Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Povećanje plaća za iduću godinu stajat će oko 1,1 do 1,2 milijarde kuna'

Govoreći o podizanju osobnog odbitka s 3.800 na 4.000 kuna, rekao je da će se broj obveznika poreza na dohodak koji nisu u poreznim škarama povećati za 75 do 80 tisuća
16. listopada 2019. u 17:01 71 komentara 4486 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu da će najavljeno povećanje plaća javnim i državnim službenicima na godišnjoj razini stajati oko 1,1 do 1,2 milijarde kuna.

Ilustracija PORUKA SINDIKATA Policija poziva Divjak da ne uspoređuje plaće policajaca i prosvjetara: 'Nezahvalne usporedbe'

Najavljena povećanja, čiji će točni datumi tek biti poznati, a prema očekivanju će biti početkom, sredinom i u drugoj polovici godine, prevedena u brojke iznose oko 1,1 do 1,2 milijarde kuna, rekao je Marić i dodao da će povećanje osnovice službenicima za mandata Vlade iznositi oko 18,3 posto.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u današnjem podnošenju Godišnjeg izvješća o radu Vlade u Hrvatskom saboru je najavio da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja od po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja. Najavio je i da će se osobni odbitak, kao neoporezivi dio dohotka, podići s 3.800 na 4.000 kuna.

Marić je najavio i da će se Vlada "uhvatiti u koštac s problematikom koeficijenata složenosti poslova", kao i dodataka definiranih različitim ugovorima, pa je tako ideja da se u razdoblju od nekoliko mjeseci napravi temeljita analiza radnih mjesta i poslova u javnoj i državnoj službi.

Govoreći o podizanju osobnog odbitka s 3.800 na 4.000 kuna, rekao je da će se broj obveznika poreza na dohodak koji nisu u poreznim škarama povećati za 75 do 80 tisuća. Napomenuo je pritom da se trenutno 1,7 milijuna građana, s obzirom na dohodak, ne nalazi u poreznim škarama.

Zdravko Marić Zdravko Marić: 'Plaće nisu na kraju liste prioriteta, već pri samom vrhu'

Podizanje osobnog odbitka po njegovim će se riječima odnositi i na ostale zaposlene, njih oko milijun, a financijski učinak će ovisiti o njihovim plaćama.

Ukupni efekt te mjere je 500 milijuna kuna koje bi se trebale sliti u džepove građana, ali i uskratiti lokalnoj samoupravi, no Marić najavljuje kompenzacijske mjere za lokalnu samoupravu. Naime, porez na dohodak je jedan glavnih prihoda jedinica lokalne samouprave.

Kao i ostale porezne izmjene, i ta bi trebala krenuti s prvim danom iduće godine, najavio je ministar financija.

Odgađanje smanjenja stope PDV-a za jedan postotni bod, kaže Marić, ostavit će u državnoj blagajni između 1,7 i 1,8 milijardi kuna.

Marić je istaknuo da unatoč svim najavljenim mjerama neće biti odstupanja od zacrtanih smjernica ekonomske i fiskalne politike, pa bi u tom smislu i proračun za 2020. godinu trebao biti uravnotežen.

Zdravko Marić Gubitak prihoda Marić: Ima i loših primjera u kojima lokalna vlast novac ulaže u masu plaća
Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere
  • Princeza:

    Izdrzi Maricu. Maric najbolji ministar

  • mario125:

    Da nije bilo izgubljene 4 godine SDP -ove vlade povećanja plaća bi bila preko 10 % svima

  • Vagabundo:

    Marić se još jednom pokazao kao ponajbolji ministar koji sustavno i cjelovito radi na reformama, ali i fiskalnoj konsolidaciji, a ne podliježe dnevnom politikanstvu nit galami po medijima