Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDINJENE DRŽAVE Započeo šestodnevni posjet poglavara Katoličke crkve Americi

Papa će se ispričati žrtvama pedofila

papa-ttt.jpg
import
16.04.2008.
u 18:20

"Americi ne može pomoći ni Sveti Otac ne promjene li glasači na izborima u studenome politiku Bijele kuće. Papa je intelektualac i teško može razumjeti koje mu zamke postavlja George Bush jer će republikanci iskoristiti njegov posjet Americi da bi dobili na predsjedničkim izborima naklonost katolika, kojih je u SAD-u 70 milijuna", tim je riječima washingtonski taksist Anders Harper komentirao papin posjet Americi vozeći nas iz začne luke Andrews, gdje je i Večernjakova dopisnica, uz stotine drugih novinara iz Amerike i svijeta, pratila ceremoniju službenog dočeka Benedikta XVI.

No, politički komentatori tvrde da si Vatikan i Amerika trebaju jer, osim što nema suglasja u vezi s ratom u Iraku, službeni Washington i vrh Katoličke crkve isto misle o mnogim pitanjima, poglavito o očuvanju Zapada od prodora islama.
Papi je pripala čast da ga osobno, kao nijednog drugog svjetskog lidera, odmah nakon što je zrakoplov sletio, dočeka predsjednik George Bush, supruga Laura i kći Jenna.

Duhovni optimizam
Bijela kuća papin šestodnevni boravak u Bijeloj kući želi iskoristiti za podizanje duhovnog optimizma u narodu. Bush je poručio da je papa došao Amerikancima kao čovjek vjere, intelektualac koji ima snagu riječi i misli te da ga prima kao iskrenog prijatelja i predvodnika nade.
Sve vodeće televizijske postaje komentirale su jučer da je papa u zrakoplovu novinarima kazao da su "pedofilski skandali" veliko zlo i sramota za Katoličku crkvu u Americi te da će se osobno potruditi da svi svećenici koji su zgriješili budu isključeni iz Crkve.

O zlostavljanju
Očekuje se da će papa na skupovima i misama u Washingtonu i New Yorku otvoreno progovoriti o tom problemu te se ispričati žrtvama koje su svećenici zlostavljali.
George Bush i Benedikt XVI. razgovarat će sami u Ovalnom uredu, a papa će se u Bijeloj kući  susresti i s potpredsjednikom Cheneyjem, predsjednicom Kongresa Nancy Pelosi, državnom tajnicom Condoleezzom Rice i predstavnicima američkog i vatikanskog diplomatskog zbora.

Predsjednik Bush i Benedikt XVI. prvi su se put službeno susreli u Vatikanu 9. lipnja 2007. godine. Laura Bush posjetila je Svetog Oca u Vatikanu 9. veljače 2006. godine te sa suprugom u lipnju 2007. godine.Papu je pred dolazak u Ovalni ured na travnjaku Bijele kuće dočekalo 12 tisuća izabranih građana, predstavnika svih religija zastupljenih u Americi.

Najavljeno je da će papa svoj 81. rođendan proslaviti večeras u Washingtonu u krugu američkih biskupa i svećenika. George Bush u čast dolaska poglavara Katoličke crkve organizira svečanu večeru u Bijeloj kući.Svečani je doček papi priređen jučer na južnom travnjaku Bijele kuće. U večernjim papa će služiti misu s 300 američkih biskupa u bazilici Nacionalnog hrama Bezgrešnog začeća u Washingtonu.

Središnji događaj njegova boravka u Washingtonu bit će misa na stadionu Nationals Park u četvrtak pred 47.000 ljudi.
Posjet Svetog Oca Washingtonu prate velike mjere sigurnosti  u zraku, na kopnu i na vodi. Na njegovoj zaštiti angažirano je 27 državnih, lokalnih i federalnih agencija, uključujući Tajnu službu i FBI, te oko 1300 policajaca.
Direktor washingtonskog ureda FBI-a Joseph Persichini izjavio je da "zasad nema ozbiljnih prijetnji papi",a ni mjestima koja će posjetiti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije