Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marić: Ima i loših primjera u kojima lokalna vlast novac ulaže u masu plaća

Obersnel: Sve dosadašnje porezne reforme išle su na štetu jedinica lokalne i regionalne samouprave jer prihodi od poreza na dohodak stalno padaju
12. listopada 2019. u 21:00 13 komentara 751 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Novim krugom porezne reforme i smanjenjem prihoda od poreza na dohodak, jedinice lokalne i regionalne samouprave izgubit će oko 800 milijuna kuna, ustvrdio je jučer predsjednik saborskog Odbora za lokalnu i područnu samoupravu Tulio Demetlika, a s njime su se složili i brojni predstavnici lokalne i regionalne samouprave koji su se jučer okupili na tematskoj sjednici o utjecaju izmjena poreznih zakona na proračune jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

DEVET ZAKONSKIH PRIJEDLOGA Četvrti krug porezne reforme: Ovo su predviđene promjene

Zatražili su da država preuzme veći teret te reforme na sebe, no ministar financija Zdravko Marić im je odgovorio da je nezahvalno davati jedinstvene zaključke kako 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave troši novac. Tako je, govoreći o kompenzacijskim mjerama za gubitke od smanjenog prihoda od poreza na dohodak, istaknuo da ima dobrih primjera u kojima je novac uložen projekte, ali i loših kada je novac preusmjeren u masu plaća.

– Oko dvije milijarde kuna ustupljeno je lokalnim jedinicama na teret državnog proračuna. U prvih devet mjeseci ove godine povećani su prihodi za 9,1 posto kao rezultat stanja na tržištu rada, odnosno kretanja plaća i zaposlenosti – rekao je Marić i dodao kako je prema tzv. Ginijevu koeficijentu koji pokazuje fiskalnu nejednakost, povećana pravednost i jednakost u raspodjeli prihoda.

Goran Marić POREZNA REFORMA Marić: Ništa se ne mijenja kod oporezivanja kave

– Sve dosadašnje porezne reforme, bez obzira na politički predznak, išle su na štetu jedinica lokalne i regionalne samouprave jer nam prihodi od poreza na dohodak stalno padaju – rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je podržao načelo solidarnosti prema kojem je 117 jedinica solidarno prema više od njih 400-tinjak. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina drži da najveći problem imaju najrazvijenije jedinice koje “stradavaju” pri prijavama za projekte, a ostali se poravnavaju kompenzacijskim mjerama.

S druge strane, Branko Hrg (HDS) tvrdi da su poreznom reformom u 2017. godini stvoreni približno slični startni uvjeti ravnomjernom razvoju svih dijelova Hrvatske.

Premijer ministre pozvao na red Ribanje u Banskim dvorima: Kujundžić se povukao, Divjak ne odustaje

– Mnoge općine i gradovi dobili su prvi put priliku za jači razvoj povećanjem prihoda, Križevci npr. dobili su u samo jednoj godini 16 milijuna kuna više. Intencija porezne reforme nije bila osiguranje novca za fešte, zabavu i prošćenja, već za razvoj, stvaranje boljih uvjeta života i podizanje standarda građana. Odgovor na to pitanje dat će analize, oni koji nisu iskoristili novac za napredak sami sebe stavljaju u situaciju upitnosti postojanja – rekao je Hrg, koji predlaže jaču kontrolu Državne revizije i Ministarstva financija proračunskim nadzorom.

Milorad Batinić (HNS), gradonačelnik Ivanca, predlaže redefiniranje statusa jedinica lokalne samouprave jer, pita se, zašto bi se županije financirale iz poreza na dohodak kad rade poslove države.

GER, 1.FBL, VFB Stuttgart vs SV Werder Bremen
VELIKI PREOKRET
Borni Sosi propali planovi! Definitivno neće igrati za Njemačku
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • marijaqwer:

  576 jedinca lokalne samouprave sa prosječno 50 uhljeba pa to je čitava vojska, a nisu u stanju organizirati odlagalište otpada i odvoz smeća.

 • Avatar nisam..robot
  nisam..robot:

  Obersnel se bas drsko javlja, jedan od najnesposobnijih gradonacelnika koji vodi najruzniji grad sa ogromnim potencijalima koje ljevica naravno nije u stanju iskoristiti. I sada bi taj nekome pametovao. Ma svi samo slusaju sto jugostruka ima reci.

 • Avatar Udruga_obrisanih
  Udruga_obrisanih:

  Mislim da je RH naj lošiji primjer u svijetu, u 24 godine je uspjela rasprodati i podjeliti sve što je vrijedilo, umrežiti kriminal i politiku, raseliti stanovništvo i zaposliti u upravi i javnom sektoru svu familiju