Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA POŽEGA

USKOK pokrenuo istragu protiv gradonačelnika Požege i njegova zamjenika

Zagreb: Darko Puljašić komentirao je skidanje imuniteta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
22.01.2021.
u 19:09

Prije donošenja rješenja o istrazi policija je u četvrtak, u koordinaciji s Uskokom, pretražila urede i domove Puljašića i Pilona, nakon čega su protiv njih podnijeli kaznenu prijavu.

Gradonačelnik Požege i bivši HDZ-ov saborski zastupnik Darko Puljašić (49) i njegov zamjenik Mario Pilon (39) od petka su i službeno pod istragom USKOK-a zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem u namještanju natječaja za energetsku obnovu u Požegi. Izvijestio je o tome USKOK na svojoj web stranici, navodeći samo godišta Puljašića i Pilona, a nakon što je kaznenu prijavu protiv njih podnio PNUSKOK.

Tužiteljstvo je u priopćenju preciziralo kako sumnja da su Puljašić i Pilon tijekom siječnja 2020. godine, koristeći autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika skupštine požeškog poduzeća Komunalac, zatražili od direktora Komunalca Josipa Viteza da pogoduje točno određenim izvođačima u postupku javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima upravlja Komunalac.

- Okrivljenici su tražili da Komunalac u postupku javne nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive za dostavljanje ponuda za obavljanje navedenih usluga onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će potom ti ponuditelji u skladu s dogovorenim osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja - priopćio je Uskok.

Puljašić i Pilon pritom su naveli da će ponuditelji svoje ponude međusobno uskladiti na način da najpovoljniji budu upravo oni izvođači koje su odredili okrivljenici, pri čemu bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dodalo je tužiteljstvo. Uskok je naglasio kako je Vitez takav zahtjev odbio te da je tijekom 2020. proveo javni natječaj suprotno njihovu traženju.

Prije donošenja rješenja o istrazi policija je u četvrtak, u koordinaciji s Uskokom, pretražila urede i domove Puljašića i Pilona, nakon čega su protiv njih podnijeli kaznenu prijavu.

Puljašić je prošli tjedan podnio ostavku na mjesto HDZ-ova zastupnika u Hrvatskom saboru. Istog dana je Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu protiv njega podiglo optužnicu zbog subvencijske prevare u iznosu od milijun kuna koje je na temelju krivotvorene dokumentacije za dogradnju osnovne škole gradu isplatilo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

Puljašić je u srijedu smijenjen s mjesta predsjednika Gradskog odbora HDZ-a te je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Županijske organizacije HDZ-a, a Mario Pilon na člana u tom stranačkom tijelu. Neslužbeno se doznaje da su istražiteljski izvidi počeli još u travnju prošle godine zbog sumnje u namještanje poslova energetske obnove više stambenih zgrada kojima upravlja požeška gradska tvrtka Komunalac.

Javnost je za aferu namještenog subvencioniranja doznala nakon što su mediji objavili Vitezov tajno snimljeni razgovor s Puljašićem u kojem ga on nagovara na kršenje zakona u poslovima oko energetske obnove. 

Komentara 25

GO
goli.otok_forever
15:27 22.01.2021.

A kada je na redu gradonačelnik Zagreba?

TM
trade_mark
15:28 22.01.2021.

uskok pokrenuo istragu 9 mjeseci nakon što su dobili snimku. istragu ne bi ni sad pokrenuli da snimka nije iscurila u javnost. kako ono kažu kriminalci: neka institucije rade svoj posao!

Avatar Zdravko Robija
Zdravko Robija
14:57 22.01.2021.

On je moj prijatelj bona, jako fin i pošten čovjek

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije