Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privremeni ured predsjednice u Zadru

Otočani će lakše do EU fondova i opet će povlašteno putovati s otoka na otok

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
05.04.2016.
u 13:58

-Otoci imaju moju svesrdnu podršku, a vjerujem da će ova Vlada imati sluha za probleme na otocima – rekla je Grabar-Kitarović, koja je otvorila privremeni ured u Zadarskoj županiji baš zato kako bi obišla otoke i uvjerila se u stvarni život na njima, izvan turističke sezone

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u svom je privremenom uredu u Zadru organizirala sastanak na kojemu su ona i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić te zamjenik ministra pomorstva Miro Škrgatić razgovarali s predstavnicima svih primorskih županija i Otočkoga sabora.

Dogovorili su prve konkretne korake koji bi trebali život na otocima učiniti podnošljivijim, a pomaci bi se mogli osjetiti već za nekoliko mjeseci, rečeno je.

-Otoci imaju moju svesrdnu podršku, a vjerujem da će ova Vlada imati sluha za probleme na otocima – rekla je Grabar-Kitarović, koja je otvorila privremeni ured u Zadarskoj županiji baš zato kako bi obišla otoke i uvjerila se u stvarni život na njima, izvan turističke sezone. Istaknula je kako razvitak otoka ovisi o infrastrukturi i prometnoj povezanosti, a svjedoci smo kako oni koji su povezani mostom manje zaostaju od kopna od ostalih.

-Dogovorili smo se da idemo i izmjenu Zakona o otocima koji je zastario, potom o indeksu razvijenosti koji otoke gleda jednako kao i gradove i mjesta na kopnu, i time ih ostavlja nekoliko koraka iza sprječavajući ih u boljoj apsorciji sredstava iz EU fondova. Te probleme možemo riješiti u vrlo kratkom roku od 2 do 4 mjeseca, uz puno bolju komunikaciju nego što je bila s prošlom Vladom. Država više nikad neće odluke koje se tiču života na otocima neće donositi bez otočana – rekao je Tolušić, a Denis Barić, predsjednik Otočkog sabora kaže da su dogovorili rješavanje tri bitna problema.

-Otočani mogu biti zadovoljni. Prvo, predsjednica je pomogla da uspostavimo kontakt s Vladom i dogovorili smo nekoliko važnih stvari. Idemo u izmjenu Zakona o otocima, koji bi trebali izjednačiti gospodarstvenike na kopnu i otocima, reviziju Zakona o regionalnom razvoju koji bi otoke opet svrstao u potpomognuta područja te reviziju Pravilnika o povlaštenom prijevozu. Cilj je omogućiti otočanima da mogu povlašteno putovati s otoka na otok, što je prošla Vlada ukinula te da izjednačimo gospodarstvenika na otocima s onima na kopnu – rekao je Barić koji kaže da će biti sretan ako se dogovoreno ostvari do kraja godine.

Osim s predstavnicima otoka, Kolinda Grabar Kitarović održala je sastanke s gradonačelnikom Božidarom Kalmetom, županom Stankom Zrilićem, rektoricom Dijanom Vican i predstavnicima branitelja. 

Predsjednica će prilikom boravka u Zadarskoj županiji obići Dugi otok, Molat, Ist, Premudu, Silbu, Olib i Pag gdje će organizirati sastanak diplomatskog zbora s gospodarstvenicima

>>Kolinda Grabar Kitarović: Ne smijemo mirno i šutke gledati kako nam otoci ostaju pusti

>>Grabar-Kitarović traži veću europsku solidarnost i suradnju u borbi protiv terorizma i migrantskoj krizi

Komentara 7

Avatar croatxl
croatxl
14:58 05.04.2016.

Bravo predsjednice.Dobro dosli u najlipsi grad svita,zelin vam ugodan boravak u nasem gradu i zupaniji sritno.

MI
mislav22
19:44 05.04.2016.

povlasteno ce putovati kao i ti Kolindica.

DO
doktorica
20:30 05.04.2016.

a zašto TZ na otocima pobire lijep novac od privatnih iznamljivača i umjesto da ulaže u turističku infrastrukturu sebi dijeli za plaće.?!Koliko tih uhljeba po općinama ima nepotrebno,zapravo ništa ne rade,hodnici im prazni,a njima svaki mjesec plaćica sjedne.Uživancija!I još kao čekaju na EU i projekte koje nitko niti nezna načiniti,tobože im treba 10 godina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije