Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA SINDIKATA

Policija poziva Divjak da ne uspoređuje plaće policajaca i prosvjetara: 'Nezahvalne usporedbe'

Ilustracija
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
1/3
16.10.2019.
u 14:12

Policijski službenici su u daleko lošijem materijalnom položaju usporede li se njihove plaće s plaćama u javnim službama, npr. koeficijent koji se primjenjuje na medicinsku sestru u zdravstvenom sustavu iznosi od 1,08 na više, dok se na interventnog policajca primjenjuje 0,8.

Sindikat policije Hrvatske pozvao je u srijedu ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da ne uspoređuje plaće policijskih službenika s onima u prosvjeti jer su takve usporedbe nezahvalne, osobito kad se iznose netočni podaci, poput tvrdnje da su plaće u prosvjeti niže nego u policiji.

Umjesto prepucavanja, Sindikat policije poziva Vladu na adekvatno vrednovanje rada policijskih službenika, rizika kojima se izlažu i društvene važnosti kvalitetne i motivirane policije. Iz sindikata poručuju da je sada, kad je stanje u gospodarstvu daleko bolje a državni proračun u plusu, vrijeme za usklađivanje plaća s troškovima života, koji su od 2008. drastično porasli. Pritom podsjećaju da su se, dok je Hrvatska bila na udaru ekonomske krize, policajci solidarno odrekli dijela svojih primanja.

Sindikat naglašava da osim manjeg povećanja najnižih koeficijenata (npr. s 0,776 na 0,8) hrvatskim policajcima koeficijenti nisu povećavani od 2001. pa "ne zaslužuju biti predmetom prepucavanja u političkoj areni". Plaća se, dodaje, povećavala samo kroz rast osnovice, kao i svim ostalim državnim i javnim službenicima.

VIDEO Ministrica Divjak o propalim pregovorima sa sindikatima

Policijski službenici su u daleko lošijem materijalnom položaju usporede li se njihove plaće s plaćama u javnim službama, npr. koeficijent koji se primjenjuje na medicinsku sestru u zdravstvenom sustavu iznosi od 1,08 na više, dok se na interventnog policajca primjenjuje 0,8. Pritom se policajac za bitno nižu plaću svakodnevno izlaže pogibelji, naglašava sindikat.

Niske plaće i loš materijalni položaj policijskih službenika, od kojih mnogi ne mogu niti unajmiti stan u sredinama u kojima rade, glavni je razlog odlazaka policajaca iz službe i poteškoća u popunjavanju novih naraštaja policajaca. Sindikat također poziva predsjedničke kandidate na ustezanje od potrebe da u predizborne svrhe zlorabe težak materijalni položaj policajaca ili javno licitiraju nužnošću povećanja njihovih plaća.

Predsjednički kandidat Zoran Milanović u svojim izjavama na temu plaća policijskih službenika spominje policijsku državu, a zaboravlja činjenicu da policajci imaju najbolje materijalne i radne uvjete upravo u najdemokratskijim državama Europe, navodi Sindikat policije u priopćenju.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
14:50 16.10.2019.

Prosvjetari, sramite.se! Vaš je nerad preplaćen! Ako itko zaslužuje veće plaće to su medicinske sestre, pa vatrogasci, onda policajci, pa liječnici pa.......sva ostala zanimanja, a na kraju političari. Onda možda vi. Ili ni onda?

AG
Agricola
15:43 16.10.2019.

Djelatnici u školstvu: "Mi smo najvažniji jer vam obrazujemo djecu". LIječnici: "Mi smo najvažniji jer biste bez nas umirali". Medicinske sestre: "Mi smo najvažniji jer bez nas bi bolnice bile mrtvačnice". Policija: "Mi smo najvažniji jer b i bez nasz nas zavladao kriminal i anarhija". Vojska: "Mi smo najvažniji jer ako nas netko napadne prvi ćemo riskirati živote". Vatrogasci: "Mi smo najvažniji jer da nema nas sve bi izgorilo". Privatni poduzetnici: "Mi smo najvažniji jer vas sve skupa plaćamo". Luda kuća...

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
18:39 16.10.2019.

Ljudi mijesaju kruske i jabuke, a usto su vodjeni vlastitim interesima, a ne objektivnim stanjem cinjenica. Na kraju krajeva trziste diktira visinu placa. Oni koji su nezadovoljni daju otkaz i skacu na bolje placene poslove, sve dok nedostatak radne snage (domace i inozemne) ne podigne cijenu rada. Sori, al to je realnost. Ak nisi zadovoljan, prestani meketatni nego uzmi stvar u svoje ruke, daj otkaz i nadji bolji posao, ak si kompetentan i pozeljan na trzistu. Medicinske sestre, doktori, informaticari, znanstvenici jesu, pa odlaze na zapad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije