Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studijski program

Predsjednica na Pantovčaku primila generale iz SAD-a

Predsjednica primila generale
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/6
13.02.2019.
u 17:00

Predsjednica je okupljenima govorila o bilateralnim odnosima Hrvatske i SAD-a te ključnim sigurnosnim izazovima s kojima se Hrvatska suočava.

Predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu sedamnaest novoimenovanih generala i visokih civilnih službenika iz obrambenog sustava Sjedinjenih Država koji se u Hrvatskoj nalaze u sklopu studijskog programa Capstone, priopćeno je iz njezinog ureda. 

Cilj ovog oblika studijskih putovanja je upoznavanje novoimenovanih generala i visokih civilnih službenika sa strategijskom razinom rukovođenja u obrambenome sustavu te ključnim pitanjima i izazovima s kojima se saveznici i partneri SAD-a  suočavaju u svojem okružju, stoji u priopćenju. 

Sudionike programa predvodio je umirovljeni general zbora američkih oružanih snaga Philip Breedlove uz američkog veleposlanika Roberta Kohorsta

Predsjednica se u obraćanju sudionicima usredotočila na teme bilateralnih odnosa Hrvatske i SAD-a kao ključnog strateškog partnera u obrambenome području, ključnih sigurnosnih izazova s kojima se Hrvatska suočava u svojem okružju te značaja transatlantskog saveza u održavanju europske sigurnosne arhitekture.

Dvije strane razmijenile su stavove o mogućnostima daljnjeg unapređivanja obrambene suradnje i strateškog savezništva, potpore razvoju obrambenih sposobnosti Hrvatske te zajedničkih inicijativa usmjerenih na suočavanje s nekim od ključnih izazova europskoj i globalnoj stabilnosti poput terorizma, hibridnih prijetnji i energetske sigurnosti, zaključuje se u priopćenju. 

Zlatko Dalić Večernjakova je osoba godine

Komentara 2

MI
midea
19:23 13.02.2019.

Amerika i Hrvatska ravnopravni ......nama treba viza a njima ne!

ZI
zip123
19:43 14.02.2019.

Nedolaze njihovi generali nigdje bez veze.Oprez,narode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije