Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgubljena blaga Zrinskih

Sigetski junak u zbirci je imao draguljima optočenu sablju

Čakovec: Povjesničar Josip Đebi
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Privatna arhiva
1/7
26.04.2020.
u 23:14

Hrvatski Indiana Jones Josip Đebi u dvorcu Bítov u Češkoj našao je dio zbirke oružja plemenitaške obitelji koja je tamo dospjela kao miraz Katarine Lamberg.

Narod koji ne poštuje svoju prošlost nema pravo na budućnost. Ta poslovica zaokuplja Međimurca mr. Josipa Đebija koji je desetljeća posvetio proučavanju i istraživanju jednog dijela povijesti, onog vezanog uz slavnu plemićku obitelj Zrinski. Iako po struci nije povjesničar, već inženjer, u slobodno vrijeme traga za informacijama o Zrinskima i predmetima koji su im nakon sloma Zrinsko-frankopanske urote oduzeti i porazmješteni po dvorcima Habsburške monarhije.

Mnogima se izgubio svaki trag. Za Đebija je “dragulj” među tim predmetima draguljima optočena sablja s koricama koju je pronašao među izlošcima u dvorcu Bítov u Češkoj, jednom od najvećih i najstarijih dvoraca u južnoj Moravskoj. U popratnom tekstu uz sablju na češkom jeziku piše da je riječ o sablji Nikole Zrinskoga (1508. - 1566.), “hrvatskog bana, slavnog vojskovođe, utemeljitelja kasnije bitovske oružarnice”.

– Njegova zbirka oružja nalazi se u posebnoj prostoriji. Vidio sam razne vrste oružja kojima su se služili Nikola i njegovi vojnici, kao i oružje zaplijenjeno od Turaka. Dio zbirke je posložen na zidu, a kubure, bodeži i ta čuvena sablja u koricama ukrašenima dragim kamenjem nalaze se u ostakljenom stolu. Na zidu je i portret Nikole Šubića – prisjeća se Đebi.

Nasljednica Adama Zrinskog

Nema dokaza da je sablja pripadala osobno junaku Nikoli Šubiću Zrinskom IV. koji je 1566. poginuo u bitki s Turcima u Sigetu, već je najvjerojatnije o dijelu veće zbirke oružja nekoliko generacija Zrinskih. U jednoj staroj češkoj knjizi, u opisu dvorca, Đebi je naišao na podatak da je u prizemlju Bítova smještena proslavljena zbirka oružja velikaša Maximiliana iz Vlašina, a uz nju i pažnje vrijedna zbirka oružja Nikole Zrinskog iz boja protiv Turaka. Odlučio je otputovati u Češku, ne bi li se na vlastite oči uvjerio u to. Ostao je zadivljen viđenim. U suvenirnici je kupio katalog u kojem je i fotografija sablje.

U katalogu piše da se vlasnik dvorca Maximilian Arnošt II. Jankovski iz Vlašima 1693. oženio bogatom Katarinom iz Lamberga, nasljednicom Adama Zrinskog, koja je u Bítov donijela zbirku oružja i obiteljsku knjižnicu Zrinskih. Kustos mu je, kaže Đebi, priznao da tamo zapravo malo znaju o Zrinskima. Njima oni nisu toliko zanimljivi kao Hrvatima. Đebi se, ne budi lijen, bacio na detaljniju istragu o tome kako je zapravo zbirka oružja, ali i dio knjiga iz knjižnice Zrinskih iz Čakovca, završila u Bítovu. Prema povijesnim podacima, Adam Zrinski, sin Nikole Zrinskog VII. Čakovečkog i grofice Sofije Zrinski, oženio se Čehinjom Marijom Katarinom Lamberg.

Adam je poginuo u bitki s Turcima kraj Slankamena u današnjoj Srbiji 1693. godine. Nisu imali djece. Grofica Sofija Zrinski rođena Löbl, koja je po narodnosti bila Njemica, uspjela je, naime, kako napominje Đebi, 1671. spasiti od konfiskacije oružje i knjige Nikole Šubića Zrinskog koji je ratovao s Turcima i sačuvao Beč i cara. Kao udovica, Katarina je sve ono što je naslijedila od Adama kao svojevrsni miraz donijela u bračnu zajednicu s Maximilianom, bliskim prijateljem budućeg cara Josipa I., koji mu je 1702. dodijelio grofovsku titulu. Maximilian, ljubitelj oružja koji je sastavio impresivne zbirke, umro je 1736. godine, a dvorac je naslijedila njegova kći Marija.

