Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI POGLED UNUTRA

Jedna od najnaprednijih bolnica u Europi na koljenima, svijetu poručuju: 'Pripremite se'

Italija: Pacijenti na intezivnoij njezi u kritičnom stanju zbog koronavirusa
Foto: LA7 PIAZZAPULITA/REUTERS/PIXSELL
1/14
20.03.2020.
u 15:04

- Jednostavno je zastrašujuće - komentar je novinara Sky Newsa čija je ekipa prva i jedina ušla u bolnicu u Bergamu i svjedočila kako to izgleda na prvoj liniji fronta u borbi protiv virusa COVID-19 koji je u Italiji odnio više od 3,400 života

Odjeli i hodnici pretrpani krevetima na kojima leže pacijenti koji se drže za prsa i u teškim mukama dišu uz pomoć respiratora. Nije kaotično, ali je jako užurbano. To su svakodnevni prizori već danima u u bolnici Papa Ivan XXIII., najteže pogođenoj talijanskoj bolnici, u najteže pogođenoj pokrajini Lombardiji.

- Jednostavno je zastrašujuće - komentar je na te prizore novinara Sky Newsa čija je ekipa ušla u bolnicu u Bergamu i svjedočila kako to izgleda na prvoj liniji fronta u borbi protiv virusa COVID-19 koji je u Italiji odnio više od 3,400 života.

VIDEO Talijanski liječnici: Ovo je katastrofa, morate biti spremni

- Zaštićeni od glave do pete prolazimo hodnicima punim pacijenata koji teško dahću, izgledaju strašno bolesno. Pitam se u kojem odjelu sam - dodaje. Glasnogovornica bolnice za medije Vanna Toninelli pojašnjava kako uobičajena podjela u toj bolnici već odavno ne postoji pa tako čekaonica izgleda kao odjel intezivne njege. Zapravo je cijela bolnica podijeljena na tri razine intezivne njege. 

Broj zaraženih koronavirusom koji zbog teških simptoma trebaju hospitalizaciju u sjevernoj Italiji je prevelik s obzirom na kapacitete, a situacija sa sjevera mogla bi se vrlo lako preslikati i na ostatak države.

Osoblje daje sve od sebe kako bi spriječilo daljnje pogoršavanje zdravstvenog stanja pacijenata. Svakog novog pacijenta osoblje jako brzo spaja na monitore koji prate njihove vitalne znakove, te priključuje na infuziju i respiratore. Respiratori su najvažniji, bez njih im ne bi bilo spasa.

Pacijenti stalno dolaze i sve izgleda kao da samo što nije izmaknulo kontroli, svjedoči novinar koji je prvi ušao i vidio ono o čemu cijeli svijet već danima sluša. Grad Bergamo pozvao ih je da bi se pokazalo svima kako izgleda katastrofalno stanje koje nitko prije nije doživio. Žele da to svi vide kako bi građani širom svijeta preispitali odgovore svojih vlada na ovu ugrozu. Više ne može biti izgovora da nisu znali. Italija nije znala koliko je opasan koronaivrus, ostali sada zbog njenog primjera itekako znaju, poručuju iz Bergama.

- I neka se zna da ovo nije nešto nalik gripi. Ovo nalikuje kroničnoj upali pluća. Svakog dana umre stotine pacijenata - svjedoči novinar.

Ova bolnica jedna je od najnaprednijih u Europi, a pandemija koronavirusa bacila ju je na koljena. Veći broj osoblja bolnice prethodno je radio u Velikoj Britaniji. Jedan od njih je i liječnik Lorenzo Grazioli koji je u Leicesteru je proveo godinu dana. Rekao je za Sky News da ga prijatelji svaki dan zovu kako bi dobili sliku o tome koliko je situacija oko koronavirusa ozbiljna. "Pripremaju se za ovakve scene, za najgore i jako su zabrinuti", dodao je.

Svi talijanski liječnici jednoglasni su, najbolja mjera je obustaviti sve odmah.  - To je jedini način da se uspori širenje. Ne pričamo o pobjeđivanju već samo o usporavanju - rekao je Grazioli.

Zbog svega toga Bergamo svijetu poručuje: "Pripremite se".

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar dzambo
dzambo
18:37 20.03.2020.

Tome se netreba cuditi JER JEDNOSTAVNO NITI JEDNA BOLNICA U citavom svijertu nemoze zbrinuti toliki broj pacijenata AKO U KRATKOM vremenu hiljade njih zatraze pomoc u tom kratkom vremenu....to bukvalno receno uporedio bi sa jednom Brazliskom Marakanom gdje moze primiti trenutno oko 80,000 gledalaca da na taj stadion pocne dolaziti milion i vise gledalaca u kratkom vremenu I ONI HOCE SVI DA UDJU u taj stadion...pa nemoze LOGICKI...huh...a to se odnosi na SVE drzave i SVE bolnice jer jednostavno koliko god pojedina drzava bila spremna i njihove bolnice opremljene LOGICKI NEMOZE brinuti se za svoje stanovnistvo AKO zatraze pomoc njih par stotina % VISE nego u normalnim uslovima...opet bukvalno receno poredjenje sa stadionom i da se u nekom selu gdje ima par stotina stanovnika grade stadion za 50,000 gledalaca, koji nece ikad biti popunjen do zadnjeg mjesta u iducih 100 god......i na kraju ovakvo nesto se nije nikad dogodilo u ovakvom obimu gdje je svijetska populacija drasticno narasla a ovakvi moderni uslovi NISU KREIRANI za veliku vecinu....i onda se ''filozofi'' cude ovih dana sto nema mjesta za sve i dobrih uslova za sve AKO dodje do toga da u vrlo kratkom vremenu tolika vecina zatrazi pomoc....

ŠP
Šišmišeta.Pašteta
22:13 20.03.2020.

Niti jedne godine nije umrlo toliko malo ljudi u Hrvatskoj od Križnog puta kao ove godine..Prošla je od gripe bila enormno visoka ali internet je istao gluh.

BH
Bunjevac=Hrvat
21:54 20.03.2020.

Talijanska nacija je podarila svijetu mnogo toga lijepoga i bez nje naša civilizacija nebi bila onakva kakva jeste.Zato s velikom empatijom promatram ono što se tamo događa.Uostalom,to je i zemlja u kojoj se nalazi vrhovna uprava crkve koja je obilježila i naš hrvatski identitet.Jako tužno.Europa je postala žrtva ekonomsko političkih interakcija(nadmetanja) Amerike i Kine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije