Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLJSKA PREDSJEDA

Potpisivanje pristupnoga ugovora s Hrvatskom poljski je cilj

Tusk.jpg
The European Council
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
01.07.2011.
u 15:10

Mađari će Poljacima pomoći pripremiti hrvatski Pristupni ugovor za svečano potpisivanje u prosincu

Potpisivanje pristupnoga ugovora s Hrvatskom jedan je od ciljeva poljskoga polugodišnjega predsjedanja Europskom unijom, koje je počelo u petak. Poljaci su europsko kormilo preuzeli od Mađara, na čelu nove predsjedničke trojke u kojoj će ih u prvoj polovici 2012. slijediti Danci, a u drugoj Ciprani. No izvan toga uobičajenoga trojnoga sustava Mađari su obećali s Poljacima uspostaviti "dvojku", kako bi im pomogli nastaviti rad na svojim ciljevima, Dunavskoj strategiji i dovršenju te pripremi hrvatskoga pristupnoga ugovora za svečano potpisivanje. Ad hoc radna skupina u Vijeću EU zadužena je pristupni ugovor dovršiti do "početka prosinca", pa bi se mogao potpisati na posljednjemu summitu EU pod poljskim predsjedanjem 9. prosinca u Bruxellesu, a moguće je i na posebnoj svečanosti u Varšavi.

Glavni prioritet poljskoga Predsjedništva poticanje je gospodarskog rasta jačanjem unutarnjega tržišta, posebice uklanjanjem prepreka internetskoj trgovini. Rast smatraju  temeljem za ono što su izabrali kao slogan svojega predsjedanja: "Otvorena Europa". Bez znatnijega popravljanja gospodarskoga stanja bit će, naime, teško uvjeriti građane da se EU treba nastaviti širiti na zemlje postupka stabilizacije i pridruživanja na jugoistoku Europe, ali i otvarati prema onima na istoku, na čemu će Poljaci posebice inzistirati: Ukrajini, Moldaviji, Gruziji, Armeniji, Azerbajdžanu i Bjelorusiji. S tim bi zemljama Poljaci željeli sklopiti ugovore o slobodnoj trgovini s EU.

Poljsko će predsjedništvo nastojati i na jačanju sigurnosti u Europi, kako makroekonomske, i energetske i prehrambene, tako i boljim čuvanjem vanjskih granica te jačanjem suradnje EU i NATO-a.

Pred Poljacima će biti dvije zapreke: prva je kolovoški prekid u radu središnjih europskih ustanova, koji zapravo traje od posljednje dekade srpnja do prve dekade rujna, a potom i božićni blagdani, zbog čega zemlja koja predsjeda Unijom u drugoj polovici godine ima na raspolaganju zapravo samo četiri mjeseca za ostvarenje svojih ciljeva. Druga su parlamentarni izbori usred predsjedničkoga mandata. No, i u Češkoj je usred predsjedanja pala vlada, a Belgija je čitavo svoje Predsjedništvo izvrsno odradila s tehničkom vladom, pa će vjerojatno i Poljska, koja sa 38 milijuna stanovnika spada u velike države članice, neovisno o izborima imati dovoljno kadrova da svoje predsjedanje uspješno privede kraju.

Komentara 9

SP
Spomenik
18:35 01.07.2011.

Dobro dosli u nestanak Hrvatske! Hrvatsku na zalost u novijoj povijesti prati to prokletstvo da joj ime glavnog grada mora pocinjati sa B....Ali tu se ne radi o hrvatskim gradovima kao na primjer o Bjelovaru,Benkovcu i.t.d., nego o Becu/Budimpesti,Beogradu ii konacno Briselu.....Od \"hrvatskog sna\" u novijoj desetljecnoj buducnosti Hrvati ce imati jedino (ako mozda i to?) sahovnicu koja ce se nalaziti kao neki \"simbol\" da je sve \"parlamentarno\" (kao na primjer u Austrougarskoj ili kao na grbu SR Hrvatske).... Ovo je bilo vise figurativno, ali poentu i rezultat ulazka Hrvatske u EU nije tesko \"sracunati\".....

SP
Spomenik
19:26 01.07.2011.

Oprostite....Zaboravio sam Berlin,prije i poslije Beograda....Znaci Beograd dva puta a ovi ostali po jednom.....A poslijednji (Brisel) na vijeke vijekova!

BR
BratCroat
17:34 01.07.2011.

I to je sve što su Mađari uradili tokom predsjedavanja!? Slovensko predsjedavanje bi trebalo biti uzor za sve novije članice EU pa i za neke starije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije