Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA REBALANS NA VLADI

Plenković: Nismo u poziciji da ono što mi želimo bude apsolutno

Andrej Plenković
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
16.11.2016.
u 16:51

Na sjednici Vlade koja će se održati u Vukovaru na dnevnom redu bit će 20-ak točaka, među kojima i niz odluka koje će se ticati Vukovara. Bit će imenovan i dio državnih tajnika

Premijer Andrej Plenković najavio je danas da će se sutra na sjednici Vlade, koja će se prigodno održati u Vukovaru, donijeti rebalans proračuna. Osim toga, na dnevnom redu trebalo bi biti 20-ak točaka, među kojima i niz odluka koje će se ticati Vukovara. Pohvalio je pri tome i danas otvorenu izložbu o Vukovaru u Saboru.

– Čestitam našem kolegi zastupniku Stevi Culeju na organizaciji izložbe u povodu 25. obljetnice okupacije Vukovara. Mislim da je važno da se i ovdje u Hrvatskom saboru obilježi ova obljetnica sjećanja na grad heroj, Vukovar, dan uoči zasjedanja Vlade u Vukovaru. Kolona sjećanja u petak, sve pripreme koje naši prijatelji u Vukovaru rade, ali i cijela Hrvatska, sve da se taj događaj obilježi na dostojanstven način, ali i uz puno poštovanje žrtve hrvatskih branitelja, svih onih koji su poginuli u Vukovaru i onih koji su radili i na mirnoj reintegraciji cijelog hrvatskog Podunavlja koje je okončano 15. siječnja 1998. Ova izložba fotografija je impresivna, govori nam o razdoblju o kojem moramo voditi računa i o kojem će ova hrvatska vlada već sutra donijeti niz odluka i o jednoj radnoj skupini koja bi radila na izradi posebnog zakona o Vukovaru kao mjestu s posebnim pijetetom. Donijet ćemo čitav niz konkretnih odluka iz različitih resora koji će manifestirati potporu vlade i ministarstava gradu Vukovaru – najavio je premijer Plenković te dodao kako se jedna od odluka odnosi i na obnovu vodotornja u Vukovaru za koji će Vlada osigurati oko 18 milijuna kuna.

Imenovanje državnih tajnika

Podsjeća da je Vlada i prije imala praksu održavanja sjednica izvan Zagreba i ovo je prva takva sjednica u mandatu njegove Vlade. Na sjednici bi, dodaje, trebao biti imenovan i dio državnih tajnika, njih 15 do 20.

– Dio će se imenovati i na idućoj sjednici. Još dogovaramo, gledamo realne potrebe, funkcionalnost, dakle osnovni kriterij državnih tajnika je funkcionalna nadležnost njih u okviru ministarstava i stoga i taj jedan precizan proces usuglašavanja političkih dogovora i stvarnih potreba u ministarstvima želim napraviti na maksimalno učinkovit i racionalan način – kazao je Plenković.

Rebalansom proračuna koji će se sutra naći na Vladi, naglašava, ostat će se u okvirima predviđenog za 2016. S obzirom na to da je uži kabinet uoči prošle sjednice Vlade vezane uz poreznu reformu trajao čak dva dana, upitan je očekuje li nove probleme s Mostom.

– Nema nikakvih problema. Ja nisam još vidio ni jedan problem pa ni oko porezne reforme kao što vidite – uzvraća premijer. Upitan je i je li HDZ spreman podržati Mostov prijedlog izmjene zakona kojim bi se zamrznule plaće dužnosnika.

– Mi smo na izborima kao HDZ dobili 61 mandat, od 61 do 76 vam treba još 15. Dakle, nismo u poziciji da bilo što što mi želimo bude apsolutno. Poanta partnerstva u Vladi je da nalazimo rješenja koja odgovaraju jednom zajedničkom nazivniku dvaju glavnih partnera. Vodite računa da ovu parlamentarnu većinu podupiru i predstavnici nacionalnih manjina. Naš je stav o ovom pitanju jedan i mislim da je logičan, stav naših partnera je drugi i oni imaju pravo na svoju inicijativu, vidjet ćemo kako će to proći u Saboru. Ja u ovom trenutku želim da sve ono što je u sadržajnom smislu bitno iz prvog čitanja, govorim o paketu od 14 zakonskih tekstova, praktički je netaknuto, govorimo samo o malim izmjenama u okviru zakona o PDV-u koji su doživjeli modifikaciju na razini Vlade, da sve to prije svega Ministarstvo financija temeljito analizira u danima koji će uslijediti nakon glasovanja u prvom čitanju sutra i da se i da se idućeg tjedna ponovno o svim tim tekstovima očituju resori, da Vlada nakon toga usuglasi finalne tekstove koje ćemo uputiti u drugo čitanje u Hrvatski sabor. Dakle to je jedna uobičajena demokratska procedura između izvršne i zakonodavne vlasti garnirana političkim odnosima između partnera i naravno primjedbama kritikama i možda čak i nekim konstruktivnim idejama koje dolaze iz oporbe. To je demokracija – pojasnio je Plenković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije