Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjedočanstvo

"Pregovorima s ratnim zločincem spasio sam 3000 Vukovaraca"

karaula
17.11.2010.
u 20:00

Mi smo htjeli da se predaja organizira 19. studenoga, ali je general N. Pavković inzistirao da to bude što ranije istoga dana jer, kako je govorio, nije mogao kontrolirati ostale njihove postrojbe

Prije 19 godina postrojbama JNA predala su se 182 branitelja i više od 3000 civila s Mitnice, posljednjeg bastiona obrane Vukovara.

Samo trojica nestalih

– Teško je sada reći što bi bilo da nismo krenuli u pregovore i organizirali predaju, ali bojim se da bi stradanja u Vukovaru bila još veća da smo drukčije postupili. Toga dana postrojbama JNA predali su se branitelji i građani koji su se skrivali po podrumima, od kojih se trojica danas vode kao nestali – kaže Pilip Karaula, posljednji zapovjednik 2. bojne 204. vukovarske brigade koji je vodio pregovore s Nebojšom Pavkovićem, kasnijim zapovjednikom vojske Srbije, lani osuđenim na 22 godine zatvora zbog ratnog zločina na Kosovu. Pilip Karaula je, odlukom Branka Borkovića, nekoliko dana prije sloma obrane Vukovara preuzeo zapovijedanje 2. bojnom.

– Sjeo sam sa zapovjednicima satnija i stavili smo sve karte na stol. Bilo je više opcija, ali smo se odlučili da pokušamo u pregovorima spasiti bar civile. Tako smo 17. studenoga dogovorili pregovore na koje smo otišli Matija Mandić, Zdravko Komšić i ja – prisjeća se Karaula. S Pavkovićem su se našli kod današnjeg skretanja prema Memorijalnom groblju da bi potom, u vojnim vozilima, otišli do salaša Goldschmidt, gdje su se i odvijali pregovori.

– Pavković nas je predstavio kao predstavnike Hrvatskih oružanih formacija, odnosno vojske koja se uvažava. Naš je zahtjev bio samo da se nakon predaje civili što prije i što dalje odvezu iz Vukovara pri čemu za sebe i vojsku nismo tražili ništa drugo. Mi smo htjeli da se predaja organizira 19. studenoga, ali oni su inzistirali da to bude što ranije istoga dana jer su se bojali mraka i jer, kako su nam govorili, nisu mogli kontrolirati ostale postrojbe – svjedoči Pilip Karaula.

Tortura u Mitrovici

Civili i branitelji ubrzo su se okupili kod Veterinarske stanice te su se predavali pripadnicima JNA. Vukovarski su branitelji odmah nakon odlaganja oružja kamionima prevezeni u hangare na Ovčari odakle su zorom 19. studenoga odvezeni u logor u Sremskoj Mitrovici, u kojem su prolazili višemjesečnu torturu.
– Pitanje je što bi se dogodilo da nismo tako postupili, ali i jesu li se mogla umanjiti zvjerstva nad Vukovarcima da su i drugi zapovjednici ostali uz svoj narod i tako se ponijeli. Međutim, to nitko ne može znati jer, iskreno, nitko od nas nije ni očekivao brutalnost koja je uslijedila – zaključio je posljednji zapovjednik obrane Mitnice čija je odluka od smrti spasila tisuće Vukovaraca.

Ključne riječi

Komentara 38

Avatar Idler 3
Idler 3
22:24 17.11.2010.

Čitatelj30....upravo nezreli i poluinfantilni komentari poput tvog su politika. PS: i Vukovar ti se piše velikim početnim slovom !!!

KR
kreont
07:26 18.11.2010.

Sparta 300, a da je on imao 300 čuda bi napravio. Zašto je Vukovar morao pasti ? Što je to Tudjman dogovorio preko telefona uz krevet ?

OB
-obrisani-
22:36 17.11.2010.

ma ovom spomenik da dignete....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije