Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZADOVOLJNI PRIJEDLOGOM VLADE

PITANJE DANA Zaslužuju li nastavnici veće plaće?

Kastel Štafilić: Početak nove školske godine u OŠ Bijaći
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
26.01.2024.
u 13:54

Plaće zaposlenih u obrazovanju i inače se smatraju među najnižima, kada je u pitanju javni i državni sektor, a brojni učitelji i nastavnici imaju i velikih problema s pronalaskom posla

Vlada je jučer predstavila novu uredbu o koeficijentima, u kojima bi trebale rasti plaće i nastavnika, učitelja i ostalih zaposlenih u obrazovanju. Učitelj s 10 godina iskustva i bez djece tako će od ožujka primati oko 270 eura veću plaću te bi ona trebala, navela je Vlada u primjeru, iznositi 1.329,42 eura. S time pak nisu zadovoljni u Nezavisnom sindikatu znanosti i obrazovanja, smatrajući kako je Vlada koeficijente za obračun plaća odredila samovoljno i štetno za sustav.

Sindikat je krajnje nezadovoljan predloženim novim sustavom koeficijenata za obračun plaća, jer donosi tek minimalne, kozmetičke, promjene u odnosu na prijedlog s kraja prošle godine te srozava društveni položaj zaposlenih u znanosti i visokom obrazovanju, poručio je glavni tajnik Matija Kroflin na konferenciji za novinare. Usporedba koeficijenata unutar javnih i državnih službi jasno pokazuje da je Vlada narušila ključno načelo o jednakoj plaći za jednak rad, ocijenio je. 

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata Predrag Marković drži da su ispravkom nekih starih nepravdi stvorene nove jer je proces vođen loše, nije mu prethodila analiza radnih mjesta i nije se uvažavalo mišljenje sindikata koji na argumentirane prijedloge nisu dobili odgovor. Rasponi plaća u sustavu su zbijeni, između asistenta i redovitog profesora u trajnom zvanju s 1:3 smanjen je na 1: 2,5 , nastavlja se kontrakcija sustava i urušavanje karijernih perspektiva i bit će jako teško zadržati ljude unutar sustava, ako ne vide perspektive, upozorio je Marković.

Plaće zaposlenih u obrazovanju i inače se smatraju među najnižima, kada je u pitanju javni i državni sektor, a brojni učitelji i nastavnici imaju i velikih problema s pronalaskom posla. A mi vas pitamo - mislite li da nastavnici zaslužuju više plaće? Svoj odgovor možete zabilježiti ispod.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO KBC Sestre milosrdnice kreće s novim radovima: Uklanjat će se bolnički dimnjak

Komentara 8

BU
burza
16:27 26.01.2024.

Ne odgajaju nastavnici djecu nego roditelji davno je to proslo oni se samo bore za sebe fucka im se za djecu

LO
Lolita3
16:55 26.01.2024.

Svake godine sve manje učenika, a nastavnici i pogotovo ravnatelji sve brojniji. Za vrijeme korone nisu radili, a sav njihov posao je odrađivala umjetna inteligencija ili 5-6 učitelja. Tlačili su nam djecu sa maskama, nisu podigli glas protiv maltretiranja. Tako bi bilo i ubuduće, treba ih poslati sve na burzu pa nek se tamo dokazuju. Školu svesti na dva sata dnevno ionako služi samo za zaglupljivanje djece sa nepotrebnim i lažnim znanjima. Kakva veća plaća, ne zna se tko su veći neradnici, oni ili suci?

Avatar HR-Nevini-Vitez
HR-Nevini-Vitez
16:26 26.01.2024.

Zaslužuju li nastavnici veće plaće? Oni sigurno zaslužuju spašenje i kartu u jednom smjeru za Irsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije