Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLNICA PRED KOLAPSOM

Potresne snimke: Pacijenti umiru sami i uplašeni, talijanski liječnici u suzama

Koronavirus u Italiji
Foto: FLAVIO LO SCALZO/REUTERS/PIXSELL
1/3
21.03.2020.
u 13:07

- Nemojte misliti da se ovdje događa i da se to ne može dogoditi bilo gdje drugdje - jer dogodit će se ako ništa ne učinite da to zaustavite - kaže Emanuela Catenacci, inače neurokirurginja, ali sada liječnica na intenzivnoj njezi u bolnici u Cremoni

Zamislite se u takvom komunikacijskom muku bez bilo kakve informacije o svom nekom sigurno dva ili tri tjedna?! Jel vam ugodno? Jel vam paše zrak? Vratite se, još samo na detalj u kojem sam spomenula da nema utičnice pored svakog kreveta....barem u Areni! Kad baterija mobitela vama ili nekom vašem na improviziranom odjelu iscuri nećete moći čuti ni glas tog nekog. E sad se još sjetite snimke konvoja iz Italije s mrtvima, te se obitelji nisu stigle oprostiti... Još uvijek vam je teško ostati doma? - dio je poruke naše novinarke Lane Kovačević koja je jučer postala hit na društvenim mrežama, a da upravo takav scenarij čeka Hrvatsku ako se nastavi ponašati kao susjedi Talijani koji također nisu poštovali mjere protiv suzbijanja širenja infekcije, svjedoči reportaža iz bolnice u Cremoni.

Svi umiru sami. O toj potresnoj sudbini tisuća preminulih u Italiji i njihovih obitelji izvijestila je ekipa Sky Newsa, koja je nakon prve reportaže iz najpogođenije talijanske bolnice u Bergamu, posjetila i bolnicu u Cremoni. 

U bolnici Cremona u Lombardiji ima toliko mrtvih da moraju koristiti crkvu za spremanje tijela prije nego što ih pokupe i odvedu kako bi ih kremirali. Njihove obitelji ne mogu se oprostiti od njih jer su u karanteni. Liječnici i medicinske sestre obuzdavaju suze dok opisuju bol koju osjećaju zbog svojih pacijenata koji su u posljednjim satima strašno uplašeni i usamljeni.

Svi mrtvi u crkvi dolazili su s intenzivne njege u bolnici koja je na rubu kolapsa. Liječnici nemaju lijeka. Svakih 13 do 16 sati, prevrću pacijente kako bi olakšali pritisak na plućima. - Bez sumnje, ova žena ne bi preživjela bez stalne njege - govori novinar dok gleda sestre i liječnici okreću jednu od pacijentica.

Pacijenti sve mlađi

-  Velike nade polažu u jednog pacijenta koji se oporavlja nakon dva tjedna. Tijekom tih 14 dana, nikome drugome nije bilo bolje. Ili su ostali u istom stanju ili su umrli. Pacijenti su sve mlađi. Liječnici nisu sigurni zašto, ali pretpostavljaju da je to posljedica toga što u bolnicama nema mjesta za sve ljude pa se lakše slučajeve šalje kućama gdje im se pogorša stanje - opisuje novinar. 

- Pokušajte zaustaviti, pokušajte zaustaviti - izolirajte ljude, zaustavite kontakt u svemu, jer inače se dogodi situacija, poput cunamija, kad počne rasti - eksplodira. Nemojte misliti da se ovdje događa i da se to ne može dogoditi bilo gdje drugdje - jer dogodit će se ako ništa ne učinite da to zaustavite - kaže Emanuela Catenacci, inače neurokirurginja, ali sada liječnica na intenzivnoj njezi. 

Snimku potresnih prizora iz bolnice u Cremonu možete pogledati ovdje.

VIDEO Postavljanje bolničkih kreveta u Areni

 

 

Ključne riječi

Komentara 33

ZO
Zooltan
16:27 21.03.2020.

doći će i do nas samo kasnije jer toliko neodgovornih pojedinaca ima da ti pamet stane,

Avatar LogikaII
LogikaII
14:44 21.03.2020.

I po ljudima koji su vani i odmahnu rukomkad ih pitaš da li svjestan do zbog njega zemlja nam ide u potpunu karantenu, do eto mnogih upisa wiki stručnjaka, trolova i bedaka, dajte youzube linkove na mnoga svedočanstva bolesnika i doktora iz Italije i Kine, koji je to pakao.. kakva bespotrebna panika, očito nekima nije jasno što se dešava oko njih, kao da su u nekoj paralelnoj dimenziji...

DU
Deleted user
22:33 21.03.2020.

Držite se onoga što Vam ministar Dr.Beroš govori, i sv ečemo zajedno pobijediti. Kao i 1995!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije