Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pronađena bez mame

Pripitomljena slatka lisica Foxie iz Krapine zvijezda je Instagrama

Foto: Privatni album
1/4
14.05.2022.
u 10:00

Lisica Foxie unijela je potpuno novu, drukčiju radost u dom obitelji Krsnik iz Krapine. I tako već nešto dulje od godine dana otkako su je, na sam Uskrs lani, pronašli u obližnjoj šumi

Voli raznositi čarape po kući, skrivati se pod dekama, "zakopavati" hranu po kutovima. Miriše na sijeno, ima mekanu dlaku, voli se valjati u travi i uvijek je puna čičaka. Ponekad "ukrade" novčanik ili mobitel sa stola, ali zbog toga nitko na nju nije ljutit. Upravo suprotno: lisica Foxie unijela je potpuno novu, drukčiju radost u dom obitelji Krsnik iz Krapine. I tako već nešto dulje od godine dana otkako su je, na sam Uskrs lani, pronašli u obližnjoj šumi.

– Moja sestra, prijateljica i ja šetale smo sa psima i malo dublje u šumi psi su se počeli čudno ponašati. Ovčarka je pronašla taj brlog iz kojeg su Foxie i njezina sestra same izašle, ali sestra nažalost nije preživjela. Nazvali smo jednog lovca da ga pitamo koja je to životinja uopće, poslali mu fotku i saznali da se radi o bebi lisice staroj desetak dana, jako slaboj i promrzloj, očito bez majke. Taj čovjek nam je rekao da bi bilo najbolje da je odvedemo doma, nahranimo, čuvamo i poslije vidimo što ćemo s njom. Poslušali smo ga i krenuli u avanturu zvanu Foxie – priča Michelle Krsnik.

Foto: Privatni album

Počeci nisu bili lišeni brojnih izazova: pokušali su je hraniti mlijekom na bočicu, ali je bila premalena i mogla je jesti jedino na ljudskom dlanu ili uz pomoć šprice. Članovi obitelji budili su se noću i hranili je naizmjence. Kao beba othranjena je samo na mlijeku, no ubrzo su joj počeli kupovati vrećice hrane za mačiće, a kasnije su joj kuhali meso i jetricu. Brzo se navikla na tu hranu pa i danas, kao prava mala razmažena kraljica, jede samo kuhano i pečeno meso, a voli i jabuke i slatkiše.

Postala je mezimica ne samo obitelji, već i svojih brojnih prijatelja iz životinjskog svijeta jer, naime, obitelj Krsnik ima ukupno 11 životinja: konje, pse, mačku, zečeve, hrčka i, naravno, Foxie. No s ljudima nije toliko srdačna.

– Jako se boji nepoznatih ljudi, a naročito muškaraca. Odmalena je tako pa se skrivala u kući sve dok se gosti ne bi odmaknuli. Kad god vidi nekog nepoznatog, jako se prestraši i zna biti dosta ljuta. Postoje trenuci kad bi samo skočila i bila malo zločesta, ali nikada nikome nije ništa loše napravila. Dapače, jako je nježna prema nama i prema ostalim životinjama kod kuće. Ali kad nas netko pita može li je doći vidjeti, nažalost odbijemo jer je to veliki stres za nju i postoji mogućnost da se jako prestraši i da se više ne vrati – priča Michelle Krsnik. No to se, na sreću, nije dogodilo. Kada je narasla, jednom je prilikom uočila otvoreni prozor i dala se u bijeg, pa je obitelj pomislila da je više nikada neće vidjeti. Vratila se za dva dana. Otada, vraća se svakoga dana: po hranu, igru, maženje. Susjede nemaju pa nisu u brizi da nekome napravi štetu. A bjesnoće se ne boje jer je u Hrvatskoj nema već dulje vrijeme.

– Ne držimo je u kući zatvorenu, ni u boksu. Nemamo ograđeno dvorište i okruženi smo šumom pa sada Foxie ima potpunu slobodu, ali ona je očito ne želi. Tijekom dana je u obližnjoj šumi, a noću je kod nas u kući. Foxie ostaje kod nas toliko dugo koliko ona to sama odluči – priča Michelle, dodajući kako su je uz malo pažnje i strpljenja uspjeli naučiti i da sluša zapovijedi poput istreniranih pasa.

Odnedavno, Foxiene zgode i nezgode mogu pratiti i drugi ljubitelji životinja, zahvaljujući njezinu Instagram profilu croatian_fox, koji je u kratko vrijeme već privukao 2000 pratitelja. Njezini se fanovi mogu zabaviti uz nekoliko desetaka objavljenih videoklipova i fotografija smiješnih zgoda, maženja, igranja, umatanja u dekice, čak i vožnje u automobilu, ali pravi hit je snimka Foxie kako ulazi njuškicom u otvoreni frižider i s police si sama uzima i odnosi svoju večeru.

Posjetitelji profila tako su saznali i da je ove zime u jednom trenutku prorijedila svoje dolaske – jer je našla dečka. Stoga ne treba čuditi vrati li se jednog dana sa svojom malom lisičjom družinom!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije