Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Policajci ustrijelili petnaestogodišnju djevojčicu zbog krađe slika

haiti curica
Autori: Hrvoje Dečak, Sanja Despot
20.01.2010.
u 20:13

Malena Fabienne je stradala u igri mačke i miša između haićanskih policajaca i pljačkaša. Njena nesretna obitelj ogorčeno psuje haićansku vladu

Petnaestogodišnja djevojčica Fabienne Geismar ubijena je u srijedu u Haitiju hicem iz pištolja jer je ukrala nekoliko slika, izvijestile su strane agencije.
Malenu Haićanku ubili su policajci koji očajnički pokušavaju spriječiti pljačke i vladavinu bezakonja u razrušenoj haićanskoj prijestolnici, Port-au-Prince.

Jesu li je ubili namjerno ili su samo pucali u zrak ne bi li rastjerali gomilu pljačkaša, policajci nisu objasnili. U trenutku kada je pogođena, Fabienne se srušila i glavom razbila staklo na jednoj od slika koje je nosila. Krv se počela slijevati niz srušen krov na kojem je stajala u trenutku pucnja.

 

Amerikanci, dođite!

Jedan je prolaznik zapazio da mrtva Fabienne u jednoj ruci ima nekoliko haićanskih novčanica. Bez ikakvih skrupula, sagnuo se, rastvorio joj ruku, uzeo novac i veselo se smijući otrčao. Uskoro se, piše novinar londonskog Timesa, na prometnoj ulici Port-au-Princea, gdje mu je kćer ubijena pojavio Fabiennin otac Omar i ispustio urlik: – Izgubio sam kuću. Izgubio sam već sve, a sada sam izgubio i kćer! Nek’ se nosi haićanska vlada! Amerikanci, odmah preuzmite Haiti! Želim pravdu.

Pljačkaši su se samo pomakli na drugo mjesto, ali čim je policija otišla, vratili su se i nastavili s pretraživanjem ruševina i čeprkanjem po mrtvim tijelima u potrazi za mogućim dragocjenostima.

Naposljetku, pojavili su se i Amerikanci. Stigli su na mjesto u četiri humveeja. Gomila ih je počela posprdno pozdravljati i pljeskati. Američki vojnici odgovorili su podignutim palcima u znak pozdrava. Onda su se odvezli, a pljačkaši su nastavili svoj posao.
Novinar Timesa James Oatway zaključuje da će upravo ta mučna epizoda od svih scena u Haitiju ostati trajno urezana u njegovo pamćenje.

Pola života u ruševinama

Tjedan je dana Michelene Joassaint tugovala za svojom bebom kojoj je bilo samo tjedan dana kada je Haiti 12. siječnja pogodio strašan potres. Mislila je, ako ikada više vidi svoju Elisabeth, bit će to tek malo zgužvano truplo. Nije se u trenutku potresa uspjela popeti na kat do sobe u kojoj je bila beba. Zbrinuta u kampu na nogometnom igralištu, Michelene je spasioce zamolila da obiđu i njezinu adresu. Oni su, na opće čuđenje, u rupi ispod ostataka njihove kuće u Jacmelu našli bebu koja je još živa ležala u svom krevetiću. Stručnjaci ne znaju objasniti kako je tako mala djevojčica uspjela preživjeti bez vode i hrane.
Sretni djed djevojčice samo je konstatirao: – Isus nije želio da ova beba umre na taj način.

Sretni Kiki

Sedmogodišnji Kiki i njegova starija sestra Sabrina izvučeni su neozlijeđeni u srijedu, poslije osam dana zarobljeništva pod ruševinama svog doma.
Njihova je majka sve to vrijeme ostala na hrpi koja je nekad bila njihov dom, molila se i plakala. Uspjela je dočekati američki spasilački tim koji se probio do djece.
Kad su ga izvukli, Kiki je s osmjehom od uha do uha raširio ruke na zagrljaj.
Prvotno je bilo planirano da će se do danas spasilački timovi početi povlačiti, s obzirom na to da se smatra kako su za spašavanje ljudi iz ruševina ključna prva 72 sata. Od katastrofalna potresa u Haitiju prošlo je već devet dana, a živi se ipak još pronalaze, što će možda revidirati planove.

Obama: Ne radi se o okupaciji

Djelatnici koji sudjeluju u raspodjeli pomoći bilježe i napredak u dostavi hrane i vode kopnenim i morskim putem. Ipak, upozoravaju, sve se to još odvija dosta sporo.

Američka je vojska objavila da je amfibija sa 4000 mornara i marinaca preusmjerena prema Haitiju kako bi pomogla u akciji spašavanja. Slična jedinica u utorak se već počela raspoređivati zapadno od prijestolnice Port-au-Princea. Ukupan broj američkih vojnika na Haitiju tako je 14.000. Američki predsjednik Barack Obama rekao je ABC-u kako ne bi želio da se američki humanitarni napori shvate kao zauzimanje karipske zemlje. Neke zemlje, poput Venezuele i Francuske, izrazile su zabrinutost zbog velikog broja američkih vojnika na Haitiju.

Ključne riječi

Komentara 5

SC
shq_controI
21:12 20.01.2010.

eh... dok ti to objasniš policajcu...

KA
karamunja
21:10 20.01.2010.

metak upozorenja se ispaljuje u zrak, ne u glavu

RO
robyt
12:59 21.01.2010.

sućut obitelji,ali kako to da se kradu slike,to nije važno za preživljavanje,krađa po takvim katastrofama se kažnjava tako,to su znali riskirali su i dogodilo se što se dogodilo,policija radila u skladu sa ovlastima,što je imala 15godišnjakinja raditi tu,i roditelje treba suditi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije