Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ širi pregovore

Plenković će predsjednici s više od 82 potpisa zastupnika

16.09.2016., Zagreb - U sjedistu HDZ-a poceli su razgovori s izabranim zastupnicima nacionalnih manjina. Nakon razgovora clanovi pregovarackih timova obratili se se novinarima. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
17.09.2016.
u 09:54

U pregovore s Mostom ušli smo s punim povjerenjem i Mostu je prihvatljivija podrška manjinaca, kažu u HDZ-u

Iako je namjera Andreja Plenkovića, šefa HDZ-a, oformiti što širu parlamentarnu većinu kako bi imao što stabilniju Vladu, pa se u HDZ-u čuje da bi predsjednici RH mogao donijeti i više od 82 potpisa (HDZ-Most-manjinci), polemika na relaciji Milorad Pupovac – Zlatko Hasanbegović – Miro Bulj otkrila je da bi Mostu, ali i Hasanbegoviću više odgovaralo da se prvo oformi većina od 76 zastupnika (dakle, bez manjinaca), a da se manjinski zastupnici potom pridruže kao podrška parlamentarnoj većini.

Kontakti i s drugima

Uvijek je bolje da manjinski zastupnici ne donose prevagu jer ih se izabire s nekoliko stotina glasova, ali s druge strane posve je jasno da Plenković na svojoj strani želi sve manjince. Osim toga, HDZ održava neformalne kontakte i s ostalim zastupnicima jer želi što jaču podršku u Saboru. Međutim, službeni ulazak manjinaca u igru za formiranje parlamentarne većine slabi poziciju Mosta.

Uoči jučerašnjih pregovora HDZ-a s manjinskim zastupnicima zanimljiva su bila dva događaja koja je dan ranije provocirao Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a. Izjavom da Zlatko Hasanbegović, tehnički ministar kulture, ne može biti dio Vlade koju bi podržao SDSS ponukao je Hasanbegovića da kaže kako HDZ može oformiti većinu i bez SDSS-a.

Buljeva kritika Milorada Pupovca ne čudi jer manjinci slabe poziciju mosta pregovorima

Jasno je da bi Hasanbegoviću odgovaralo da HDZ sastavi većinu bez manjinskih zastupnika i da se još dvije ruke traže među ostalim strankama (npr. HSS-ovim zastupnicima nezadovoljnima Krešom Beljakom) jer bi se time anulirali uvjeti SDSS-a da on ne može biti ministar. 

Ali još je zanimljivija poruka koju je taj dan na Facebook profilu napisao Mostov Miro Bulj. Opleo je po Miloradu Pupovcu da bi mu bilo bolje da dođe na teren i da vidi kako mu ljudi teško žive nego što hvali političke elite po Zagrebu. Pupovac je, naime, bio rekao da se političari poput Plenkovića trebaju plaćati suhim zlatom. Ako će HDZ, Most i manjinci biti partneri u novoj većini, nelogično je da je Bulja baš tako provociralo Pupovčevo dodvoravanje Plenkoviću, prije će biti da Most žuljaju manjinci u pregovorima s HDZ-om. 

Izvori bliski vrhu HDZ-a kažu pak da je HDZ u pregovore s Mostom ušao u najboljoj vjeri, otvoreno i s obostranim povjerenjem. – Podrška manjinaca prihvatljiva je i Mostu jer nam je cilj što jača podrška u parlamentu i što stabilnija Vlada – rekao je naš izvor.

Stier i Marić za manjince

Manjinski zastupnici s kojima smo jučer razgovarali kažu kako im je Pupovac na sastanku rekao da ga mjesto u Vladi ne zanima, ali ako bi netko drugi od manjinaca bio zainteresiran – zašto ne. – Mi smo ostali šutjeli, jasno je da jedino on ili netko iz SDSS-a ima ambicije biti u Vladi – rekao je naš izvor.

Na sastanku s HDZ-om, naš izvor iz redova manjinaca kaže da je Pupovac bio jako benevolentan prema Plenkoviću i da mu je rekao kako je ovo sad sasvim drugačija atmosfera, bez pritisaka, nego kada su razgovarali s Karamarkom

Plenković je rekao da su ponovili kako HDZ poštuje manjine i izrazili jasnu želju da buduća Vlada ima potporu svih osam predstavnika manjina. Davor Ivo Stier i Zdravko Marić zaduženi su za kontakte s manjincima koji će, dogovore li suradnju s HDZ-om, sastaviti zajednički sporazum. Razgovarat će se i pojedinačno s manjincima. 

>> HDZ započinje pregovore s manjicima, Pupovac uvjetuje podršku izostavljanjem Hasanbegovića iz Vlade

Komentara 232

DU
Deleted user
10:08 17.09.2016.

Vučićeva ekspozitura u Hrvatskoj diktira sastav vlade! Onda bolje da takve vlade ni nema.

MI
mirrro
10:10 17.09.2016.

ne dirajte u zlatka jer ćemo morati ponovno na izbore pa će i plenki doživijeti sudbinu milanovica

SI
Sinatra
10:17 17.09.2016.

Pupovac je u zadnjih nekoliko godina svojim političkim (čitaj čet.ni.čkim) djelovanjem napravio neprocjenjivu štetu RH u zemlji i inozemstvu.Sjetimo se samo one famozne deklaracije o pravima manjina s kojom nas je on i onaj talijanski iredentista Radin sramotio po svijetu. Ja sam HDZ-ov glasač ali ako Pupovac uđe u vladu to bi bilo to...moj glas su izgubili.Umjesto da HDZ postavi uvjete manjincima da se otarase svojih jastrebova, manjinci HDZ-u kadroviraju vladu i godinama destabiliziraju RH. Napokon vođa srba u RH mora postati srbin kojemu je Hrvatska domovina a ne Srbija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije