Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Napadač u autu slušao četničku pjesmu, po oružju ispisao imena povijesnih ličnosti

Napisao je na oružju imena ličnosti koje su se borile protiv otomanske vojske. Među njima su i dva ispisana na ćirilici – crnogorskog vojvode Marka Miljanova Popovića i srpskog kneza Stefana Lazara.
15. ožujka 2019. u 09:44 147 komentara 49955 prikaza
Napad na Novom Zelandu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

U pucnjavi na dvije džamije u novozelandskome gradu Christchurchu, prema posljednjim informacijama tamošnjih medija, ubijeno je najmanje 49 ljudi, a više desetaka je ranjeno. 

Večernji doznaje Napadač je prije tri godine boravio u Hrvatskoj te je simpatizer četničkog pokreta

Naoružani napadač  otvorio je vatru u džamiji Al Noor na Novom Zelandu, u gradu Christchurchu. Napadač se identificirao kao Brenton Tarrant (28) iz Graftona u Australiji. Obratio se na internetu i naveo razloge za napad.

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Ovo je video koji je napadač snimao tijekom pucnjave

Kako piše Daily Mail, napadač je ušao u automobil maskiran i rekao: "Neka zabava počne." U automobilu kojim se odvezao do džamije slušao je narodnu i vojnu glazbu. Vozilo je parkirao nedaleko od mjesta napada. Uzeo je oružje i stao na ulazna vrata te pucao na svakoga tko se kretao.

Zatim je, vozeći do džamije, u automobilu slušao narodnu (folk), ali i vojnu glazbu, piše Daily Mail. Kad je stigao, vozilo je parkirao u aleji nedaleko od mjesta napada. Uzeo je oružje i krenuo prema džamiji. Stao je na ulazna vrata i pucao na svakoga tko se kretao. U nekoliko navrata stao bi iznad ozlijeđenog muškarca, ponovno napunio pištolj i onda ga dokrajčio. Tarrant je potom pobjegao automobilom, ali ubrzo su ga uhitili.

 

Svoj smrtonosni napad prenio je na Facebooku, no video je uklonjen.

U svom je manifestu kojim je na društvenim mrežama najavio napad, spomenuo i Srbe, Balkan i Kosovo, a na njegovom oružju i spremnicima za streljivo ćirilicom su ispisana i imena pojedinih srpskih povijesnih i epskih ličnosti, javljaju u petak beogradski mediji pozivajući se na zapadne izvore i objave s društvenih mreža.

Napadač na džamije na Novom Zelandu objavio je manifest na 74 stranice, iz kojeg se može zaključiti da je opsjednut nadmoćnošću bijele rase nad ostalima, poglavito muslimanima, te da je inspiriran dijelima norveškog desničara Andersa Behringa Breivika, koji je 2011. u centru Osla počinio maskr usmrtivši 77 osoba, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Novi zeland - napadač na džamije Brenton Tarrant Tko je terorist s Novog Zelanda? Zaradio je na kriptovaluti, putovao svijetom i nadao se ratu u SAD-u

"Želim pokazati osvajačima da naše zemlje nikada neće biti njihove zemlje, naše domovine su naše i da, sve dok bijeli čovjek živi, oni nikada neće osvojiti naše zemlje i oni nikada neće zamijeniti naše ljude. Po definiciji, onda da. To je teroristički napad. Ali ja verujem da je to partijska akcija protiv okupatorske sile", prenosi RTS izvatke iz Tarantova manifesta, pozivajući se na britanski Daily Mail.

U svom obraćanju opisao je sebe "samo kao običnog bijelog čovjeka". Rekao je da potječe iz radničke klase, iz obitelji s niskim primanjima, te da se za ovo odlučio kako bi osigurao budućnost za svoj narod i smanjio stopu imigracije u europske zemlje, piše news.com.au.

VIDEO Stravičan dan u Christchurchu: Evo kako se dogodio napad

 

Tarant je na Twitteru naveo kako je, osim Breivikom, bio inspiriran i desničarskim pokretima i ličnostima diljem svijeta - iz Rusije, Bugarske, uključujući i Balkan.

Također, Tarant je pokazivao naklonost prema srpskim i crnogorskim povijesnim i epskim junacima – knezu Lazaru, Milošu Obiliću, Marku Miljanovu i Baju Pivljaninu "zbog njihove borbe protiv Otomanske imperije".

Neka od tih imena ispisana su ćirilicom i na oružju koje je koristio tijekom napada na džamije te na spremnicima za streljivo. Na ćirilici su ispisana imena crnogorskog vojvode Marka Miljanova Popovića i srpskog kneza Stefana Lazara.

Napad na Novom Zelandu - napadač ispisao imena na oružju | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

Uz njih naveo je i vlaškog kneza Šerbana Kantakuzina, britanskog admirala Edwarda Codringtona, mletačkog vojskovođu Marca Antonija Bragadina i austrougarskog generala grofa Ernsta Rudigera von Starhemberga.

Napad na Novom Zelandu - napadač ispisao imena na oružju | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

Tarant u manifestu spominje i sudjelovanje Sjedinjenih Država i NATO-a u događajima na Kosovu.

Nazivajući proces balkanizacijom, Tarant piše da "neće dopustiti da se ikada više ponovi da se SAD i NATO bore na strani muslimana i ubijaju kršćane u Europi'".

Istodobno, RTS prenosi da su se na internetu "pojavile snimke iz automobila prije napada na kojima se čuju pjesme posvećene Radovanu Karadžiću, ratnom vođi bosanskih Srba, kojem se sudi u Den Haagu", navodeći da "autentičnost ovih snimki još nije potvrđena".

Napad na Novom Zelandu Potresna svjedočanstva 'Ljudi su u džamiji mrtvi padali ispred mene, a ranjena djevojčica bila je uz umirućeg oca'

Počasni konzul Srbije na Novom Zelandu Stevan Berber izjavio je za Radio-Beograd da je "pokrenuo proceduru kako bi ustanovio ima li među žrtvama nekoga tko je državljanin ili ima ikakve veze s Republikom Srbijom".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić uputili su izraze sućuti državnom vodstvu Novog Zelanda.

"Ova tragedija šalje snažnu poruku svijetu da moramo biti  jedinstveni pred izazovima i okrutnošću terorizma, jer, u svojoj namjeri da vlada strahom, terorizam nema granice i ne poštuje ljudske vrijednosti", poručio je Vučić.

Napad na Novom Zelandu
1 / 14
Napad na Novom Zelandu
Boris Rogoznica
REKAO DA JE NE POZNAJE
Boris konačno progovorio o aferi: 'Žao mi je što sam povrijedio najmilije'
Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
Grad s milijun srca
Nadomak ruke: Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
 • Avatar Ledeni
  Ledeni:

  Protiv sam ubijanja nenaoružanih ljudi, ali da je dosta ove muslimanske invazije na Europu, dosta je. Bilo je za očekivati nekakve pokrete otpora.

 • Avatar Borna Vitez
  Borna Vitez:

  U mjestu Christchurchu a džamije....

 • Avatar Domovine_sin
  Domovine_sin:

  Kako ono ide? Tko se mača laća od mača i pogiba.