Naslovnica Vijesti Svijet

Pročitajte što je o prošeku EU parlamentu napisao Tonino Picula

Tonino Picula još je u kolovozu postavio pitanje Europskoj komisiji, od koje je zatražio pojašnjenje situacije oko prošeka i terana
24. listopada 2013. u 14:42 0 komentara 241 prikaza
Tonino Picula
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nastavno na pitanje postavljeno Europskoj komisiji vezano uz zaštitu i plasman vina, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP, S&D), danas je uputio i pisanu izjavu Europskom parlamentu, vezanu uz raspravu o budućnosti vinskog sektora.

Iz ureda Tonina Picule podsjetili su kako je zastupnik još u kolovozu postavio pitanje Europskoj komisiji, od koje je zatražio pojašnjenje situacije oko prošeka i terana gdje je istaknuo postojanje brojnih povijesnih i tehnoloških argumenta kako hrvatski prošek i talijanski prosecco, odnosno slovenski i hrvatski teran nisu istovjetni proizvodi, te da se radi o autohtonim hrvatskim proizvodima čija je proizvodnja rezultat višestoljetne tradicije, a geografsko porijeklo neupitno.

Tekst pisane izjave prenosimo u cjelosti:

\'\'Proizvodnja vina na razini EU opada jer u zadnjoj godini samo 3 članice bilježe porast proizvodnje dok sve ostale bilježe pad, a što je jasan signal da su promjene u vinskom sektoru potrebne. Za hrvatske vinare proces prilagodbe postojećoj europskoj regulativi vinskog sektora je posebno otežan činjenicom da je doveden u pitanje plasman nekih njihovih proizvoda proizvedenih nakon 30.6.2013. Proširenjem tržišta hrvatski vinari se suočavaju s znatnom jačom konkurencijom. Osim zaoštrene konkurencije, značajan problem kojim se hrvatski vinari suočavaju su sustavi zaštite izvornosti i regionalnog porijekla. Nove članice EU unijele su i novu vinsku tradiciju, ali se ona u mnogim slučajevima preklapa s postojećim vinskim brendovima. Postojeće sustave zaštite stoga je potrebno prilagoditi. U Hrvatskoj na kvalitetna vina otpada 62,% ukupne proizvodnje. Pridodamo li tome još 5,5% vrhunskih vina jasno je da je kvaliteta hrvatskih vina na visokoj razini. Potrebno je, stoga, novo razgraničenje zaštita koje će uzeti u obzir postojanje vrsta sličnog imena ali potpuno različitih enoloških kvaliteta, čime će se potrošačima omogućiti konzumacija šireg spektra kvalitetnih vina s jasnijim zemljopisnim porijeklom. Europska unija mora, prije svega, štiti kvalitetu vina i njegovu distribuciju, uvažavajući pritom kulturne i enološke posebnosti kao i sličnosti među nazivima vinskih sorti svih zemlja članica, zaključio je zastupnik Picula. Za kraj želimo prenijeti dobru vijest koja je stigla u odgovoru Europske komisije kako će hrvatski vinarski sektor moći iskoristiti fondove Europske unije putem nacionalnog programa potpore za vino, primjenjivog od 16. listopada 2013.\'\'

>>Picula u izaslanstvu EP za jugoistočnu Europu!

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.