Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT JOŠ UBIJA

'Ginuli smo u ratu, ginemo i u miru'; Načelnik u suzama, najgora minska polja u Hrvatskoj su u Lici

U okolici Canka stradalo dvoje pirotehnicara
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/8
23.02.2023.
u 20:17

U Ličko-senjskoj županiji 23 osobe smrtno su stradale od mina, a ginu i danas 30 godina kasnije od posljedica ratne agresije na Hrvatsku. Uloženo je već milijardu i 19 milijuna kuna u razminiravanje ovog nepristupačnog terena na kojem su se vodile žestoke bitke, a koji je sada postao i gospodarski bitan

Tragedija u mjestu Čanak u ličko-senjskoj županiji, gdje su danas poslijepodne smrtno stradali pirotehničar i pirotehničarka uslijed razminiravanja na teškom terenu u dubokoj šumi predjela Vrlet Skokovi, otvorila je brojna pitanja i izazvala lavinu sućuti njihovim obiteljima i kolegama. Pirotehničarka je stradala ma licu mjesta, a pirotehničar na putu do bolnice u Gospiću. Vijest je potresla i stanovnike diljem Hrvatske koji i dalje žive okruženi minskim poljima, a posebna opasnost dolazi u ljetnim mjesecima sa sušom i požarima. Koliko je mina preostalih iz krvave obrane za obranu Hrvatske i može li Hrvatska taj posao uskoro okončati? 

Ličko-senjska županija najzagađenija je na području Hrvatske minskim napravama iz davno završenog rata koji i dalje uzima živote: ovdje se nalazi oko 73,8 kvadratnih kilometara od ukupno 148,4 kvadratna kilometra koja se prostiru na području 29 općina i gradova te u šest hrvatskih županija, a nisu očišćena od mina.Nakon ličko-senjske, najviše posla za pirotehničare i privatne tvrtke koje su ranije preuzele posao od države ima na području sisačko-moslavačke regije (24,4), a slijede karlovačka (18,9), splitsko-dalmatinska (16.5), šibensko-kninska (8) i osječko-baranjska (6.8) županija.

Brojke je potvrdio i Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut. Izrazio je sućut obiteljima stradalih i pozvao sve na dodatan oprez.

- Zateklo nas je i ražalostilo kad smo čuli što se dogodilo, ovo je velika tragedija. Nekoliko tvrtki radi na tom području, ove koje su trenutno ovdje stigle su prije mjesec dana. Radi se kako bi se primaknuli cilju - kazao je Trut za HRT.

U okolici Canka stradalo dvoje pirotehnicara
1/12

A plan je da Hrvatska bude potpuno čista i sigurna od minskih naprava do ožujka 2026. godine. 

Prošle godine u potpunosti smo počistili Požeško-slavonsku županiju, godinu dana ranije zadarsku, ove godine u planu su Osječko-baranjska i Šibensko-kninska županija te nam preostaju još područja ličko-senjske, splitsko-dalmatinske, sisačko-moslavačke i karlovačke regije - kazao je Trut. 

Kako je objavio HRT; u Ličko-senjskoj županiji 23 osobe smrtno su stradale od mina, a ginu i danas 30 godina kasnije od posljedica ratne agresije na Hrvatsku. Uloženo je već milijardu i 19 milijuna kuna u razminiravanje ovog nepristupačnog terena na kojem su se vodile žestoke bitke, a koji je sada postao i gospodarski bitan, ali i dalje je to minsko polje. Radi se užurbano i prema riječima Truta, a financijski su osigurani sredstvima iz EU fondova te proračunskim novcem i drugim izvorima. Načelnik općine Plitvička jezera Ante Kovač u suzama je razgovarao s novinarima.

- Svi smo potreseni, ožalošćeni i tuga je golema. Čanak je mjesto koje kao da navlači nesreću, ginuli smo u ratu, ginemo u miru - kazao je kroz suze. 

Komentara 2

UD
Udbaš
07:54 24.02.2023.

Bi li se netko sjetio pitati vječno ugroženog koalicijskog partnera bi li se njegovi sunarodnjaci umilostivili i poslali dokumentaciju koja može spasiti živote pri razminiravanju ili pupi priznaje samo ugrozu pri postavljanju? Ili je pozlata na onoj hrđi koju nazivaju "suhim zlatom" važnija od izgubljenih života. Naime, skrivanje tih podataka se u moralnom smislu može bez pretjerivanja smatrati pomaganjem u ubojstvu...

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
08:46 24.02.2023.

Što Milorad radi po ovom pitanju? Apsolutno ništa, još jače rovari protiv Hrvatske uz punu podršku AP

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije