Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prodaja Novog lista: Albert Faggian brisan iz sudskog registra, novi čelnik Richard Flimel

Richard Flimel je predsjednik Odbora direktora slovačke kompanije JOJ Media House
29. kolovoza 2016. u 12:28 3 komentara 703 prikaza
Albert Faggian
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Trgovački sud u Rijeci objavio je rješenje o upisu promjena članova uprave i nadzornog odbora Novog lista na temelju kojeg se iz sudskog registra briše ime dosadašnjeg većinskog vlasnika Alberta Faggiana kao člana uprave koji zastupa Novi list, a umjesto njega kao glavni čovjek tog riječkog dnevnika upisan je Richard Flimel, predsjednik Odbora direktora slovačke kompanije JOJ Media House.

Upis promjena u upravljačkoj strukturi kojim se naknadno potvrđuju novi vlasnički odnosi u Novom listu uslijedio je gotovo pet mjeseci nakon intervjua Richarda Flimela u kojem je potvrdio preuzimanje tih riječkih novina ističući to kao dobru poslovnu priliku slovačke kompanije.

– Kao grupacija smo stalno u potrazi za novim poslovnim prilikama, a na tržištima u Slovačkoj i Češkoj se više nismo imali kamo širiti. Hrvatska se nametala kao logičan izbor i kad se pružila mogućnost za kupnju Novog lista, zaključili smo da se radi o dobroj poslovnoj prilici pa smo se odlučili na ovaj potez kojim smo kupili, osim Novog lista, i Glas Istre i Zadarski list, radi stvaranja jake medijske platforme – rekao je Flimel u intervju Novom listu u travnju. Kao neistinite odbacio je sve navode da iza JOJ Media House stoji neka politička opcija, a naročito nagađanja kako iza svega stoji HDZ, navodeći kako je preuzimanje Novog lista "isključivo poslovan potez".

U travnju je predstavnike radnika i redakcije Novog lista tadašnji predsjednik uprave Neven Klarin obavijestio o promjeni vlasničke strukture Novog lista kazavši im da je prodaja većinskog vlasničkog udjela od 80,3 posto dionica tvrtki JOJ Media House "gotova stvar, ali da su ugovori još u fazi potpisivanja".

Novine 'dopuštena koncentracija' AZTN odobrio preuzimanje Novog lista, Glasa Istre i Zadarskog lista Albert Faggian Presuda gospodarstveniku Nakon 16 godina, Albert Faggian osuđen za pronevjeru 770.000 kn

Problem je bio, kako su isticali predstavnici radnika i čelnici Hrvatskog novinarskog društva (HND), netransparentna prodaja te medijske kuće inozemnoj kompaniji koja u tom trenutku nije imala čak ni registriran OIB te su pozivali nadležne institucije da provede kontrolu nad preuzimanjem i stjecanja nad vlasništvom i upravljanjem Novim listom.

Iako je JOJ Media House preuzeo vlasništvo još prije nekoliko mjeseci, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) tek je krajem srpnja izvijestila da je odobrila "koncentraciju poduzetnika kojom JOJ Media House iz Bratislave stječe kontrolu nad riječkim Novim listom, Glasom Istre iz Pule i zadarskim poduzetnikom RTD".

Zajednički tržišni udjeli Novog lista, Glasa Istre novine i RTD-a na tržištu prodane naklade u 2014. iznosio je između 10 i 15 posto, a na tržištu oglašavanja između 15 i 20 posto.

Kako se navodilo tijekom prodaje Novog lista, paket dionica te tvrtke prodavao se za 38 milijuna kuna, od kojih je polovica bila namijenjena rješavanju kreditnih obaveza Novog lista tako da je, nakon potpisivanja ugovora, s nekretnina Novog lista planirano skidanje svih hipoteka.

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • KaNiDora:

    otkazi "antifašistima" sliede

  • osica:

    "Možda ih malo ipak prefarba". Jako se crvene, pa bi bilo poželjno. Inače, kad um ru one i oni kojima naši neki poli...ri idu na stote rođendane, i kad više ne " bude lijepe kape part......" ugasiti će se sami ... prikaži još! ugasiti će se sami od sebe . Mnogi su ih napustili u strahu za svoj želudac.

  • stjepanovic:

    Ha ha price za malu djecu...pozadina je puno drugacija novinarcici glupi....malo se zamotalo kroz jedno desetak kceri suvlasnika..pa malo preko Reifeisen. Pa malo Austrijanci....pa borba da kmeri svog UK junacinu pod obvezno ustolice....neces svabo...jaci su anglosaksonski MI16