Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 202
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednji pozdrav

Preminuo novinar Stjepan Vadla - profesionalac koji je tragao za istinom unatoč svim zaprekama

Stjepan Vadla
Foto: Podravski list
14.11.2014.
u 10:15

Ostavio je traga u Glasu Podravine, Večernjem listu i Podravskom listu. Komemoracija je danas u 13, a pogreb u 14 sati na koprivničkome groblju

Budući da od kompetentnih nismo dobili ni potvrdu niti demanti, preostaje nam jedino da se poslužimo informacijama do kojih smo došli u nevezanim i neslužbenim razgovorima, u kojima je reporteru naglašeno da riječi njegovih sugovornika ‘ni slučajno nisu za štampu’ - napisao je Štef Vadla kao mladi novinar, pa razvalio jednu od priča koje su uzburkale Koprivnicu.

Kao srednjoškolac

Već tada, znači, daleke 1971. godine, u 24. godini života, formirao se kao profesionalac koji želi doći do istine usprkos svim preprekama što mu stoje pred nogama, a u tome je ustrajao do kraja životnoga puta, koji je sudbina naprasno prekinula preksinoć.

Stjepan Vadla, rođen u Legradu 1947. godine, počeo je pisati još kao srednjoškolac, a zanat je potom pekao kao tvonički novinar u Bilokalniku i Rapidu, da bi punu afirmaciju stekao u Glasu Podravine.

Preteča

“Bio je preteča novih novinarskih poimanja u praćenju crne strane života kroz sudske kronike, ne bazirajući se kod toga samo na podacima i činjenicama, već ponajprije na životnim sudbinama koje su stajale iza pojedinih slučajeva.” - riječi su njegova tadašnjeg urednika Jove Rojčevića.

U punoj novinarskoj snazi godinama je radio u Večernjemu listu, a nagomilano iskustvo u punini je došlo do izražaja u zadnjih 15-tak godina, koliko je bio urednikom Podravskoga lista.

U romantičnom bi se zanosu moglo reći da s Vadlom umire i tip novinara kakav je u drugoj polovici 20. stoljeća mnogo puta narisan u kinematografiji, a na prvu nam pamet pada film “Novinar” Fadila Hadžića. U tu shemu Štef se uklapao i boemskim načinom života, zbog kakvog je, među ostalim, i danas aktualna predaja da novinari žive kratko.

Društvena se zajednica Vadli dosad odužila tek skromnom zahvalnicom Koprivničko-križevačke županije 2009. godine.

Komemoracija je danas u 13, a pogreb u 14 sati na koprivničkome groblju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije