Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Očito je nekome u interesu plašiti ljude da će muškarci u haljinama ulaziti u ženske toalete'

'Angažman u SDP-u više nije ostvariv jer se stranka umjesto uz interese obespravljenih stavila uz interese kapitala'
18. ožujka 2018. u 17:32 226 komentara 6560 prikaza
Foto: HRT Screenshot
Pogledajte galeriju 1/3

Zagovarajući ratifikaciju Istanbulske konvencije sigurno ne zagovara premijera Andreja Plenkovića. Vjerujem da se puno toga promijenilo od kad je ona potpisana do danas, rekla je Rada Borić gostujući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva.

Davor Ivanković Istanbulsku HDZ teže vari nego Sanaderovu akciju hvatanja Gotovine

Borić je rekla kako je u nekim državama nakon ratifikacije Konvencije postignut napredak u pogledu zaštite žena od nasilja. Također je rekla i kako će u udruzi koja će nadgledati provođenje Konvencije – GREVIO - sjediti samo jedna žena iz Hrvatske.

Ponovno je ustvrdila kako nema mjesta strahu od rodne ideologije. Ono ne postoji. Postoji tradicionalna podjela između muškaraca i žena. Očito je nekome u interesu plašiti ljude da će muškarci u haljinama ulaziti u ženske toalete.

Spomenula je Ninu Raspudića rekavši da se čudi da netko tko se smatra intelektualcem ne vidi da je vrijeme da se brišu stereotipi i predrasude. Takvo nešto očekivala bi, kaže, od Culeja i Glasnovića. Rekla je kako je žalosno da zbog pritiska konzervativnih udruga nemamo pristojan zdravstveni sustav u školama.

- Moramo raditi na promjenama stereotipa. Naše socijalne službe često koriste konstrukciju da dijete prirodno pripada majci. To je ono što se mora mijenjati, uvjerena je Borić. Konvencija neće napraviti čuda, ali će doći do određenih pomaka poput obvezne prijave liječnika ako primijete slučaj obiteljskog nasilnika, naglasila je.

Na komentare da će prihvaćanjem Istanbulske konvencije biti nužno izdvajati ogromna financijska sredstva udrugama, Borić kaže kako je žalosno da se fokus s rodne ideologije u trenutku kad je svima jasno da za nju nema argumenata prebacio na financijsku stranu. Žalosno je to, kaže, da se pita koliko će koštati zaštita žena. Udruge koje se bave direktnom zaštitom žena, koje su uglavnom radile volonterski ili s minimalnim sredstvima, sad su suspektne. Voljeli bi da konvencija propiše koliko skloništa za žrtve mora imati država na određen broj stanovnika, da te žrtve imaju psihološku i socijalnu pomoć, dodala je.

Navela je i da se pri pisanju konvencije pazilo da bude univerzalna i pokrije sve situacije i različitosti zemalja koje su u Vijeću Europe. 

1 / 3

Na pitanje o svom političkom angažmanu rekla je kako kao aktivistice u Saboru nisu imale sugovornike. Jedna od naših opcija, a to je angažman u SDP-u, nije više ostvariv jer se stranka stavila umjesto uz interese obespravljenih, uz interese kapitala.

- Godinama sam blisko surađivala sa ženama iz Foruma žena SDP-a. Nova ljevica osnovana je prije godinu dana i već za prve lokalne izbore ušli smo u kvalitetnu koaliciju s udrugom Zagreb je naš i Orahom, rekla je Borić.

Na voditeljevu konstataciju da se ne vide aktivnosti uz jačanje te platforme, Borić je rekla kako nije lako graditi strukturu, potrebna su financijska sredstva. Ako niste nacionalna stranka, teško možete očekivati da će vas netko pitati o Agrokoru, mirovinskom sustavu... Imamo nova lica, imamo dokumente... želimo se baviti lokalnim temama – zbrinjavanje otpada, infrastrukturni problemi...

Tri osmice Što je ostalo od srpa i čekića Socijaldemokrati nemaju odgovor na krizu. Svijetu treba nova ljevica

Za zastupnike stranke Neovisni za Hrvatsku kaže da imaju samo jednu agendu koja je završila – to je preimenovanje ulica. Voljela bih da ih zanimaju teme koje zanimaju građane, dodala je te istaknula kako će ona i dalje braniti antifašizam, ali joj to nije glavna tema. 

Ispričala je kako se 1991. vratila iz Finske u Hrvatsku gdje je htjela pomoći izbjeglicama i prognanicima. Drago joj je što je bila u radnoj skupini bivšeg ministra Predraga Freda Matića koja je radila na zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

- Kad Hrvatskoj obrazovanje postane prioritet mladi će prestati odlaziti. Biti domoljub je vrlina, ali ja želim svijet bez granica, zaključila je Borić. 

Plenković Slavica Vuković Prodaju nam istanbulsku maglu, nije im važna zaštita žena Dragan Markovina Ivan Hrstić Nova ljevica: Jugoslaveni izlaze iz ormara? Franko Vidović podržao Bernardića Vidović: SDP će podržati samo cjelovitu Istanbulsku konvenciju
Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  ovo je strašno...u čijim rukama je HTV?

 • Diosiario:

  Ne treba plašiti ljude nego im reći istinu. Člankom 3. uvodi se rodna ideologija. Člankon 28. udara se na kanonsko pravo i traži od svećenika da odaju ispovjednu tajnu. Člankom 66. dijeli se suverenitet i milijardu kuna neprijateljima Hrvatske!

 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  " Ponovo je istaknula kako nema straha od rodne ideologije ", drugarice Rada Borić nema straha ni od srpske manjine koja se svela na skroz mali postotak pa vidimo da i taj skroz mali postotačić još uvijek drma Hrvatskom !