Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKO PRESLAGIVANJE

Preokret u HDZ-u: Maroević odustao od lokalnih izbora, u bitku za Split ulazi Sanaderov čovjek

Maroević i Mihanović
Foto: PIXSELL
1/5
30.10.2020.
u 13:04

Mihanović je inače HDZ-ovac koji je svoju političku afirmaciju doživio u županijskom HDZ-u kojim već godinama vedri i oblači Ante Sanader

U petak je došlo do preokreta u splitskom HDZ-u, a zbog čega će se nesumnjivo zakuhati i politička situacija uoči nadolazećih lokalnih izbora. Radi se o tome da je Domagoj Maroević sada i službeno odustao od kandidature za gradonačelnika. O Maroeviću se posljednjih tjedana intenzivno govorilo kao potencijalnom nasljedniku Andre Krstulovića Opare, a nije manje bitno i to da ga je na tom mjestu rado htio vidjeti i sam šef stranke Andrej Plenković, ali i većina splitskih HDZ-ovaca. 

Splitski HDZ-ovci u Maroeviću, inače nećaku nedavnog preminulog akademika Tonka, vidjeli su umjerenog konzervativca te europski orijentiranog kandidata koji bi s lakoćom pokupio standardne birače HDZ-a, ali i obuhvatio centar te splitsku građansku klasu koja je inače tradicionalna naklonjena lijevim strankama. Istini za volju Maroević od početka nije pokazivao prevelike ambicije u tom smislu, a dodatno su ga ohladile i obveze u najužoj obitelji zbog čega je morao preusmjeriti fokus s političkih kalkulacija. 

U razgovoru za Večernji list kazao je kako ga funkcija gradonačelnika ne zanima te da, iako je svojedobno promišljao o takvom scenariju, sada naprosto isključuje takvu opciju.

"Ne, ne želim biti gradonačelnik Splita i nemam ambiciju preuzeti gradsku organizaciju HDZ-a. S druge strane shvaćam i razumijem sve kolege i ljude koji su mi zbog toga izrazili žaljenje. Shvaćam to kao komplimente, ali sada se naprosto moram posvetiti privatnim problemima", kazao nam je Maroević kojeg stranačke kolege opisuju kao prečesto neodlučnog kad u ruke treba uzeti vrući krumpir. Već je nekoliko puta odbio postati šef splitskog HDZ-a, a svojedobno mu je navodno i Plenković nudio mjesto ministra, ali i to je odbio. 

Iz toga proizlaze samo dva zaključka. Prvi je da Maroević kao trenutačni ravnatelj Lučke uprave SDŽ uživa u komforu i izbjegava svaki mogući "politički stres", a drugi je da Maroević ima mnogo veće i šire ambicije te da mirno i iz sjene čeka svoj trenutak. No, Maroevićevim odustankom vrata se sada širom otvaraju Vici Mihanoviću koji sigurno ulazi u utrku za šefa splitskog HDZ-a, a zatim namjerava i u onu za gradonačelnika. 

Mihanović je inače HDZ-ovac koji je svoju političku afirmaciju doživio u županijskom HDZ-u kojim već godinama vedri i oblači Ante Sanader. No, upravo bi se tu, pričaju nam splitski HDZ-ovci, mogao otvoriti novi front. Naime, javna je tajna da su gradski i županijski HDZ u svojevrsnom ratu te da su Petar Škorić iz gradske te Ante Sanader iz županijske izrazito rivalistički nastrojeni.

"Škorić će se kao trenutačni šef gradske organizacije sigurno, barem u teoriji, opirati ideji da Vice Mihanović sjedne na njegovo mjesto. Gradski odbor koji o svemu odlučuje sastavljen je od temeljnih ogranaka, a dobar dio njih pod direktnom kontrolom ima upravo Škorić. Može se očekivati da će pokušati minirati Mihanovića, ali ako dođe do takvog scenarija, Zagreb to sigurno neće tolerirati", kaže nam jedan splitski HDZ-ovac iz gradskog odbora stranke. 

Vjerojatnije je pak, tvrdi nam sugovornik, da će doći do kompromisa između njih dvojice, a Mihanović će kao budući šef organizacije Škoriću zauzvrat ponuditi visoko mjesto u stranci. Napomenimo i na to da je Petar Škorić i dalje utjecajan igrač u gradu premda je izgubio Plenkovićeve povjerenje, prvo zbog Istanbulske konvencije, a zatim jer se nakratko našao u taboru Mire Kovača kad se odlučivalo o predsjedniku stranke. Škorić je, doznajemo, imao viziju da Maroeviću pruži infrastrukturu i rad na terenu te ga pripremi za Oparina nasljednika, dok bi sam Škorić ostao na čelu organizacije. 

S druge strane, Mihanović pak još ne želi previše medijski istupati, no ipak nam je u razgovoru potvrdio da ima ambiciju postati šef splitskog HDZ-a, dok priču oko lokalnih izbora nije htio komentirati ali nije ni demantirao da želi postati gradonačelnik.

"Ne bih htio još špekulirati o tome. Politika je disciplina u kojoj se događaju promjene preko noći tako da je teško govoriti što će biti za više od pola godine", kazao je Mihanović za Večernji list. 

VEČERNJI TV: Analitičarka Ankica Mamić o lokalnim izborima: Dvije velike stranke nemaju rješenja za velike gradove

Komentara 9

Avatar Otroviks
Otroviks
16:38 30.10.2020.

Lokalni izbori u lijepoj nasoj su jako zanimljiv dogadjaj. Zanimljiv kao sprovod, koncert srednjovjekovne glazbe,,,,,,,,izbor za sefa cosa nostre, bratve, triada, jakuza,,,,,, i slicnih humanitarnih organizacija,,,,, ili jednostavno kao izbor za predsjednika pakla. A tamo u paklu, kao sto znamo svi kandidati su vragovi, pa je samim tim i pobjednik, uvijek vrag.

HI
hadezeovac_iz_sumadije
14:51 30.10.2020.

O svemu tako i tako odlučuje Pupovac.

SA
sani1
18:01 30.10.2020.

Super, HDZ gubi izbore u Splitu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije