Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnički ministar financija Marić:

Porezne olakšice za uzdržavane članove i djecu nisu upitne

Zdravko Marić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
18.09.2016.
u 10:13

Prvi rok koji je Europska komisija dala Hrvatskoj za odgovor na pismo vezano uz konverzije kredita CHF produljen je do 30. rujna

Tehnički ministar financija Zdravko Marić rekao je jučer novinarima da porezne izmjene počinju početkom sljedeće godine, ako se Vlada oformi u razumnom roku, te da neće ugroziti stabilnost javnih financija. Dodao je da porezne olakšice za uzdržavane članove obitelji i djecu nikad nisu bile upitne i da se u tom području neće ništa ukidati.

Što se tiče ostalih poreznih rasterećenja, dodao je da ona ovise o pregovorima s partnerima i projekcijama proračuna za 2017. godinu. Kao i u intervjuu Večernjem listu, najavio je samo da će se sniziti najviša stopa poreza na dohodak od 40 posto i povećati neoporezivi dio dohotka na 3750 kuna te proširiti porezni razredi, ali nije otkrio ništa više od toga, te da će se ići na smanjenje stope PDV-a.

Govoreći o konverziji kredita u švicarskom franku u eure, Marić je rekao da je konverziju provelo 95 posto građana i da se oni bave posljedicama koje bi mogle imati pravni epilog. Vezano uz pismo Unicredita i najave tužbe, rekao je da će se pokušati boriti dogovorom.

– Pismo Unicredita poziv je svim institucijama Hrvatske da odgovore na to. Imali smo sastanak u Vladi s premijerom o tome kako se i na koji način postaviti u slučaju poziva za tužbu pred međunarodnim sudovima. Ako počne međunarodni spor, prva je namjera zaštita nacionalnih interesa i poreznih obveznika. I dalje stoji opcija da se kroz kompromisno rješenje nađe način koji će zadovoljiti sve strane da do tog međunarodnog sudskog procesa ne dođe – rekao je Marić.

Prvi rok koji je dala Europska komisija, u kojem je Hrvatska trebala odgovoriti na pismo upućeno u lipnju, vezano uz konverzije kredita u švicarskim francima, istekao je prekjučer, no Marić je jučer rekao da je odgođen do 30. rujna te da će do tada odgovoriti.

>> Plenković će predsjednici s više od 82 potpisa zastupnika

Komentara 6

DU
Deleted user
11:03 18.09.2016.

Ministar za primjer. Stručan, skrban, socijaln osjetljiv, blag, odaje utorak čovjeku kojemu možemo vjerovati!

DU
Deleted user
18:05 18.09.2016.

Dovedite investitore i otvarajte nova radna mjesta! Ako to napravite prvo, sve ostalo uslijedit ce nakon toga kao reakcija.

DU
Deleted user
11:42 18.09.2016.

Da, olakšice nisu upitne i neće se ukidati, ali će se drastično smanjiti. Uskoro ćemo vidjeti sve što nam je Plenković prešutio u kampanji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije