Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVO, OBRAZOVANJE...

Ministri predstavili koeficijente: Evo koliko rastu plaće u javnim i državnim službama

Foto: Vlada
1/33
Autori: vecernji.hr, Hina
25.01.2024.
u 14:18

Najniži koeficijent koji trenutno vrijedi je među namještenicima četvrte vrste te je 0,631, a od ožujka bi trebao biti 1,06

Nakon intenzivnih razgovora, danas su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavljeni koeficijenti za državne i javne službe. Prema riječima resornog ministra Marina Piletića, može očekivati da će plaće za ožujak, s isplatom u travnju zbog povećanih koeficijenata u prosjeku rasti 13,5 posto. Uredbe se predstavljaju s prikazanim novim koeficijentima najzastupljenijih radnih mjesta u državnoj i javnim službama, s vidljivim učincima kompletne reforme na plaće.

Svi članovi parlamentarne većine podržali su Vladin prijedlog i njegovo slanje socijalnim partnerima, sindikatima, nakon čega slijedi zakonski rok od 15 dana za dostavu mišljenja svih reprezentativnih sindikata, izvijestio je ministar rada, mirovinskog, obitelji i socijalne politike.

- Proveden je niz aktivnosti, jedno je i vredovanje radnih mjesta. S obzirom na aktivnost, broj radnih mjesta u državnim službama spušten je s 1.585 na 862, dok je u javnim 965 na 400 radnih mjesta, glede nazivlja. Treba istaknuti da je reforma prvi efekt postigla još u lipnju kada je isplaćen dodatak. To je bio početak, osim njega povećan je u lipnju i regres na 300 eura, osnovica u listopadu, božićnica... Naravno, efekt na povećanje je imala i porezna reforma te i uskrsnica koja se očekuje u visini od 100 eura. Posljednji korak ide u smjeru da se koeficijenti povećaju za 13.5 posto - objasnio je na početku ministar Ivan Malenica. 

1/9

Malenica je istaknuo i da su ostvareni ciljevi poput jednakih plaća na poslovima iste složenosti, rasta plaća za gotovo sve kategorije službenika, znatno povećanje plaće, veće povišice za deficitarna zanimanja, objektivno vrednovanje radnih mjesta te uspostavljanja središnjeg tijela. Prosječno povećanje koeficijenata u državnoj službi je ukupno 35 posto, ostvareno u dva navrata, naveo je Malenica. 

Ministri su potom predstavili koeficijente po kojima bi plaće trebale biti isplaćene u ožujku. Pritom je važno naglasiti da se plaće koje su predstavljene u prezentaciji odnose na temelju izračuna osnovice i koeficijenta, uz 10 godina radnog staža i 20 posto poreza, bez olakšica. 

Pravosuđe

Namještenici četvrte vrste tako su, navedeno je u prezentaciji, imali najmanji koeficijent od 0,631, a u ovoj će uredbi rasti do 1,06. Administrativnom referentu plaća raste do 1.100 eura, upravnom referentu do 1,170 eura, a zemljišnoknjižnom referentu do 1.121 eura. Zaposlenici sa SSS je plaća rasla 54 posto, VSŠ-u 43 posto, a VSS-u 24 posto. 

1/7

Obrazovanje

Potom je riječ uzeo ministar Marin Piletić. On je na početku istaknuo sve što je dosad napravljeno. 

- Krećemo s obrazovanjem koje je najviše u fokusu - objasnio je. Učitelju primjerice plaća raste prosječno u ožujku do 1,329,42 eura, asistentu također, dok će docent imati 1.833,85 eura. Redoviti profesor imat će 2.320,05 eura plaću u ožujku. 

1/2

Zdravstvo

Zdravstvenom radniku u primarnoj zdravstvenoj zaštiti plaća u ožujku raste do 1.141,49 eura, doktoru medicine i doktoru dentalne medicine 1.968,18 eura. 

- Prije sam se konzultirao sa liječnikom specijalistom s osam godina radnog staža, njegova plaća je izosila u lipnju 2.999 eura, a u prosincu 4.201 eura. Kroz ovo sve što se radilo dva puta povećanje osnovice, uvećani koeficijent... - objasnio je.

1/2

Na pitanje novinara o štrajku u zdravstvu, Vili Beroš je kazao kako mu nije bila namjera ''nikoga naljutiti''.

- Sindikati su bili upoznati. Liječnik specijalist s ranijom plaćom od 1.771 eura prosječna neto iznosila bi 2.500 eura. Međutim, neto primanja na račun dežurstava je 3.500 eura. Da je tome tako, iznio je i Piletić. Riječ je u vrlo utemeljenim brojkama. Predviđeno povećanje za zdravstveni sustav iznosi preko 190 milijuna eura. Tamo gdje ima više liječnika, sigurno neki neće dosegnuti te plaće, no oni u manjim bolnicama hoće. U zdravstvu se doista realizira puno prekovremenih sata. Očekujem da će sustav funkcionirati, napravili smo sve - komentirao je.

Socijalna skrb

U socijalnoj skrbi također rastu koeficijenti. Primjerice, radni instruktor će u ožujku dobiti prosječno plaću od 1.066,58 eura, stručni radnik u sustavu socijalne zaštite 1.257,49 eura, a stručni radnik u sustavu socijalne zaštite 1.480,22 eura. 

1/2

Kultura

Što se tiče kulture, muzejski tehničar dobit će plaću od 1.098,39 eura, arhivist 1.384,77 eura, kustos u istom iznosu, a viši kustos u ožujku će dobiti 1.639,32 eura plaće, prema izračunu osnovice puta koeficijenta plus 10 godina radnog staža i poreza od 20 posto, bez olakšica. 

1/3

- Ova reforma mora imati učinak na dulje vremensko razdbolje, svi su sudjelovali. Morali smo smanjiti broj naziva radnih mjesta da sustav bude transparentniji - komentirao je Piletić. Postoji li plaća niža od 1.000 eura, upitali su novinari ministre.

- Nema ovdje najniže plaće. Mi smo predstavili koeficijente i učinke. Naravno da sa povećanjem koeficijenta najniži je bio 0,631, a sada će biti 1,06 - kazao je Piletić.

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 28

Avatar Moodleen
Moodleen
13:15 25.01.2024.

U javnim i državnim službama 90 % njih treba poslati na "biro", a ne davati im plaće iz naših džepova. Nekad, još kad nije bilo ni digitrona, a kamo li kompjutera, na jednom je poslu radilo 2-3 činovnika i SVAKI su predmet morali riješiti za 15 dana. Danas na tom poslu, uz sve kompjuterske programe, radi njih 20-30 i predmeti se završe nakon par mjeseci, nekad i godina...

JA
Jadran666
14:40 25.01.2024.

Otiđite u privatnike ako vam je mala plaća, nego vi bi veću plaću da ne morate uzimati mito na poslu koji ste dobili preko rodbine i mita. Kaljuža smo samo takva od društva, lažljivi i licemjerni te pokvareni.

Avatar southman
southman
14:14 25.01.2024.

Ono kad ti plaća u 6 g naraste više nego u prethodnih 18 a ti se buniš i buniš i buniš , a realno malo ili ništa ne radiš. Divota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije