Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Kao u filmu nestalo je nekoliko kuća, ceste, dva auta HEP-a...

Plenković je s ministrima helikopterom izvidio stanje ugroze, nakon čega su održali sastanak Kriznog stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.
13. ožujka 2018. u 17:28 37 komentara 14057 prikaza
Plenković u Hrvatskoj Kostajnici
Foto: Vlada/ Twitter
Pogledajte galeriju 1/7

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je stanovnike i poplavljena područja u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je prošle noći, kada je vodostaj Une premašio 450 centimetara, proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava, a danas se u Starom putu dogodilo veliko klizište, pri čemu je dio brda odnio nekoliko kuća.

U odronu stijene potpuno uništeno sedam kuća Borba protiv poplave VIDEO U panici bježali iz kuća: 'Da je to bilo noću mi bi ostali zatrpani'

"Srećom, prema prvim informacijama koje smo dobili od Hrvatske gorske službe spašavanja, Hitne medicinske pomoći, od gradonačelnika i susjeda, u ovom trenutku se čini da nema ljudskih žrtava ni ozbiljnijih ozljeda“, rekao je predsjednik Vlade i istaknuo da će se ljudima osigurati smještaj i pomoći im u rekonstrukciji kuća.

Plenković u Hrvatskoj Kostajnici
1 / 16
Poplava u Pisarovini

Dodao je kako se čini da su glavni uzroci odrona velike količine snijega koje je proteklih dana pale u Hrvatskoj Kostajnici, a njegovim brzim otapanjem došlo je do poremećaja i velikoga klizišta.

"Hrvatska Vlada će u suradnji s gradom i županijom učiniti hitne i maksimalne napore da se svim ljudima koji su danas ostali bez svojih domova osigura i smještaj te da pomognemo u rekonstrukciji njihovih kuća. Ovo su zbilja izvanredne okolnosti“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković. 

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Na putu prema Hrvatskoj Kostajnici iz helikoptera su vidjeli ugroženo područje, nakon čega su sudjelovali na sastanku Kriznog stožera na kojem su bili sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov te predstavnici Hrvatskoga crvenog križa i predstavnik Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo zadužen za kontrolu kvalitete vode, priopćeno je iz Vlade.

Na sastanku Kriznog stožera gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izvijestili su nazočne o stanju na terenu.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je u ovakvim iznimnim situacijama potrebna sinergija vojnih i civilnih institucija kako bi se situacija što brže normalizirala i pomoglo onima kojima je to najpotrebnije.

"Trebamo iskoristiti sve sposobnosti koje imamo na razini lokalne zajednice i države kako bismo u sinergiji, zajedništvu i partnerstvu napravili najbolje što možemo u ovakvim situacijama", rekao je ministar Krstičević, ističući kako iz svakog iskustva treba pronaći ono najbolje te preventivno djelovati, priopćeno je iz MORH-a.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov podsjetio je da je jučer na području Karlovačke županije bilo angažirano stotinu pripadnika, dodajući da je danas u Sisačko-moslavačkoj županiji također angažirano stotinu pripadnika Oružanih snaga, u Letovaniću 50, Petrinji 30 i u Hrvatskoj Kostajnici 20, te 15 pripadnika u Karlovačkoj županiji na području Logorišta.

Plenković, Krstičević i Ćorić obišli su nakon sastanka s predstavnicima lokalne uprave i samouprave klizišta u Hrvatskoj Kostajnici koja su se aktivirala i u kojima je oštećeno desetak kuća.

Tijekom obilaska ministar Krstičević je rekao da je Hrvatska vojska spremna pomoći stanovništvu u inženjerijskim radovima kad god bude potrebno, a obišao je i vojnike kako bi se upoznao s trenutačnim stanjem i njihovim aktivnostima po uputama lokalne uprave.

Poplave - sastanak u Vladi Sastanak u Vladi Šteta od katastrofalnih poplava u Zadarskoj županiji 322 milijuna kn Zadar poplava Sastanak s premijerom U Banskim dvorima sastanak o saniranju posljedica poplava u Zadarskoj županiji Mjera ima ekonomski, socijalni i ekološki karakter, a povećat će i sigurnost građana Karlovačka županija Javni radovi u funkciji prevencije požara, poplava i zaštite okoliša
Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
 • Avatar Matija Gubec
  Matija Gubec:

  joj joj pa oni su helikopteru koji je remontiro ZTC,odnosno Hrvatska firma.

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Sad ce krkani leve i desne levice i za odron kriviti "plenkija, pastirski mentalitet.

 • droza:

  Ne znam je li autor naslova ovoga članka VL ili HINA. Naime, hina bi trebala potpuno objektivno, tj.bez ikakvih zauzimanja stavova izvještavati o društveno političkim i bilo kojim drugim zbivanjima. Na koncu, zašto je plaćamo? Zašto onda ovakav naslov, citiram: ... prikaži još! "Plenković: Kao u filmu, nestalo je nekoliko kuća, dva vozila HEP-a...". Takvim se naslovom implicira nekakva Plenkovićeva ravnodušnost po pitanju ovih događaja, a da toga zapravo nema niti u tragovima. Sramota.