Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Primjedbe EK neutemeljene, očito je to gledao netko tko ne zna hrvatski jezik'

Objasnio je da to očito nije bilo dovoljno jasno jer im je malo čudna statistika prema kojoj hrvatski građani vjeruju u svoj zdravstveni sustav i ne koriste se prekograničnim pružanjem zdravstvenih usluga u onom obimu koji je u drugim zemljama u okruženju.
22. srpnja 2014. u 13:50 8 komentara 2205 prikaza
Siniša Varga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na pitanje zašto je stigla direktiva EK o korištenju prekograničnog zdravstvenog osiguranja i što konkretno stoji u primjedbama, nakon obilaska Opće bolnice Zabok komentirao je ministar zdravlja Siniša Varga:

– Zašto su pisali, morate njih pitati. Primjedbe koje su dali nisu bile utemeljene, očito je to gledao netko tko ne razumije hrvatski jezik i treba im prijevod. Istodobno sva dokumentacija i web-stranice koje se odnose na prekogranično pružanje zdravstvenih usluga prevedene su na engleski, njemački, talijanski i slovenski jezik na stranicama HZZO-a, pa pretjeranih izlika za nepoznavanje hrvatskog zdravstvenog sustava nema te je činjenica da smo kompletno uskladili naše poslovanje s direktivom EU.

– Objasnio je da to očito nije bilo dovoljno jasno jer im je malo čudna statistika prema kojoj hrvatski građani vjeruju u svoj zdravstveni sustav i ne koriste se prekograničnim pružanjem zdravstvenih usluga u onom obimu koji je u drugim zemljama u okruženju.

– Očito smatraju da ta je ta statistika posljedica našeg nepoštovanja direktive, a zapravo je obrnuto jer hrvatski zdravstveni sustav ima kvalitetu i naši se građani mogu liječiti puno bolje nego u drugim zemljama – pojasnio je ministar Varga.

Cijena bi, kaže, isto mogla biti problem jer, kad se uspoređuju hrvatske cijene, one su znatno povoljnije za naše građane nego u inozemstvu gdje je liječenje znatno skuplje, a naša refundacija bitno manja.

– Međutim, ni u zemlje gdje je slična cijena, primjerice u Mađarsku, nemamo veliki egzodus pacijenata, možda je to zbog jezične barijere, no činjenica je da naši pacijenti daju visoke ocjene, imaju povjerenja u naše liječnike i nemaju prevelike potrebe za ići u inozemstvo.

Kada postoji potreba, a to su rijetke operacije srca, rijetke bolesti zbog kojih je potrebna operacija u inozemstvu, ionako se potpuno financiraju – kazao je ministar Varga dodajući da tim piše sustavni odgovor koji će poslati Europskoj komisiji.

Kad je riječ o Općoj bolnici Zabok, „Master plan“ je također u tijeku revizije.

– Zabočka bolnica je jedna od onih za koje smatramo da pripadaju vrhu medicine gledajući bolnice na županijskoj razni. To je bolnica s pet zvjezdica ne samo po infrastrukturi već je i osoblje vrhunsko, a po pokazateljima kvalitete znamo da imaju nisku stopu komplikacija, visoku stopu uspješnosti operacija i internističkog liječenja i slično. Nije ova bolnica samo egzemplar za Krapinsko-zagorsku županiju već će u budućem planiranju zdravstvenog sustava biti sastavnica zagrebačke mreže liječenja bolesnika – kazao je ministar Varga.

>>Croatia osiguranje: 4 mil. smo jeftiniji, no HZZO je sam sebi dao posao s MORH-om

 

 

HZZO: Nije točno da je EK prijetila Hrvatskoj bilo kakvim sankcijama

Predstavnici Ministarstva zdravlja (MZ) i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) održali su danas sastanak na kojem su proučeni zahtjevi Europske komisije (EK) za dostavom očitovanja o preuzimanju odredbi Direktive 2011/24/EU o primjeni prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti.

EK je svojim dopisom zatražila očitovanje o načinu na koji su pojedine mjere kojima se omogućuje korištenje prekogranične zdravstvene zaštite u skladu s odredbama spomenute Direktive provedene u Republici Hrvatskoj. Nije točno da je EK prijetila Hrvatskoj bilo kakvim sankcijama, kao što su to neki mediji pokušali insinuirati.

Utvrđeno je da su odredbe Direktive u cijelosti prenesene u hrvatsko zakonodavstvo te će o tome detaljno očitovanje Ministarstva zdravlja biti upućeno Europskoj komisiji putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP), navodi se u priopćenju HZZO-a

Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

 • sestrićna:

  siniša kanađanin .)

 • Atanazije:

  A i onaj koji izvlači nasove i podnaslove u Večernjaku očito ne zna hrvatski, jer bi inače znao da ne postoji riječ "obim" - to može biti opseg ili obujam ili na koncu volumen, ali "obim" ne postoji.

 • Avatar upitnik.pita
  upitnik.pita:

  ...a on danas zna hrvatski...