Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Neobična situacija u Čakovcu: Prijepodne štrajk, poslijepodne - nastava

Prvi put do sada održat će se cirkularni štrajk, na način da su danas u štrajk uključene sve osnovne i srednje škole, a od petka u blokadi sudjeluju škole u pojedinim županijama
10. listopada 2019. u 10:50 60 komentara 8255 prikaza
Štrajk u OŠ Nikola Tesla
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/22

Dovesti u školu ili ne dovesti - pomalo "hamletovska" jutros je bila dilema gotovo svakog roditelja jer o tome kamo danas s djecom, dok traje štrajk obrazovnih djelatnika, kako sami kažu, konkretne upute nisu dobili. "Pale" su jučer internetske stranice svih škola pa se na webu o rasporedu nije moglo informirati, što je rezultiralo time da je većina klinaca ipak ostala doma, iako je za njih uglavnom po školama osigurano čuvanje.

Štrajka svo osoblje Trebate li danas slati djecu u školu? Evo kako će se održavati štrajk

- Čula sam se s drugim mamama i sad, zapravo, o tome ima li čuvanja ovisi o dijelu grada i o školi. Čula sam da je negdje rečeno da klinci mogu doći na tri sata, negdje da mogu ostati cijeli dan. Kod nas je, u principu, sve normalno - kazala je Mirela Ivanuš, koja je jutros normalno svog osnovnoškolca ostavila u zagrebačkoj OŠ Jabukovac. Ondje je, govori nam, sve i moralo funkcionirati jer je baš danas bilo svečano otvaranje obnovljene škole i nadograđene dvorane. Stigao im je i gradonačelnik Milan Bandić koji se nije propustio pohvaliti da je Grad Zagreb povećao plaće za 17 posto odgojno-obrazovnim djelatnicima iz produženog boravka i programa "Vikendom u sportske dvorane". I dok je OŠ Jabukovac bila uglavnom puna, svega tridesetak učenika došlo je u OŠ Ante Starčevića u Dubravi.

Štrajk u OŠ Nikola Tesla
1 / 19
Štrajk nastavnika u Karlovcu

- Imamo ih 15-20 u nižim razredima i desetak u višim, a s njima će raditi pet do šest učitelja. Veliki će biti na informatici, manje smo spojili i bit će s učiteljicama - rekao nam je ravnatelj OŠ Ante Starčevića, ujedno i predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević. Kako je kazao ravnatelj Mihaljević, roditelje su o štrajku obavijestili telefonom i na oglasnoj ploči pa danas nisu ni očekivali veći broj djece. Da sve zasad ide po planu kazala nam je i predsjednica sindikata učitelja Sanja Šprem.

- Oni koji su se dosad javili, u stopostotnom su štrajku. Detalje ćemo imati negdje oko podneva jer imamo 867 sindikalnih podružnica te 26 tisuća članova pa moramo sve skupa zbrojiti. U svakom slučaju, učenici u ovom štrajku neće trpjeti, ravnatelji imaju obvezu da prihvate djecu i ona koja su u školama, bit će zbrinuta. Veliki broj ih nije stigao jer su roditelji kazali da time što ih ne šalju u škole, zapravo podržavaju nas. A još jedan znak da se žele informirati o sustavu obrazovanja jest i jučerašnji pad Carneta, zbog kojeg se nije moglo pristupiti internetskim stranicama škola - kazala je Sanja Šprem. 

Zagreb: Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a ANDREJ PLENKOVIĆ 'S HNS-om surađujemo jako dobro, ovo nije tema koja nije nerješiva'

Djece nema u školama; tamo gdje su došla, imaju obroke, učitelji rade s njima...

- Obzirom da imam mogućnost da mi djecu kod kuće čuva baka, ostavila sam obje kćeri kod kuće i nisam ih poslala danas u školu zbog štrajka. Podržavam štrajk učitelj, nastavnika i profesora, kao što podržavam i štrajk medicinskih sestara i mislim da je krajnje vrijeme da Vlada poveća plaće službenicima koji rade sa građanima - poput profesora, učitelja, medicinskih sestara. Očito nije moglo drugačije nego štrajkom, jer ionako te dane u štrajku će učitelji nadoknađivati sa djecom, a ne političari. Mislim da je sramota kolike plaće i beneficije imaju naši saborski zastupnici u odnosu na radnike koji 'crnče' za njihove plaće - kazala nam je Karlovčanka Marija P., majka dvoje osnovnoškolaca čija su djeca ostala kod kuće zbog štrajka.

Inače, karlovačke osnovne i srednje škole, ali i diljem Karlovačke županije, danas su puste zbog štrajka učitelja, nastavnika, profesora.

Štrajk nastavnika u Karlovcu | Autor : Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

.Učitelji su jutro proveli u školama, kao i ostali djelatnici škole.

- Većine djece nema u školama, neka su došla i otišla. Primjerice, u školi  Krnjak nema djece uopće, u Bariloviću i Slunju također, u OŠ Banija, Mahično također nema mališana. U OŠ Dubovac dvije učiteljice rade sa mališanima jer je nekolicina mališana došla u školu. Za svu djecu koja su došla u školu, naše će kuharice pripremiti obroke, jer mi sigurno nećemo dozvoliti da naša djerčica budu gladna - kazala nam je Biserka Šintić, povjerenica Sindikata hrvatskih uičitelja za Karlovačku županiju.

B. Šintić dodaje kako su u sindikatu jako zadovoljni podrškom roditelja štrajku.

- Godinama organiziram štrajkove, i ovoga puta mogu reći da sam sretna što imamo tako veliku podršku sredine u kojoj radimo, obzirom da u svih 29 osnovnih škola u županiji djece, zapravo nema. Roditelji su nas podržali, nisu  slali djecu u školu jer razumiju o čemu se radi - dodala je sindikalna povjerenica.

Niti u srednjim školama u Karlovcu, pa tko i u drugim gradovima, djece nije bilo na nastavi danas.

Gordan Jandroković NAKON SASTANKA Jandroković odgovorio HNS-u: 'Nema potrebe da itko postavlja ultimatume'

Ravnopravni položaj s ostalim javnim službenicima

- Na štrajk smo se odlučili jer želimo povećanje koeficijenta koji određuje naš položaj među javnim službenicima. Ovaj zahtjev za povećanjem koeficijenta nije proizvoljan nego je produkt analize i smatramo da ćemo njegovim podizanjem postići ravnopravan položaj sa svim ostalim javnim službenicima - rekao je Mate Ćurić, sindikalni povjerenik za Tehničku školu Slavonski Brod.

Iz Grada Slavonskog Broda roditeljima i učenicima uputili su obavijest u kojoj stoji da će za vrijeme održavanja štrajka u osnovnim školama kojima je osnivač Grad biti organizirani primjereni oblici odgojno-obrazovnoga rada s učenicima.

Tako će danas u svim školama, ukoliko zaposleni roditelji imaju tu potrebu, biti organiziran produženi boravak.

Štrajk traje do 13 sati

Neobična situacija nastala je u Tehničkoj školi Čakovec, gdje u prijepodnevnoj smjeni nastavnici štrajkaju, no u poslijepodnevnoj će se nastava - održati.

U sindikatu Preporod najavili su, naime, ravnatelju škole Draženu Blažeki štrajk od 8 do 13 sati.

- To znači da nastave u prijepodnevnoj smjeni nema, o čemu smo obavijestili učenike, no mi imamo i drugu smjenu koja će se normalno održati jer u obavijesti koju sam dobio piše da štrajk traje samo do 13 sati - kaže ravnatelj Dražen Blažeka. Kako će biti sutra, ne zna.

Milijan Brkić sastanak koalicijskih partnera Brkić: Sve nesporazume treba riješiti za stolom

U petak štrajkaju škole u Splitsko-dalmatinskoj županiji 

I u Splitsko-dalmatinskoj županiji, škole su puste, nastava se ne održava. Točnih podatak o odazivu još uvijek nema.

S obzirom kako je javnost zbunila informacija o cirukularnom štrajku pa ni roditeljima ni učenicima nije jasno kada će biti nastave,a  kada će nastavnici i učitelji štrajkati već je najavljeno kako će se u petak na području Splitsko-dalamtisnke županije nastaviti štrajk. 

Propao postupak mirenja

U osnovnim i srednjim školama u četvrtak se održava štrajk u kojem će, prema očekivanjima, sudjelovati više od tisuću obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, budući da je Vlada odbila zahtjeve dva školska sindikata o 6-postotnom povećanju koeficijenta plaća.

Štrajk u osnovnim i srednjim školama održava se nakon što je u srijedu propao postupak mirenja Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama te Sindikata  hrvatskih učitelja i Vlade, koja je odbila zahtjev za 6-postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja.

Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i 2 posto od prvog lipnja iduće godine, ustvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora između Vlade i sindikata, no takvu su ponudu sindikati odbili.

"Očekujemo da se u četvrtak u štrajk uključe sve škole u Hrvatskoj u kojima imamo svoje članove, njih je više od tisuću, a štrajk se odnosi na nastavno i nenastavno osoblje", kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec.

Ministrica Divjak uručila nastavnicima OŠ Vladimira Vidrića prijenosna računala 'DANI STRUKOVNIH NASTAVNIKA' Dok sindikati najavljuju štrajk, nastavnici strukovnih škola na edukaciji u Šibeniku

Prvi put do sada održat će se cirkularni štrajk, na način da su danas u štrajk uključene sve osnovne i srednje škole, a od petka u blokadi sudjeluju škole u pojedinim županijama. Raspored štrajka po županijama sindikati će objavljivati svakodnevno.

Koliki je odaziv prvom danu štrajka te u kojim će se županijama štrajkati u petak, bit će poznato iza podneva.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja jučer je ravnatelje osnovnih i srednjih škola obavijestilo da su dužni pružiti informacije učenicima i njihovim roditeljima o održavanju štrajka.

Također, škole su dužne organizirati primjereni oblik odgojno-obrazovnog rada s učenicima, posebice onima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole te onima uključenima u produženi boravak.

VIDEO: Ministrica Divjak o propalim pregovorima sindikata i Vlade

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
 • Mladjan:

  Neka HNS svoj prihod iz proračuna, preusmjeri za plaće u prosvjeti. I tako njihova stranka je besmislena, koristi Vrdoljaku i ministrici Divjak, a šteti čitavom društvu.

 • Avatar tituš
  tituš:

  Mislim da su trebali planirati štrajk u trajanju od 21 dan i to od 01.07. do 21.07. ove ili iduće godine, možda i dulji ne bili Vlada konačno riješila njihov problem. Ako im je malo oko tisuću EUR i rad ... prikaži još! od otprilike pola radnog vremena, pa čak i manje, 5 x 45 min = 225 min = 3,75 sati, od onoga u realnom sektoru, koji prima manje od državnog prosjeka. Neka mijenjaju zanimanje ili svoje znanje i diplome unovče u projektima gdje će njihova stručna osposobljenost i znanje najbolji prinos donijeti .. Ovo je previše, ne mogu više plaćati tolike neradnike ili polu radnike. Kako rade, vidimo prema rezultatima državne mature, pola generacije nije u stanju proći najjednostavnije testove ..

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  znači, ovaj tjedan još nisu radili, osim malo u srijedu, i sad su već u štrajku! baš zgodno. i ja bih tako. kolko to ispadne onda radni tjedan? jednodnevni?!