Kasnije dvorac Bítov prelazi obitelji Daun, a potom postaje vlasništvo obitelji Haugwitz koja dio pokretnina, među kojima i oružje i oko 16.200 knjiga, prevozi u svoj dvorac Namešti, koji je nakon Drugog svjetskog rata služio i kao ljetna rezidencija čehoslovačkog predsjednika. Iz Nameštija je dio zbirke prodan u muzeje u SAD-u, kako bi vlasnici dvorca mogli plaćati skupe troškove održavanja hladnog pogona.

Grb obitelji s orlovim krilima

Navodno je dio oružja završio u muzeju u Philadelphiji, gdje ga je izložio bogati trgovac koji je diljem Europe kupovao srednjovjekovno oružje. Posljednji vlasnik Bítova prije nacionalizacije bio je, napominje Đebi, industrijalac, vlasnik tvornice porculana i sudetski Nijemac Jiří Haas. Neženja, sin jedinac Haas bio je razmažen, neodgovoran i svojeglav i stalno se svađao s majkom. Bio je hedonist koji je volio životinje, pa je dvorac Bítov i okolinu pretvorio u zoološki vrt. Posebno je volio pse, pa je skupio tada najveću kolekciju pasmina na svijetu.

Zoološki vrt vikendom je držao otvorenim za javnost, i to besplatno. Bio je slab prema ženama. U svibnju 1945. u dvorac dolaze partizani i, iako je bio antifašist, daju mu rok od 24 sata da pješice iz Čehoslovačke prijeđe u Austriju. No Haas je počinio samoubojstvo ustrijelivši se pištoljem u glavu. Dvorac je te godine nacionaliziran i prešao je u vlasništvo države. Renoviran je i tek desetljećima kasnije otvoren javnosti. U njemu je Čakovčanin Đebi i ugledao predivnu sablju koja ga je očarala i zaokupila. Pretpostavlja da je turskog podrijetla i da se među Zrinskima prenosila s koljena na koljeno, a nakon pogibije Nikole Zrinskog VII. u lovu na veprove u šumi kod Kuršanca pripala je njegovu sinu Adamu koji je od oca naslijedio i bogatu knjižnicu poznatu pod imenom Bibliotheca Zriniana, koja je također završila u Bítovu.

Dio knjiga iz te knjižnice danas se čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Inače, jednu sablju za koju se, ali s mnogo većom pouzdanošću, smatra da je također pripadala sigetskom junaku Nikoli, Međimurci su mogli vidjeti prije četiri godine u Čakovcu, gdje je bila izložena zajedno s njegovom kacigom. Za potrebe obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke, Kunsthistorisches Museum u Beču, gdje se ti predmeti čuvaju kao dio kolekcije oružja i oklopa najpoznatijih vojskovođa, koju je skupio car Ferdinand II. Tirolski, posudio ju je nakratko Muzeju Međimurja.

Ta konjanička sablja ubraja se u uobičajene husarske sablje iz onog vremena. Na dršci je ugraviran grb obitelji Zrinski s orlovim krilima i kulom, s navedenom 1562. godinom, ali i natpisom u kojem se spominje Nikola Zrinski. Čakovčanin Đebi, koji amaterski i pun entuzijazma – jer ipak su slavni hrvatski velikaši, istražuje povijest Zrinskih, volio bi da i ova druga, raskošnija sablja koja se nalazi u Bítovu pomnije istraži, pa i posudi za neku buduću izložbu. O tome je, veli, pisao i ministrici kulture Nini Obuljen-Koržinek.

– Morate se pretvoriti u neku vrstu agenta povijesti kako bi se otkrila skrivena prošlost obitelji Zrinski – kaže. Zanimljiva je podudarnost da se u blizini Bítova nalazi i dvorac Vranov koji je bio rezidencija grofova Althana kojima je kralj Karlo III. darovao Međimurje zbog zasluga u Španjolskom ratu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije