Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sadržaj crne kutije

Posljednje riječi: Do vraga! Srušit ćemo se, to ne može biti istina...

airfrance
AFP
14.10.2011.
u 11:33

Piloti srušenog Airbusa nisu se uspjeli snaći u posljednjim trenucima prije nesreće. Je li njihova nesposobnost uzrok pada?

Otkriven je sadržaj crne kutije zrakoplova Air Francea koji se u lipnju 2009. godine srušio u Atlantski ocean na putu iz Rio de Janeira prema Parizu tijekom tropske oluje. Posljednje riječi pilota otkrivaju šok i nevjericu zbog nesreće koja samo što se nije dogodila, ali i njihovu nesposobnost da se na odgovarajući način snađu u takvoj situaciji.

Kako piše Daily Mail, dosad su bili objavljeni samo izabrani dijelovi razgovora uspaničenih pilota – 37-godišnjeg Davida Roberta, 32-godišnjeg Pierre-Cedrica Bonina i kapetana, 58-godišnjeg Marca Duboisa. Istražitelji nesreće, naime, nisu htjeli uznemiriti obitelji poginulih.

Međutim, sada je francuski instruktor letenja Jean-Pierre Otelli objavio knjigu "Nesreća Rio – Pariz: Zbirka pilotskih pogrešaka" u kojoj iznosi čitav posljednji razgovor Airbusovih pilota. Sam Otelli pita se je li nesreća prouzročena lošom obukom, umorom, nedostatkom sna ili uvjerenošću pilota da će zrakoplov sam riješiti sve probleme.

U svakom slučaju, razgovor pokazuje da se piloti nisu mogli ili nisu znali snaći kako bi izbjegli nesreću.

– Do vraga! Srušit ćemo se, to ne može biti istina... – jedna je od posljednjih rečenica prije same nesreće, a izgovorio ju je David Robert.

Air France, koji obiteljima žrtava mora platiti oko 120 tisuća funti, demantirao je optužbe o nesposobnim pilotima. Međutim, u međuvremenu je ipak poboljšao obuku pilota, pogotovo za let bez autopilota. I Airbus i Air France mogli bi u Francuskoj biti optuženi za ubojstvo.

Komentara 4

LI
liliZG
12:09 14.10.2011.

..........nova vrsta aviona, dokazane greške na elektroničkom sustavu, mladost i neiskustvo pilota koji uće pilotiranje na playstationima, sorry, simulatorima, i misle da je sve kompjuterska igrica...............

Avatar morski covik 3
morski covik 3
17:24 15.10.2011.

Imam isti problem na brodu - klinci koji misle da je ubaciti CD rijesenje svih problema. Zivot nije PS3...

TO
Toni50
17:55 15.10.2011.

Posljednje riječi pilota otkrivaju šok i nevjericu zbog nesreće koja samo što se nije dogodila, ali i njihovu nesposobnost da se na odgovarajući način snađu u takvoj situaciji. Hoče mi \"pametni\" reči kako su glupi bili umjesto gore u zrak oni dolje u more ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije