Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
različiti stavovi

Pejčinović-Burić: 'Došlo je vrijeme za ratifikaciju'. Tolušić: 'Neke stvari su mi nejasne'

Marija Pejčinović Burić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.03.2018.
u 14:42

Marija Pejčinović-Burić nema nikakve dvojbe da konvenciju treba ratificirati i kaže da vrlo intenzivno idu pripreme, no ni ona ne jamči da će ovoga tjedna to biti na sjednici Vlade.

Dvoje ministara u hrvatskoj Vladi danas u Bruxellesu na dva različita sastanka Vijeća Europske unije - i dva različita odgovora na naše pitanje o Istanbulskoj konvenciji. 

Na Dan žena, 8. ožujka, premijer Andrej Plenković najavio je da će se ta konvencija naći na Vladinoj sjednici za dva tjedna, što bi značilo baš ovaj tjedan, ali ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ne očekuje da će to biti točka dnevnog reda ovaj tjedan i smatra da je dobro provesti široku javnu raspravu, dok ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić nema nikakve dvojbe da konvenciju treba ratificirati i kaže da vrlo intenzivno idu pripreme, no ni ona ne jamči da će ovoga tjedna to biti na sjednici Vlade.

- Mislim da neće biti ovaj tjedan. Nije bitno dolazi li to na vladu za dva ili tri tjedna, ili kad god bude. Meni je iznimno drago da se provodi rasprava na svim razinama, ne samo unutarstranačka, nego rasprava u kompletnoj hrvatskoj javnosti - rekao je ministar Tolušić kojeg smo o Istanbulskoj konvenciji pitali u pauzi sastanka Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo EU-a u Bruxellesu. A njegov osobni stav o konvenciji?

- Načelno nemam ništa protiv konvencije, ali tu ima nekih stvari koje su meni nejasne i načelno želim čuti objašnjenje tih stvari. Ništa drugo - odgovorio je Tolušić.

U pauzi sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić snažno se založila za konvenciju. 

- Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji  je sigurno jedan važan europski dokument, dokument Vijeća Europe, koji je Hrvatska potpisala 2013., a Vlada u plan aktivnosti stavila još prošle godine. Prema tome, došlo je vrijeme da se ide i u ratifikaciju, tj. potvrdu te konvencije. Osobno mislim da treba govoriti o meritumu, a to je upravo ono što naslov konvencije kaže. Dakle, pronaći i jačati unutarnje mehanizme sprečavanja nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Koliko god bismo željeli da tome nije tako, još uvijek su žene, djeca i obitelji u fokusu nasilnika i dok je god tako trebat će sigurno jačati pravne mehanizme. 

U tom pogledu nemam nikakve dvojbe da treba konvenciju ratificirati, upravo da bi se zaštitile žene i obitelji. Ako je obitelj u srcu našeg programa, a jest, onda samo zdrava obitelj, samo žena koja živi u normalnim odnosima i djeca koja rastu u normalnoj obitelji, dakle obitelji bez nasilja, može jamčiti pravi prosperitet za Hrvatsku. Nedvosmisleno treba reći ne nasilju nad ženama i ne nasilju u obitelji i ova konvencija će dodatno pojačati naše unutarnje pravne i druge mehanizme - rekla je ministrica Pejčinović-Burić. 

Očekuje li prijedlog za ratifikaciju ovaj tjedan na sjednici Vlade?

- To ne znam, radi se na tome, vrlo intenzivno idu pripreme. Vidjet ćemo, kad bude spremno ići će na Vladu - odgovorila je.

Na novinarsko pitanje hoće li kašnjenje u ratifikaciji Istanbulske konvencije biti u bilo kakvom raskoraku s činjenicom da u svibnju ove godine Hrvatska počinje šestomjesečno predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe, ministrica je odgovorila:

- Ni na jedan način ratifikacija ove konvencije i samo predsjedanje nisu povezani, ali sigurno da bi poruka bila dobra da smo ratificirali do tada. Mi ćemo biti dobar predsjedatelj koji će svugdje raditi što treba. A nadamo se da ćemo do tada i sami imati s naše strane ovu konvenciju ratificiranu.

Komentara 81

BR
Brandfackel2
15:02 19.03.2018.

Došlo je vrijeme da Plenkovićevi jugoslovenčići preimenuju partiju u Homoseksualna Demokratska Zajednica...

SI
signum88
15:10 19.03.2018.

S tih milijardu kn se može godišnje svaki mjesec financirati s 4.000 kn skoro 21.000 porodiljnih naknada...pametnome dosta

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
14:51 19.03.2018.

Znači nema love za natalitetnu politiku a ima za Soreševu idelošku miliciju iz članka 8 IK !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije