek veljača, ovo je 18. pucnjava u američkim školama od početka 2018. (odnosno, svakih 60 sati zapucalo se u nekoj školi). Ironija je i što se ova masovna pucnjava, na žalost već uvrštena među deset najstrašnijih u novijoj američkoj povijesti, dogodila u Parklandu, koji je 2016. proglašen najsigurnijim gradom na Floridi.

Pucnjava u Parklandu
1/27

Pandorina kutija ponovo je otvorena i postavlja se pitanje kako je mladić, za kojeg su svi rekli da je problematičan i koji je lani zbog lošeg ponašanja izbačen iz škole, mogao posjedovati oružje? Poznanici su ga okarakterizirali kao nekog tko je lud za oružjem, nasilan (mučio je i ubijao životinje), a čak je i njegova pokojna majka ponekad iz opreza zvala policiju da ga smiri.

Ubojica nije bez razloga izabrao baš Valentinovo za svoj krvavi pohod: navodno je imao problema s djevojkom, za koju se pretpostavlja da je išla u napadnutu školu.

Školske kolege sjećaju ga se kao potpunog usamljenika i čudaka: neki svjedoče da se Cruz htio pridružiti vojsci, drugi da je uvijek bio prečudan i da se nitko nije htio družiti s njim. No, većina se složila i interno zafrkavala “da ako ikad itko bude pucao u školi i po učenicima, da će to sigurno biti Mr. Cruz”. Na žalost, njihova šala postala je krvava stvarnost. Prije šest mjeseci FBI je upozoren na korisnika YouTubea koji je pod imenom Nikolas Cruz stavio post “Bit ću profesionalni školski ubojica”.

Ubojica je, naime, koristio AR-15 strojnicu kalibra 223, uredno kupljenju, a drugi amandman američkog Ustava štiti pravo na posjed oružja, no njegov nadzor ponovo postaje vruće pitanje. Propisi o posjedovanju oružja razlikuju se od države do države, a isto pravilo ipak vrijedi za sve savezne države: prema Uredbi o nadzoru oružja iz 1968. američki državljanin mora imati 18 godina da bi kupio sačmaricu, pušku ili streljivo, a pištolji se mogu prodavati samo starijima od 21 godine.

Oglasio se i Trump

Masakr na Floridi ponovo je potaknuo debate u Washingtonu oko kontrole oružja, a predsjednik Trump rekao je svoju o ubojici preko Twittera: “Toliko je znakova bilo da je ubojica s Floride mentalno bolestan, čak je izbačen iz škole. Njegovi susjedi i kolege uvidjeli su koliko je problematičan. Takve slučajeve uvijek treba prijaviti nadležnima.”

No, ima i onih koji mogu reći poneku dobru za osumnjičenog: obitelj kod koje je protekla tri mjeseca od majčine smrti živio Cruz, šokirana je, pogotovo zato što se mladac ponašao vrlo pristojno. I kolege iz trgovine Dollar Tree, gdje je radio na blagajni, svjedoče da je bio “cool” i simpatičan. Takve riječi bit će slaba utjeha svim onim roditeljima i obiteljima kojima je svojim ubilačkim činom uništio živote.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Pucnjava u Parklandu
1/12

Komentara 22

Avatar mofo
mofo
09:30 16.02.2018.

Pa kao da je on kupio oružje legalno... I da je drugačiji zakon o oružju on bi ga i dalje imao ilegalno... A ovo o povezanosti sa bjelačkom grupom vam je fake news, odavno provaljeni kao troll sa 4chana, a vi to objavljujete.. gdje su vam provjere, pa još od jučer popodne se zna, kako to nigdje niste vidjeli..? Aha, da, treba istraživati temu i napisati sa razumijevanjem, ne samo prevesti i prepisati...

HO
homofob
16:08 16.02.2018.

Kao prvo AR-15 ni po cemu nije strojnica nego jedino poluautomatska puska! Edukuj se balkanski slugo pa onda lazi svojoj publici! Clanak pun ocitoh lazi a jos vise neznanja ali glavno da se pljuje po jedinim zaista slobodnim ljudima ma svjetu! Proklamirana istina je: "Jedino slobodan covjek posjeduje oruzje!" Zato je Staljin 1920 razoruzao Ruse, Hitler svoje 1936, Copavi 1945.

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
09:19 16.02.2018.

Nije problem oruzje nego sistem.Svicarci su naoruzani isto ili bolje nego Amerikanci ali takve stvari (mislim po statistikama na 100 000stanovnika) su neusporedive.Bio sam u Americi. Njihov problem je prvo sto nemaju adekvatno zdravstveno osiguranje .90 % stanovnika je sirotinja.U kakvim drvenim kucarama tamo vecina naroda zivi, ja tu ne bi ni psa drzao. Vecina rade 240 sati mjesecno a cjeli zivot strahuju kako ce poststi beskucnici I jedva placaju racune

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije