Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKONSKI PRIJEDLOG

Mladi doktori neće plaćati penale za odlazak iz bolnice: Uz fer ugovore za liječnike, treba zaštititi i pacijente

storyeditor/2024-01-24/PXL_031216_14926159.jpg
Foto: Robert Anić/PIXSELL
25.01.2024.
u 19:12

Ustanova u koju mladi liječnik prelazi može vratiti trošak specijalizacije, tako gotovi specijalisti postaju rasadnik za brzorastuće tržište privatnih klinika

Višegodišnja nastojanja mladih liječnika da se riješe okova ugovorne obveze zbog koje su morali plaćati desetke pa i stotine tisuća eura penala ako bi odlučili prije isteka ugovora otići iz ustanove za koju su specijalizirali, urodila su plodom. U javno je savjetovanje otišao zakonski prijedlog prema kojem će platiti samo trošak specijalizacije raskinu li ugovor s bolnicom u kojoj bi trebali odraditi onoliko godina koliko im je trajala specijalizacija. To je definitivno pošteno prema mladim liječnicima, specijalizantima i specijalistima koji taj ugovor još nisu "odradili".

Oni su, naime, do sada morali vraćati svoje plaće koje su primili do raskida ugovora, što je apsurdno, jer su te plaće zaradili svakodnevnim radom s pacijentima. Uostalom, i Ustavni je sud ljetos potvrdio da vraćanje bruto plaća u slučaju prekida radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze vezane uz specijalizaciju, predstavlja kršenje ustavnog prava zaposlenih na zaradu, članka 55. Ustava.

Promjena bez kazne

Međutim, pitanje je kako će se ova liberalizacija odraziti na javni zdravstveni sustav, ako je ne budu pratili mehanizmi koji će štititi i interese pacijenata. Jer pacijenti bi, barem prema krilatici aktualne reforme, trebali biti u središtu.

Ako država npr. ne odluči da u manjim bolnicama liječnici imaju 50 posto veće plaće, male će bolnice ubuduće još teže zadržati kadrove. Većina liječnika želi raditi u kliničkim bolnicama i kliničkim bolničkim centrima pa mnogi čekaju da im prođe ugovorna obveza i nakon toga prelaze u veće bolnice ili odlaze u inozemstvo. Sada će to moći i ranije, već i tijekom specijalizacije. U svakom trenutku liječnik može otići kamo želi, plativši podnošljivu naknadu od 7 tisuća eura. Bilo koja privatna ustanova koja ga želi, platit će taj trošak za netom završenog specijalista, što im je nemjerljivo jeftinije nego da pet godina plaćaju njegovu specijalizaciju i čekaju da je završi. Na taj način gotovi specijalisti postaju rasadnik za brzorastuće tržište privatnih klinika, dok će javne bolnice ostajati bez njih. Privatne zdravstvene ustanove, istina, većinom privlače iskusne doktore, ali s obzirom na aktualno nezadovoljstvo liječnika srednje i starije generacije, koji ponuđenom uredbom o koeficijentima dobivaju mrvice, ubuduće bi ih mogli odvući još više.

POVEZANI ČLANCI:

Stimulacije za ostanak

Kako se to ne bi događalo, uz liberalizaciju svakako valja ugraditi neke mehanizme. Za očekivati je da će to biti sljedeći korak resornog ministarstva, ako je suditi po onome što je Vili Beroš jučer rekao:

– Navedene izmjene samo su početak i dio novog modela upravljanja ljudskim potencijalima u zdravstvenom sustavu. U ovom trenutku radi se analiza donošenja mogućih mjera stimulacije za specijaliste koji ostaju u radnom odnosu za cijelo vrijeme ugovorene obveze rada i duže. Nadalje, predloženom reformom sustava plaća, u travnju ove godine podignut će se plaća specijalizanata u odnosu na postojeću plaću za gotovo 12 posto, a u odnosu na 2016. godinu za čak 60 posto – najavio je ministar.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Plenković o štrajku sudaca: 'Povećali smo im plaće za 500 eura. Ne znam tko još dobiva takvu povišicu'

 

 

Komentara 1

VJ
Veli Jože
11:01 26.01.2024.

Do kuda ćemo stići radi pomame za novcem.Nitko više ne razmišlja o kvaliteti samo o iznudi novca.Postali smo divlje konzumerističko društvo,glumeći velike vjernike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije