Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPITIVANJE U ODVJETNIŠTVU

Privedena dvojica uhićenih zbog sumnje u ratni zločin na Ovčari

Privođenja na sud osumnjičenih za ratni zločin nad Hrvatima na Ovčari
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/8
08.10.2020.
u 12:19

Za dvojicu osumnjičenih sumnja se da su navedenog dana u poslijepodnevnim satima ispred hangara na poljoprivrednom dobru Ovčara pokraj Vukovara bili među pripadnicima koji su formirali tzv. špalir kroz koji su zarobljenici nakon dolaska na Ovčaru morali proći

Dvojica jučer uhićenih zbog sumnje u ratni zločin na Ovčari privedena su danas u Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku na ispitivanje. Privedeni su Draženko Đokić (57) i Vojin Krstić (72) te se očekuje da će uskoro izaći pred suca istrage.

PU osječko-baranjska priopćila je kako su policijski službenici radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina u suradnji s Upravom kriminalističke policije, policijskim upravama osječko-baranjskom i vukovarsko-srijemskom, Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom proveli kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana (1948. i 1963.) zbog postojanja sumnje da su tijekom 1991. godine na području Ovčare počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. U policiju je jučer dovedeno osam osoba, no šest je pušteno.

– Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni, tada kao 43-godišnjak i drugoosumnjičeni, tada kao 28-godišnjak, kao pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine 20. studenoga 1991. godine na prostoru poljoprivrednog dobra Ovčara, kod Vukovara, zajedno s više osoba grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su u statusu zarobljenika dovezene iz bolnice u Vukovaru.  Za dvojicu osumnjičenih sumnja se da su navedenog dana u poslijepodnevnim satima, ispred hangara na poljoprivrednom dobru Ovčara pokraj Vukovara bili među pripadnicima koji su formirali tzv. špalir kroz koji su zarobljenici nakon dolaska na Ovčaru morali proći, a sve s ciljem odmazde i tjelesnog kažnjavanja zarobljenih i zatočenih pripadnika Hrvatske vojske / Zbora narodne garde, redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova RH i drugih dragovoljaca, pripadnika hrvatskih oružanih snaga te manjeg broja civila priopćila je PU osječko-baranjska.

 
Prolazak kroz “špalir”, navode nadalje, značio je grubo fizičko zlostavljanje poput udaranja dijelovima automatskog oružja, drvenim i metalnim palicama i raznim drugim tupo-tvrdim predmetima, rukama, nogama i dijelovima vojničke opreme, a tijekom čega su zarobljenici pretrpjeli teške tjelesne ozljede, intenzivnu bol i osobitu fizičku patnju.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja dvojica osumnjičenika predana su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

Priopćenjem se oglasio i DORH.

– Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici kao pripadnici TO Negoslavci u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara, pokraj Vukovara, nakon što su JNA, teritorijalna obrana i druge paravojne formacije lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije slomile otpor hrvatskih branitelja grada Vukovara i nakon što su pripadnici JNA u vukovarskoj bolnici zarobili pripadnike Zbora narodne garde, Ministarstva unutarnjih poslova, dragovoljne pripadnike hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila, bolesnika i ranjenika, po odobrenju pukovnika Mile Mrkšića, zapovjednika Operativne grupe Jug tadašnje JNA, predali ih pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi te ih autobusima iz vukovarske bolnice odvezli najprije u vojarnu, a potom ih dovezli na poljoprivredno dobro Ovčara – priopćio je DORH.

Osnovano se sumnja, stoji u nastavku, da su protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, zajedno s drugim pripadnicima navedenih srpskih paravojnih postrojbi, sudjelovali u tjelesnom ozljeđivanju zarobljenika i nečovječnom postupanju na način kojim se vrijeđa njihovo dostojanstvo, pa su tako zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi formirali špalir kroz koji je bilo primorano proći od izlaska iz autobusa do ulaska u hangar najmanje 200 zarobljenika, a zatim su ih svi zajedno tukli kundacima pušaka, drvenim palicama, šipkama, štakama, rukama i nogama po različitim dijelovima njihovih tijela.

Osumnjičenici su ispitani u državnom odvjetništvu nakon čega je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo određivanje istražnog zatvora protiv obojice osumnjičenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ometanja istrage.

Ključne riječi

Komentara 17

KO
Korumpirani
12:42 08.10.2020.

Pa kud prije sa tim uhićenjima ,uranili ste malo trebalo je to napraviti za 20 godina ili vam više Pupovac nije bitan za većinu u Saboru.

ST
starsandstripes
12:42 08.10.2020.

srbi su u ratu bili pametniji od nas..... sve su pobili pa ih se danas nemoze osuditi je nema svijedoka

DU
Deleted user
12:59 08.10.2020.

Jedan "špalir" ne mogu napraviti samo dvije osobe: gdje su ostali iz tog špalira???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije