Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATPIS NA TRI JEZIKA

Otkrivena spomen-ploča na mjestu na kojem je Zrinski sagradio utvrdu

Foto: Međimurska županija
1/4
30.06.2023.
u 17:39

Natpis na spomen-ploči istaknut je na tri jezika – hrvatskom, mađarskom i engleskom – simbolizirajući europsku povijest čije stranice su ispisali i pripadnici najsnažnije hrvatske velikaške obitelji – Zrinski.

U povodu 30 godina djelovanja i razvoja Međimurske županije, 20. obljetnice postojanja Zrinske garde, 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji te 400. godišnjice rođenja graditelja utvrde Novi Zrin, danas je na mjestu na kojem je hrvatski ban Nikola VII Zrinski Čakovečki prije 362. godine izgradio obrambenu utvrdu, svečano otkrivena spomen-ploča.

Natpis na spomen-ploči istaknut je na tri jezika – hrvatskom, mađarskom i engleskom – simbolizirajući europsku povijest čije stranice su ispisali i pripadnici najsnažnije hrvatske velikaške obitelji – Zrinski. Spomen-ploča podsjetnik je na slavnu prošlost plemićke obitelji Zrinski koju Međimurje čuva u povijesnoj riznici, te je upravo iz toga razloga Županija u suradnji sa Zrinskom gardom Čakovec, Družbom Braće Hrvatskoga zmaja i Maticom hrvatskom Ogranak Čakovec te uz podršku prijatelja iz Mađarske postavila spomen-ploču. U postavljanju spomenika pomogli su stručnjaci Nacionalnog povijesnog instituta u Budimpešti, Općina Őrtilos kao i članovi Hrvatske manjinske samouprave u Murakeresturu.

VEZANI ČLANCI

-Ovo mjesto simbolizira povijest, kulturu i prijateljstvo hrvatskog i mađarskog naroda. Danas otkrivanjem ove spomen-ploče odajemo počast velikanima i trenucima koji su imali veliko značenje u ovom dijelu Europe u 17. stoljeću - rekao je župan Matija Posavec i dodao kako je značaj utvrde opisan u knjizi „Utvrda Novi Zrin“ nedavno preminulog akademika Dragutina Feletara,  koja je prevedena i na mađarski jezik. - Naša dva naroda povezali su Zrinski, te je prije nekoliko dana na inicijativu Županije službeno promijenjen naziv mosta na rijeci Muri koja spaja Hrvatsku i Mađarsku – dvije države članice Europske unije. Danas se taj most službeno zove „Most Zrinskih - rekao je. Spomen-ploča nije podsjetnik samo na zajedničku povijesnu baštinu nego je i putokaz koji nas usmjerava na zajedničke i trajne vrijednosti suradnje i pomoći koje nam omogućavaju daljnji razvoj i napredak, i to ne samo u kulturnim nego i društvenim te gospodarskim područjima, istaknuo je predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije