Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skrivila smrt

Podignuta optužnica protiv Njemice (47) jer nije nadzirala ronjenje maloljetnice (16)

Njemica
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/4
22.12.2015.
u 17:03

Kako navodi tužiteljstvo, iako je bila svjesna da su otac i njegova 16-godišnja kći ronioci s manjim brojem urona i da će prvi put roniti na ovom području, voditeljica ronjenja nije im rekla da rone u blizini puta s pojačanim prometom

Općinsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je u utorak pred pulskim Općinskim sudom optužnicu protiv 47-godišnje njemačke državljanke, voditeljice ronjenja ronilačkog centra na Puntiželi kraj Pule, zbog teške pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2014. godine u Fažanskom kanalu prilikom ronjenja poginula 16-godišnja J.K. iz Njemačke.

Djevojka je smrtno stradala u naletu talijanske jahte Kon Tiki na nju, no istraga je pokazala da 72 godišnji Talijan koji je upravljao jahtom nije kriv za njezino stradavanje. Optužnicom se voditeljica ronjenja tereti da nije pravilno provela organizirano ronjenje te je optužena zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Kako navodi tužiteljstvo, iako je bila svjesna da su otac i njegova 16-godišnja kći ronioci s manjim brojem urona i da će prvi put roniti na ovom području, voditeljica ronjenja nije im rekla da rone u blizini puta s pojačanim prometom. Uputila ih je da rone na maksimalnoj dubini od šest metara od dna i da se potom vrate istim smjerom unazad na mjesto prvotnog urona, a nakon toga, tvrdi tužiteljstvo, udaljila se, odnosno s roniocima nije ni zajedno zaronila pa nije ni imala nadzor nad ronjenjem.

 Kako su se ronioci tijekom ronjenja po povratku unazad, pri izbjegavanju morske struje, uputili u smjeru dubljeg mora, tako se 16-godišnjakinja odvojila od oca koji je bio označen signalnom crvenom bovom i nastavila roniti područjem kojim prometuju plovila. Na oko 200 metara od kopna, na sredini kanala između obale poluotoka Puntižela i otočića Kozade, došlo je do naleta jahte na djevojku. Prilikom izrona  djevojci je elisa motora  zadala smrtonosne ozljede i odsjekla neke dijelove tijela. Na mjestu je preminula.

Protiv Talijana koji je upravljao jahtom bila je pokrenuta istraga, no postupak je obustavljen jer je utvrđeno da je plovio  primjerenom brzinom i poduzeo sve potrebne pomorske radnje radi izbjegavanja označenog ronioca u moru.

>> Na maloljetnu Njemicu naletjela jahta i usmrtila je

Komentara 3

Avatar plejer_as
plejer_as
05:20 23.12.2015.

očito s dozvolama za ronjenje nešto ne štima, ako ih uopće ima

Avatar babas
babas
23:16 22.12.2015.

Ti ronioci ginu kao na frontu,koji se ne utope,ti stradaju pod gliserima i skuterima. Definitivno izuzetno smrtonosan sport.

Avatar ZigiMarley
ZigiMarley
09:46 23.12.2015.

...ronioci ginu jer su blesavi. Eto, baš oni moraju roniti u uskom kanalu gdje je promet, kao da nema tisuće mjesta na Jadranu gdje se može roniti. U kanalu se ne roni i točka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije