Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

MUP iznio detalje o uhićenima: Dvojica su bila dio 'špalira smrti'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
08.10.2020.
u 09:59

Za dvojicu osumnjičenih sumnja se da su ispred hangara na poljoprivrednom dobru Ovčara bili među pripadnicima koji su formirali tzv. špalir kroz koji su zarobljenici morali proći

Dan poslije uhićenja u Negoslavcima MUP RH oglasio se priopćenjem za javnost u kojem navode kako su policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina u suradnji sa Upravom kriminalističke policije, policijskim upravama osječko-baranjskom i vukovarsko-srijemskom, Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom proveli kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana (1948. i 1963.) zbog postojanja sumnje da su tijekom 1991. godine na području Ovčare počinili kazneno djelo „ratni zločin protiv ratnih zarobljenika".

– Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni, tada kao 43-godišnjak i drugoosumnjičeni, tada kao 28-godišnjak, kao pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine 20. studenoga 1991. godine na prostoru poljoprivrednog dobra Ovčara kod Vukovara zajedno s više osoba grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su u statusu zarobljenika dovezene iz bolnice u Vukovaru – navode iz MUP-a RH.

Dodaju kako se za dvojicu osumnjičenih sumnja da su navedenog dana u poslijepodnevnim satima, ispred hangara na poljoprivrednom dobru „Ovčara“ pokraj Vukovara, bili među pripadnicima koji su formirali tzv. špalir kroz koji su zarobljenici dolaskom na Ovčaru morali proći, a sve s ciljem odmazde i tjelesnog kažnjavanja zarobljenih i zatočenih pripadnika Hrvatske vojske / Zbora narodne garde, redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova RH i drugih dragovoljaca – pripadnika hrvatskih oružanih snaga te manjeg broja civila.

Video – Proboj u Vukovar:  'Imali smo mnogo žrtava. Tenk je pogođen, a čovjek je izašao s teškim opeklinama'

Prolazak kroz “špalir” značio je grubo fizičko zlostavljanje poput udaranja dijelovima automatskog oružja, drvenim i metalnih palicama i raznim drugim tupo-tvrdim predmetima, rukama, nogama i dijelovima vojničke opreme, a tijekom čega su zarobljenici pretrpjeli teške tjelesne ozljede, bol i osobitu fizičku patnju.

– Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja dvojica osumnjičenika predana su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, navode iz MUP-a RH.
Napominju i kako je istraživanje raznih zločina prioritet rada Ravnateljstva policije, a 2018. godine temeljem Odluke glavnog ravnatelja policije osnovana je i Radna skupina za istraživanje ratnih zločina. Skupina je vrlo brzo pokazala rezultate u složenom kriminalističkom istraživanju ratnog zločina počinjenog na i oko poljoprivrednog dobra „Ovčara“ u mjesecu studenome 1991. godine i kasnije tijekom opsade grada Vukovara, a osobito po privremenoj okupaciji grada od postrojbi JNA, Teritorijalne obrane pobunjenih domaćih Srba te srpskih paravojnih (dobrovoljačkih) jedinica.

Ističu kako je tijekom 2018. i 2019. godine kazneno prijavljeno 49 osoba zbog počinjenja ukupno 53 kaznena djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, na štetu 352 oštećenika. Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu.

– U prvih devet mjeseci 2020. godine protiv osam počinitelja podneseno je šest kaznenih prijava za ukupno 36 kaznenih djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva. Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Kaznenim prijavama obuhvaćeni su ratni zločini na području općine Cetingrad radi prekomjernog granatiranja Šibenika te mjesta Vodice, Zaton i Rasline, ratnog zločina u Mekim Docima na području Općine Obrovac na štetu 67 osoba – izvijestili su iz MUP-a RH predstavljajući rezultate rada Radne skupine. 

Ključne riječi

Komentara 30

Avatar Payback
Payback
10:08 08.10.2020.

...zasto se tako dugo cekalo...to nitko nemre razumjeti

NI
nik83
10:09 08.10.2020.

Koje kmečanje na Facebook stranicama Negoslavci i Radio Dunav Vukovar, a o brisanju hrvatskih komentara da i ne govorim. I sad netko teži pomirbi s njima?!

Avatar Nilski konj
Nilski konj
10:18 08.10.2020.

Napokon su u rukama hrvatskog pravosuđa, drugim riječima ništa od toga. U konačnici očekujem visoke odštete za sve privedene zbog duševnih boli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije