Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šteta od katastrofalnih poplava u Zadarskoj županiji 322 milijuna kn

Longin je u uvodu sastanka izvijestio da je kišna fronta koja je u rujnu pogodila županiju bila duga 20 kilometara.
23. listopada 2017. u 13:46 1 komentara 323 prikaza
Poplave - sastanak u Vladi
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Iznos popisane štete od poplava koje su u rujnu pogodile Zadarsku županiju je 322 milijuna kuna, a pola od toga odnosi se na štete na infrastrukturi koja je u vlasništvu gradova i općina, rekao je zadarski župan Božidar Longin u Banskim dvorima u uvodu radnog sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem posvećenog procjeni šteta, dosad poduzetim i predstojećim koracima u njihovom saniranju te obeštećivanju poplavljenih gradova i općina.

SuperNova CENTAR SUPERNOVA Dosad neviđene snimke poplave u Zadru: Prijetilo urušavanje

Uz premijera Plenkovića i župana Longina na sastanku su i ministar financija Zdravko Marić, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Poplave - sastanak u Vladi
1 / 17
Poznata ninska plaza Zdrijač tesko je ostećena u nedavnoj poplavi...

Kišna fronta bila je duga 20 kilometara

Na sastanku su i gradonačelnici i načelnici gradova i općina pogođenih poplavama - Zadra, Nina, Bibinja, Galovca, Kalija, Kukljice, Novigrada, Pakoštana, Pašmana, Poličnika, Posedarja, Preka, Privlake, Ražanca, Salija, Starigrada, Sukošana, Svetog Filipa i Jakova, Vrsa i Zemunika Donjeg, kao i predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda Josip Križanić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te Mile Fabijan iz Županijske uprave za ceste Zadarske županije.

Ogulin poplava REKORDNE OBORINE Što Hrvatska čini da bi se obranila od vremenskih ekstrema?

Longin je u uvodu sastanka izvijestio da je kišna fronta koja je u rujnu pogodila županiju bila duga 20 kilometara. "Štete su bile ogromne, dobar dio smo sanirali, ono najnužnije da se život može odvijati. Sad moramo napraviti korak dalje, a najprioritetnije je bolnica i poliklinika", rekao je Longin.

Naveo je da je šteta na županijskim cestama oko 17 milijuna kuna, a na općoj bolnici 7 milijuna kuna, dok ukupni iznos popisane štete iznosi 322 milijuna kuna od čega je polovica na infrastrukturi u vlasništvu gradova, općina te županijske uprave za ceste. U taj iznos nisu uračunate štete na nerazvrstanim cestama.

U Ninu uništena oba mosta

Ističe da je najveći prioritet sanacija bujičnjaka te priprema za iduću turističku sezonu. "Da počnemo sada, tu smo negdje da možemo završiti do počeka sezone", rekao je Longin. Pritom posebno izdvaja grad Nin gdje su uništena oba mosta i ljudi koji žive na otoku trenutačno do svojih kuća idu preko privremenog mosta koji je napravila Hrvatska vojska.

Problem su i uništene plaže jer su bujičnjaci "donijeli" milijune i milijune kubičnih metara materijala, a stuacija je identična, osim u Ninu, i u općinama Privlaka, Sali i Ražanac, naveo je.

Oštećena plaža u Ninu TEŠKO OŠTEĆENA Pogledajte kako izgleda najpoznatija ninska plaža nakon poplava Plenković u Ogulinu Požari, suše, poplave Tolušić: Štete su milijardu kuna, a mi imamo 40-ak milijuna. Osigurajte se Plenković u Ogulinu Plenković otkrio: Ovo je ključ rješenja za česte poplave u Ogulinu
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • zarac:

    Uh, mislim da će sada biti nužno obojati neke tunele.