Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Preminuo akademik, bivši ustavni sudac i pravni stručnjak Davor Krapac

Akademik Davor Krapac, bivši sudac Ustavnog suda, sveučilišni profesor i dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) preminuo je u srijedu u Zagrebu u 69. godini, priopćio je HAZU
03. studenoga 2016. u 11:18 6 komentara 8265 prikaza
davor krapac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Davor Krapac rođen je 1947. u Zagrebu, gdje je na Pravnome fakultetu diplomirao, magistrirao i doktorirao. Na matičnome fakultetu posvetio se području kaznenog, odnosno kaznenog procesnog prava i ondje prošao put do redovnoga profesora u trajnom zvanju. Bio je sudac Ustavnog suda od 2007. do 2016. Od 2004. je bio član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a 2012. postaje redovitim članom u Razredu za društvene znanosti.

Akademik Krapac bio je i član Ustavne komisije Sabora koja je pripremila tekst Ustava Republike Hrvatske od 22. prosinca 1990.

Predavanja je održavao na pravnim fakultetima sveučilišta u Ljubljani, Sarajevu i Grazu te na Visokoj policijskoj školi MUP-a RH u Zagrebu. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim konferencijama, seminarima i kongresima Međunarodne udruge za kazneno pravo te surađivao u nekoliko znanstvenih istraživanja i projekata u Hrvatskoj i Sloveniji.

Utemeljio Hrvatsku udrugu za europsko kazneno pravo

Tijekom svojega plodnog djelovanja, između ostalog, Krapac je utemeljio Hrvatsku udrugu za europsko kazneno pravo, od 2003. do 2007. godine bio je predsjednik Upravnog vijeća Centra za ljudska prava u Zagrebu, a kao član ili predsjednik sudjelovao je u raznim radnim skupinama za pripremu više zakonskih nacrta u Ministarstvu pravosuđa te s profesorom Mirjanom Damaškom sa Sveučilišta Yale pred Haaškim sudom 2004./2005. godine  djelovao kao amicus curiae (prijatelj suda) u predmetu Ademi-Norac

Rezultati znanstvenog i stručnog rada akademika Krapca nalaze se u 10 knjiga ili samostalnih publikacija te u više od 70 znanstvenih i stručnih članaka u domaćim te nekim inozemnim časopisima (Njemačka, Nizozemska, Italija, Kanada, Slovenija, Makedonija, Španjolska). U izdanjima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Krapac je objavio četiri opsežna rada. U nastavničkoj karijeri predavao je na Poslijediplomskom studiju iz kaznenopravnih znanosti na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i na drugim poslijediplomskim studijima (iz autorskog, obiteljskog i europskog prava). Od 2004. godine bio je voditelj  toga studija, koji spada u naše najstarije kontinuirane poslijediplomske pravne studije.  

Bio je stipendist Humboldtove zaklade 1986./87./88. boraveći na Institutu za strano i međunarodno kazneno pravo Max-Planck u Freiburgu u Njemačkoj. Višekratno je boravio na seminarima Istituto superiore di scienze criminali u Siracusi u Italiji. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim konferencijama i seminarima te na kongresima Međunarodne udruge za kazneno pravo (AIDP) od XIII. kongresa u Hamburgu (1979.) do danas, na nekima i kao nacionalni referent. Na stručnom planu ističe se Krapčev rad u okviru Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu: od 1991. do 2004. bio je predsjednikom toga udruženja.

Radovi Davora Krapca velik su doprinos hrvatskoj znanosti kaznenog prava pa je on vodeći teoretičar za područje kaznenog procesnog prava u Republici Hrvatskoj i u široj regiji kojoj pripada. Svojim radovima akademik Krapac utjecao je na praksu naših kaznenih sudova. Bio je aktivan i u profesionalnoj udruzi za kazneno pravo organiziranjem godišnjih savjetovanja i sudjelovanjem u cjeloživotnom obrazovanju pravnika i drugih koji se bave kaznenim pravom, izvijestio je HAZU.

Zagreb: U KB Dubrava svečano predana donacija višeslojnog CT uređjaja
Dragan Primorac
Svi pozitivni nisu i infektivni, golema je razlika među pozitivnim nalazima
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • R1971D:

    Moj profesor sa prava...ostao mi u sjećanju kao jako, jako dobar čovjek i vrhunski stručnjak...počivao u miru Božjem

  • barbara.masic.3:

    krasan profesor. počivao u miru Božjem

  • bongi:

    Legenda Pravnog fakulteta i uzor mojoj generaciji pravnika iz 1982 g. Neka mu je vječna slava i hvala.